Μια πολιτικά κρίσιμη εβδομάδα προμηνύεται για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχουν προειδοποιήσεις για στρατιωτική παρέμβαση και ανησυχία για την τροπή που μπορεί να λάβει η κόντρα του Γκουαϊδό, αλλά και των ΗΠΑ με τον Μαδούρο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τους στρατιωτικούς που υποστηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο πως ρισκάρουν «τη ζωή» τους.
Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε χθες τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας τα οποία συμβάλλουν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραμένει στην εξουσία ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους, απαιτώντας να επιτρέψουν να εισέλθει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση η βοήθεια που έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διεμήνυσε στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής», ότι «θα χάσετε τα πάντα».
Ο Τραμπ εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσινγκτον, κυβερνήσεις πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
«Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρφωμένα πάνω σας σήμερα», επέμεινε ο Τραμπ. «Μπορείτε να επιλέξετε να δεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουαϊδό και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας».
Αυτή η προσφορά, που η Ουάσινγκτον συμμερίζεται, σημαίνει να μην «εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια» και να μην «καταφύγετε στη βία» έναντι διαδηλωτών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ υπογράμμισε πως θέλει μια «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα, αλλά επανέλαβε πως «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές» για την Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ στην ομιλία του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα καταδίκασε παθιασμένα και απερίφραστα «τον σοσιαλισμό», που έκρινε πως «πεθαίνει» στο Δυτικό Ημισφαίριο, ενώ χαρακτήρισε τον Μαδούρο «μαριονέτα» της Κούβας.
«Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα», προεξόφλησε ο Ρεπουμπλικάνος. «(...) Οι μέρες τους τέλειωσαν. Η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της», επέμεινε.
Περίπου 200 τόνοι τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, που διέθεσαν οι ΗΠΑ, έχουν αποθηκευτεί κοντά στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας, στην πόλη Κουκουτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπογοτά.
Περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ θα σταλεί από το Μαϊάμι στο Κουρασάο σήμερα, ενώ στήνονται καταυλισμοί για εθελοντές που θα αναλάβουν τη διανομή της στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ο πρόεδρος Μαδούρο διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν την είσοδο της αμερικανικής βοήθειας. Ο σοσιαλιστής πολιτικός χαρακτηρίζει την αποστολή της συστατικό του προσχήματος που αναζητεί η Ουάσινγκτον για να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
Προειδοποιεί τον Μαδούρο και η Ευρώπη, αλλά είναι κατά της στρατιωτικής παρέμβασης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε εναντίον των κινδύνων που ενέχει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα και τόνισε ότι θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
«Έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε αποδοχή, μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», θύμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζουζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του ανήσυχος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο περί «ανάπτυξης αμερικανών στρατιωτικών στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας».
«Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να επιβεβαιωθούν (...). Όμως, πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα», τόνισε ο Μπορέλ προσερχόμενος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Συμπροεδρεύουσες στη διεθνή ομάδα επαφής, η ΕΕ και η Ουρουγουάη θα στείλουν «αυτή την εβδομάδα» μια αποστολή σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Καράκας για να «αποτιμηθεί» εάν μπορεί να εξασφαλιστεί υποστήριξη και να «ανοίξει ο δρόμος» για την «δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση» της χώρας, πιο συγκεκριμένα τη διοργάνωση «ελεύθερων προεδρικών εκλογών», ανέφερε η Μογκερίνι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των αρχών της Βενεζουέλας να απελάσουν την Κυριακή πέντε συντηρητικούς ευρωβουλευτές», πάντως «η αποστολή της ΕΕ και της Ουρουγουάης δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Τα μέλη αυτής της αποστολής αναμένεται να «συναντηθούν με διάφορους παράγοντες», σημείωσε η Μογκερίνι. «Επιδιώκουμε μια ειρηνική έξοδο από αυτή την κρίση», επέμεινε.
«Δεν θα υπάρξει έξοδος από την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα παρά μόνο με προεδρικές εκλογές (...) και αυτή η δημοκρατική έξοδος, για εμάς, επαφίεται στον κ. Χουάν Γκουαϊδό (σ.σ. τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της χώρας), διότι σήμερα αυτός έχει τη νομιμοποίηση να οργανώσει αυτές τις εκλογές», έκρινε από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Για τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, δεν πρέπει να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να κωλυσιεργεί, να αφήνει τον χρόνο να κυλάει ώστε «να αναδειχθεί τελικά νικητής», και «για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πίεση στο καθεστώς», όπως τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Καράκας.
Η Μογκερίνι απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα μπορούσε να πλήξει τον πληθυσμό ή την οικονομία της Βενεζουέλας, ωστόσο δεν απέκλεισε το να προστεθούν κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσωπικοτήτων της κυβέρνησης Μαδούρο στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ή η διαμονή στην ΕΕ.
«Θα πρόκειται για στοχευμένες κυρώσεις, που θα δικαιολογούνται από την ιδιαίτερη ευθύνη (των προσώπων αυτών) στα βίαια επεισόδια ή στην παρακώλυση της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Είναι απαραίτητη η ομοφωνία για την υιοθέτηση μέτρων αυτού του είδους και πολλά από τα κράτη-μέλη εναντιώνονται σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις, σημείωσαν πάντως διπλωματικές πηγές.
Παρέμβαση από Κούβα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, ο Μπρούνο Ροδρίγκες, κάλεσε χθες Δευτέρα όλους τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που υπηρετούν στη νήσο για να τους απευθύνει την έκκληση να εναντιωθούν σε κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
«Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ΥΠΕΞ με 108 πρεσβευτές και επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, απηύθυνα μια έκκληση, εξ ονόματος της κυβέρνησης της Κούβας, να αναληφθεί δράση για την υπεράσπιση της ειρήνης και για να αποφευχθεί, χάρη στην κοινή προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, μια στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας», ανέφερε ο κουβανός υπουργός μέσω Twitter.
Ο Ροδρίγκες «μας εξέφρασε την τεράστια ανησυχία της Κούβας για μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αβάνα έκανε λόγο περί παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας «επίθεσης» εναντίον της Βενεζουέλας, «μεταμφιεσμένης σε ανθρωπιστική επέμβαση».
Η Κούβα, ο πιο στενός σύμμαχος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση στο Καράκας, με την οποία αναμετράται ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον περασμένο μήνα κι έχει αναγνωριστεί από περίπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.