Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.
Τα σχόλια του Αντόνιο Γκουτέρες ήρθαν, αφότου οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν οι πιο ζεστές και ότι ο φετινός Ιούλιος αναμένεται να είναι ο πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως που έχει καταγραφεί ποτέ. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και είναι μόνο η αρχή», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Ωστόσο είναι ακόμα δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 °C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και να αποφευχθεί η χειρότερη κλιματική αλλαγή. Για κάτι τέτοιο όμως απαιτούνται άμεσα μέτρα για το κλίμα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τον Ιούλιο έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, λόγω της ρύπανσης που παγιδεύει το ηλιακό φως και ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Η ανθρωπότητα βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο», συμπλήρωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Για μεγάλες εκτάσεις της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης είναι ένα σκληρό καλοκαίρι. Για ολόκληρο τον πλανήτη είναι μια καταστροφή. Και για τους επιστήμονες, είναι ξεκάθαρο: Οι άνθρωποι ευθύνονται γι’ αυτό». Πρόσθεσε πως «όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις. Η μόνη έκπληξη είναι η ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, προέτρεψε τους πολιτικούς να λάβουν το συντομότερο μέτρα. «Ο αέρας δεν είναι αναπνεύσιμος, η ζέστη είναι αφόρητη ενώ το επίπεδο των κερδών από τα ορυκτά καύσιμα και η κλιματική αδράνεια είναι απαράδεκτα. Οι ηγέτες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί ηγέτες. Τέρμα οι δισταγμοί, οι δικαιολογίες, τέρμα η αναμονή για να κινηθούν πρώτα οι άλλοι. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει άλλος χρόνος».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναγνώρισε ωστόσο πως «έχουμε δει κάποια πρόοδο, δηλαδή μια ισχυρή ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ορισμένα θετικά βήματα από τομείς όπως η ναυτιλία, αλλά δεν είναι αρκετά. Οι θερμοκρασίες που σημειώνουν ταχύτατα άνοδο απαιτούν και δράσεις με αντίστοιχη ανοδική ταχύτητα».
Απαραίτητες οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτερι Ταάλας δήλωσε: «Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων είναι πιο επιτακτική από ποτέ». Και τόνισε πως «οι δράσεις για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητες».
Άλλοι επιστήμονες, ομοίως αρμόδιοι για θέματα κλίματος, επιβεβαίωσαν τα ευρήματα. Ο Κάρστεν Χόστεϊν απ’ το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες ανά τον κόσμο ήταν κατά 1,5 °C θερμότερες τον φετινό Ιούλιο από ό,τι ήταν τον αντίστοιχο μήνα πριν από την εκβιομηχάνιση. Οι θερμοκρασίες αυτόν τον μήνα ήταν «τόσο εξωφρενικές» που οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί, ακόμη και πριν τελειώσει ο μήνας, είπε ο ίδιος. Ο Κάρστεν Χόστεϊν στηρίχθηκε σε εκτιμήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι ο Ιούλιος του 2023 ήταν πιθανό να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ από το 2019 κατά 0,2 °C.
Ο Ζέκε Χοσφάδερ, επιστήμονας στο Berkeley Earth, χρησιμοποίησε εργαλεία από Ιάπωνες και Ευρωπαίους μετεωρολόγους για να υπολογίσει ότι το ρεκόρ θα φτάσει κοντά στους 0,3 °C. Ο ίδιος δήλωσε πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ιούλιος του 2023 θα είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί με μεγάλη διαφορά. Δεν βλέπουμε κάτι ανάλογο στα ιστορικά στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο».
Η ρύπανση έχει επηρεάσει πολύ τις θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να σημειωθούν θανατηφόροι καύσωνες σε τρεις ηπείρους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ανάλυση από το δίκτυο World Weather Attribution που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Για την εν λόγω μελέτη χρησιμοποιήθηκαν καθιερωμένες μεθόδοι αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι η ανθρωπότητα ευθύνεται για τους καύσωνες στη νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα. Οι θερμοκρασίες καύσωνα σημείωσαν άνοδο κατά 2,5 °C, 2 °C και 1 °C αντίστοιχα.
Η Φριεντερίκ Ότο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι θα ζουν σ’ αυτές τις ακραίες συνθήκες τα καλοκαίρια. Κι ότι όσο καίμε ορυκτά καύσιμα τόσο αυτές θα επιβαρύνονται».
Ο Τζόις Κιμουτάι, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Grantham, είπε ότι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν χάος σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες που είναι λιγότερο υπεύθυνες για τις εκπομπές αερίων. Και πρόσθεσε: «Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας».
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Σύνοδος Κορυφής για την κλιματική αλλαγή
Οι ηγέτες ανά τον κόσμο συναντώνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο για να συμφωνήσουν τρόπους ώστε να σταματήσει η θέρμανση του πλανήτη.
Ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής Cop28, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας, δήλωσε στον Guardian αυτόν τον μήνα ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήταν «αναπόφευκτη και απαραίτητη». Επίσης, η Κάθριν Όμπρι, η ιδρύτρια της καναδικής εκστρατείας Destination Zero, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι «η εν λόγω κατάργηση δεν είναι απλώς αναπόφευκτη, είναι επείγουσα. Πρέπει να ενταχθεί σε προγραμματισμό, ενώ απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς δεν επαρκεί όση παρέχεται μέχρι τώρα».
Η Μαρίνα Ρομανέλο, ερευνήτρια για το κλίμα και την υγεία στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής του Lancet Countdown, δήλωσε: «Έχουμε δεδομένα που δείχνουν πώς οι βάσεις της υγείας υπονομεύονται από την κλιματική αλλαγή και, παρά τη γνώση, βλέπουμε κυβερνήσεις και εταιρείες που εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στα ορυκτά καύσιμα». Συμπλήρωσε ωστόσο πως «υπάρχει ακόμα χρόνος για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».
Με πληροφορίες από Guardian