Ο κόσμος πρέπει να απομακρυνθεί από το χείλος της κλιματικής καταστροφής για να σώσει τους λαούς του Ειρηνικού από τον αφανισμό, δήλωσε η πρωθυπουργός των νησιών Σαμόα, Φιάμε Ναόμι Ματάαφα.
Η εν λόγω δραματική δήλωση και έκκληση για δράση έρχεται λίγο πριν την έκθεση-ορόσημο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αναμένεται να διατυπώσει μια επιστημονική «τελική προειδοποίηση» για την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Όλοι επηρεαζόμαστε, αλλά ο βαθμός των επιπτώσεων έγκειται στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών. Στις χώρες μας με τις χαμηλές ατόλες, ζούμε με αυτό», είπε η πρωθυπουργός του νησιωτικού κράτους και πρόσθεσε πως «υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον Ειρηνικό από κοινότητες, ολόκληρες κοινότητες, που έχουν μετεγκατασταθεί σε διαφορετικές χώρες».
Η Ματάαφα προειδοποίησε, σε συνέντευξή της στον Guardian, ότι όλες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν κλιμακούμενες ζημιές αν δεν δράσουν τώρα: «Πρόκειται για ένα συλλογικό ζήτημα, κανείς δεν είναι απαλλαγμένος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια κοινότητα να τηρήσει τις αποφάσεις [για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου] που έχουν ήδη ληφθεί. Φαίνεται πιο άμεσο για εμάς [στον Ειρηνικό], αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει όλους μας».
Τη Δευτέρα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο της τελευταίας αξιολόγησης της παγκόσμιας κλιματικής κατάστασης.
Γνωστή ως «συνθετική έκθεση», αναμένεται να προειδοποιήσει ότι ο κόσμος έχει μόνο λίγα χρόνια στη διάθεσή του για να επιτύχει μια βαθιά στροφή προς μια παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή να αντιμετωπίσει την καταστροφή από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έντονα κύματα καύσωνα, ξηρασίες και χειρότερες πλημμύρες.
Η έκθεση θα καθορίσει επίσης τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτή η οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας εντός του κρίσιμου ορίου των 1,5 βαθμών Κελσίου.