Κλιματολόγοι από τις ΗΠΑ κάνουν έκκληση για βελτιωμένη προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, καθώς μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Η καταστροφή των βάλτων ενδέχεται να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, κάτι που επιταχύνει ακόμα περισσότερο την κλιματική αλλαγή.
Ο Brian Murray, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Nicholas στο Πανεπιστήμιο Duke University, υποστηρίζει ότι η απώλεια των μανγκρόβιων φυτών, φυκιών αλλά και αλυκών προκαλεί μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από εκείνη που παράγουν οι περισσότερες χώρες στον πλανήτη μαζί.
«Οι καλύτερες εκτιμήσεις μας σε παγκόσμια κλίμακα είναι ότι οι απώλειες είναι περίπου 500 εκατ. με ένα δισεκατομμύριο τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχεί το χρόνο στις ποσότητες που εκπέμπει το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ιαπωνία, η οποία είναι 5η μεγαλύτερη ρυπογόνος χώρα στον πλανήτη. Οπότε καταλάβαμε ότι αυτή είναι μία τεράστια ποσότητα και ότι πρόκειται για μία πηγή εκπομπών, την οποία αγνοούσε σε μεγάλο βαθμό, η παγκόσμια κοινότητα.», τόνισε ο ίδιος.
Ο Brian Murray, διευθυντής οικονομικής ανάλυσης στο ίδιο ινστιτούτο ελπίζει ότι τα σοκαριστικά αυτά ευρήματα θα πείσουν για την αλλαγή των νόμων που προστατεύουν το κλίμα και να δώσουν ισχυρά κίνητρα στους γεωκτήμονες και στους αγρότες να αφήσουν ανέπαφα αυτά τα οικοσυστήματα πριν να είναι πολύ αργά.
Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί απώλειας, ο James Fourqurean, καθηγητής βιολογίας στο διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποστηρίζει ότι «μέσα σε έναν αιώνα όλα θα έχουν εξαφανιστεί και το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο θα διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα».
Τέλος οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη τους, θα ανοίξει τα μάτια στον ΟΗΕ, ώστε να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αποφυγή της αντίστροφης μέτρησης.
σχόλια