Μετά από εσωτερική διαμαρτυρία εκατοντάδων δημοσιογράφων, η Washington Post ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως η δημοσιογράφος που είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά της λόγω του Tweet όπου υπενθύμιζε την υπόθεση βιασμού για τον οποίο είχε κατηγορηθεί ο Κόμπι Μπράιαντ, επιστρέφει στη θέση της.
Η Τρέισι Γραντ, διευθύντρια της εφημερίδας, τόνισε πως η δημοσιογράφος δεν παραβίασε με το συγκεκριμένο Tweet την πολιτική social media της εταιρείας, ενώ σημείωσε πως κακώς η εφημερίδα μίλησε δημοσίως για την απομάκρυνση της Felicia Sonmez.
«Αφότου διενεργήσαμε εσωτερική αξιολόγηση, αποφασίσαμε πως, παρότι θεωρούμε το Tweet της Felicia χρονικά νοσηρό, εκείνη δεν παραβίασε άμεσα και σαφώς την πολιτική μας στα social media» αναφέρει η Γκραντ σε ανακοίνωσή της.
Λίγο αφότου ανακοινώθηκε πως ο Κόμπι Μπράιαντ είχε σκοτωθεί μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του, h πολιτική συντάκτρια είχε αναρτήσει στο Τουίτερ άρθρο του 2016 από το Daily Beast που αφορούσε τις κατηγορίες για βιασμό σε βάρος 19χρονης ρεσεψιονίστ από τον παίκτη των Lakers.
Το Tweet της αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ομοβροντία οργισμένων, επιθετικών, ακόμη κι απειλητικών για τη ζωή της μηνυμάτων. Η δημοσιογράφος προσπάθησε να αμυνθεί λέγοντας πως πρέπει να θυμόμαστε όλες τις πλευρές οποιουδήποτε δημόσιου προσώπου. Τα tweets της διαγράφηκαν, ωστόσο, η ζημιά είχε γίνει. Η Σόμνεζ απολύθηκε, με τον εκτελεστικό διευθυντή να της καταλογίζει «φτωχή κρίση που έβλαψε το μέσο».
Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, πάνω από 300 εργαζόμενοι της Washington Post - μεταξύ αυτών οι βραβευθέντες με Πούλιτζερ David Fahrenthold και Beth Reinhard - υπέγραψαν επιστολή υπέρ της Σόμνεζ.
Το συνδικαλιστικό όργανο της εφημερίδας καλωσόρισε την απόφαση για ανάκληση της απόλυσης της δημοσιογράφου, εκφράζοντας ωστόσο την «απογοήτευσή» του καθώς οι υπεύθυνοι δεν απολογήθηκαν στη Σόμνεζ και πως θα έπρεπε να θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων τους.
Η εφημερίδα φιλοξένησε δε, στις απόψεις της άρθρο που επέκρινε την κίνηση της εργοδοσίας: «Αν οι δημοσιογράφοι της Ποστ είναι επιρρεπείς στην απόλυση για Τουίτ εκτός δικαιοδοσίας τους, τότε ολόκληρο το νιούσρουμ θα έπρεπε να είναι σε υποχρεωτική αργία» έγραφε ο Έρικ Γουέμπλ.
Με πληροφορίες από BBC/Guardian
σχόλια