Όταν στα 1665 ο Φλαμανδός Γιόχαν Βερμέερ δημιουργούσε το εμβληματικό «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» ίσως δεν γνώριζε ότι αυτός ο πίνακας θα ήταν που θα καθυστερούσε τόσο πολύ να αποκαλύψει τα μυστικά του, κάτι που αναμένεται να γίνει τώρα, μέσα από ένα νέο ερευνητικό project του Μουσείου Μάουριτσχαους.
Το «Κορίτσι» έχει ήδη παραδοθεί στα χέρια των εξπέρ των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων που μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα χρώματα, την υφή του καμβά, το υπόστρωμα του πίνακα και να καταγράψουν ουσιαστικά το υπόβαθρο μιας ολόκληρης εποχής, δια των αποτελεσμάτων της φασματοσκόπησης.
Είναι η πρώτη φορά που αυτές οι μέθοδοι θα εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο έργο τέχνης, το οποίο συντηρήθηκε για τελευταία φορά από τους ειδικούς το 1994.
Τα τεχνολογικά άλματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια έχουν πείσει ιστορικούς και συντηρητές έργων τέχνης ότι ο πίνακας μπορεί να «μιλήσει» για μια σειρά από γρίφους της ζωγραφικής τέχνης του Βερμέερ που με την τεχνική και το έργο του επηρέασε τους περισσότερους εκπροσώπους της ολλανδικής ζωγραφικής.
Το project ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Μαρτίου, ενώ στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επιστήμονες από το Rijksmuseum, το πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft, το Πανεπιστήμιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κάτω Χωρών και αρκετών ακόμη οργανισμών που επικεντρώνονται στην καταγραφή και συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
σχόλια