Κοροναϊός: Η εκδίκηση των παγκολίνων;

Κοροναϊός: Η εκδίκηση των παγκολίνων; Facebook Twitter
Είναι ο παγκολίνος ο υπαίτιος για το παγκόσμιο ξέσπασμα του κοροναϊού ;
8

«Η εκδίκηση των παγκολίνων;», τιτλοφορείται άρθρο των New York Times το οποίο εξηγεί πώς το ξέσπασμα του κοροναϊού, συνδέεται με  την διατροφική κουλτούρα της Κίνας και τον φολιδωτό μυρμηγκοφάγο.

«Δεν μπορούμε πλέον να αδιαφορούμε!», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας, σε κορυφαίους αξιωματούχους στις αρχές του περασμένου μήνα, αναφερόμενος στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση άγριων ζώων. Στις 24 Φεβρουαρίου, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο εξέδωσε απόφαση για «πλήρη απαγόρευση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, εξάλειψη των κακών συνηθειών της κατανάλωσης άγριων ζώων και προστασία της υγείας και της ασφάλειας του λαού». Αυτό το βήμα και μια προηγούμενη απαγόρευση στις αγορές άγριων ζώων ήταν οι άμεσες απαντήσεις στις ανησυχίες ότι ο κοροναϊός, μπορεί να έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω ενός άγριου ζώου προς πώληση σε αγορά στη Γουχάν, την πόλη επίκεντρο.

Οι γενετικές αναλύσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής υποδείξει τον «ένοχο»,  αλλά μεταξύ των κυριότερων υπόπτων είναι ο παγκολίνος, ένα φολιδωτό θηλαστικό που τρέφεται από μυρμήγκια, το οποίο στην Κίνα αποτελεί λιχουδιά και πιστεύεται πως η κατανάλωσή του έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Θεωρητικά, με την υποψία ότι θα μπορούσε να έχει μολύνει τους ανθρώπους με τον Covid-19, ο παγκολίνος θα ήταν προστατευμένο είδος. Αλλά, μπορεί και όχι... Η Κίνα έχει απαγορεύσει την εμπορία άγριας πανίδας εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά ο παγκολίνος είναι το ζώο που είναι στην κορυφή της πυραμίδας παράνομου εμπορίου άγριας ζωής. Μια σειρά νόμων θεσπίστηκαν ώστε να υπάρξει περιορισμός της διακίνησης άγριων ζώων, αλλά τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται σημαντικά.

Τον Ιανουάριο του 2019, εννέα τόνοι από φολίδες παγκολίνων που εκτιμάται ότι προέρχονταν από περίπου 14.000 ζώα, κατασχέθηκαν σε μία αποστολή στο Χονγκ Κονγκ. Τον επόμενο μήνα ανακάλυψαν 33 τόνους κρέατος παγκολίνου στη Μαλαισία και τον Απρίλιο 14 τόνους φολίδες στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με μια έκθεση του WildAid για την υπεράσπιση των άγριων ζώων, πάνω από ένα εκατομμύριο παγκολίνοι είχαν θανατωθεί την προηγούμενη δεκαετία. Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις πως το ζώο αυτό αποτελεί ουσιαστικά το 20% όλων των παράνομων συναλλαγών εμπορίου άγριων ζώων.

Σύμφωνα με το TRAFFIC, ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης του εμπορίου άγριων ζώων, από το 2007 έως το 2016 περίπου 90.000 παγκολίνοι μεταφέρθηκαν λαθραία στην Κίνα. Το 2017 άρχισε να ισχύει απαγόρευση του διεθνούς εμπορικού εμπορίου και των οκτώ ειδών παγκολίνων στο πλαίσιο της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (η Κίνα είναι συμβαλλόμενο μέρος). Ωστόσο, πέρυσι, ο κινεζικός παγκολίνος είχε θεωρηθεί «λειτουργικά εξαφανισμένος» στην Κίνα, σύμφωνα με την ομάδα προστασίας της βιοποικιλότητας της Κίνας και την οργάνωση Green Development Group,.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο πληθυσμός της Μαλαισίας έχει μειωθεί κατά 80% και των παγκολίνων σε Ινδία και Φιλιππίνες κατά 50%. Ένα πρόβλημα για την εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως είναι το κανονιστικό πλαίσιο στην Κίνα το δεν έχει καθορίσει ποια άγρια ζώα περιλαμβάνει. Επιπλέον, η επιβολή της νομοθεσίας ήταν χαλαρή και υπήρχαν εξαιρέσεις για εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές, όπως τα κινεζικά φαρμακεία και οι πωλητές στο διαδίκτυο. Η τελευταία απαγόρευση έχει επίσης κενά που θα επιτρέψουν το εμπόριο άγριας ζωής για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα είναι πως υπάρχει τεράστια ζήτηση για παγκολίνους, και αυτό σημαίνει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Η τιμή των ζωντανών παγκολίνων αυξήθηκε από περίπου 7 δολάρια ανά λίβρα κατά τη δεκαετία του '90, σε περίπου 300 δολάρια σήμερα. Το κρέας είναι περιζήτητη πρώτη ύλη μαγειρικής αλλά, πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Σε μια έρευνα του 2015, το 70% των Κινέζων δήλωσε ότι πίστευαν ότι η κατανάλωση παγκολίνου θα μπορούσε να θεραπεύσει τους ρευματισμούς και τις δερματικές παθήσεις και να θεραπεύσει πληγές. Πολλοί άνθρωποι στην Κίνα διατηρούν μερικές από αυτές τις πεποιθήσεις πιστεύοντας ότι έχουν τις ρίζες τους στην παραδοσιακή κουζίνα και την ιατρική.

Μόνο που στην πραγματικότητα, οι πρόγονοί τους πίστευαν το αντίθετο. Το κρέας των παγκολίνων πιστεύεται ότι προκαλεί παθήσεις, αντί να θεραπεύει οτιδήποτε: Έχει γεύση πικρή και πιστεύεται ότι είναι δηλητηριώδες. Το "Beiji Qianjin Yaofang", μια συλλογή συνταγών που συνέταξε ο Sun Simiao, ένας αλχημιστής της δυναστείας των Τανγκ, έγραφε πριν από αιώνες : «Υπάρχουν δυσάρεστες ασθένειες στα στομάχια μας. Μην τρώτε το κρέας των παγκολίνων, γιατί μπορεί να τις προκαλέσει και να μας βλάψει ». Το βιβλίο "Bencao Gangmu", η κινεζική ιατρική και η κουζίνα από τον Li Shizhen (1518-93), βοτανολόγο, φυσιοδίφη και γιατρό, προειδοποιούσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε το κρέας των ζώων αυτών, μπορεί να εμφανίσουν χρόνια διάρροια, σπασμούς και πυρετό.

Τα αρχαία κείμενα επίσης προειδοποιούσαν ότι δεν θα έπρεπε να αποτελούν τροφή και μερικά ακόμη ζώα όπως τα φίδια και ασβοί, που σήμερα θεωρείται ότι μεταδίδουν μερικές φορές ασθένειες στον άνθρωπο. Ωστόσο, τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από το Baidu, την «κινεζική Google», δείχνουν ότι κατά τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα του κοροναϊού, μεταξύ 2009 και 2019, η λέξη παγκολίνος αντιπροσώπευε το 23% όλων των αναζητήσεων. Από την απαγόρευση του περασμένου μήνα, πολλοί ψάχνουν να βρουν ποια άγρια ζώα μπορούν ακόμα να καταναλωθούν και ζητούν πληροφορίες στα κινεζικά social media.

Μεταδίδουν τον κοροναϊό στους ανθρώπους οι παγκολίνοι; Είναι ο Covid-19 η εκδίκησή τους επειδή τους φέραμε στο χείλος της εξαφάνισης; Σε κάθε περίπτωση, μια άλλη απαγόρευση για την εμπορία και την κατανάλωση παγκολίνων δεν είναι πιθανό να βοηθήσει, ειδικά με προειδοποιήσεις για ιατρικές χρήσεις. Καλύτερα αντ' αυτού να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες παρερμηνείες σχετικά με την υγεία και τις παραδόσεις, και αυτό θα γίνει μέσα από κείμενα ηλικίας αιώνων.

Διεθνή
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Διεθνή / Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες
LIFO NEWSROOM
Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Διεθνή / Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπότητα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Διεθνή / ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης αυτής της μεθόδου, επιχειρηματολογώντας πως ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου» και πως είναι ξεκάθαρα «απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο»
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Oι κινέζοι τρώνε παγκολίνους εδώ και κάτι αιώνες, γιατί παρουσιάστηκε σήμερα ο ιός; Ξύπνησαν οι παγκολίνοι και σκέφτηκαν "ας εκδικηθούμε τους ανθρώπους;".Αυτό είναι ανθρωποκεντρική χαζομάρα. Ενας άνθρωπος θα σκέφτονταν έτσι, ένα ζώο ποτέ.Είναι πολύ χαρακτηριστικό το ότι - πέρα από κάτι αρχικές και ακόμα αναπόδεικτες εικασίες περί παγκολίνων, φιδιών και νυχτερίδων - σήμερα κανένας πια δεν ασχολείται με το πως προέκυψε ο covid19.Σύμφωνα με την τεχνοκρατική μας αντίληψη για τον κόσμο, το πως προέκυψε ο ιος θα έπρεπε να είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες. Πως αλλιώς θα αποφύγουμε να ξανασυμβεί αν δεν ξέρουμε πως συνέβη την πρώτη φορά; Γιατί άραγε δεν αναλύουμε το πως;Το συνομωσιολογικό μου λιθαράκι είναι ότι είτε ήδη ξέρουν και δεν μας το λένε, είτε το όλο θέμα είναι πολύ μη-τζιζ και δεν θέλουν καν να το ερευνήσουν. Επειδή (και αυτό γίνεται πολύ συχνά στην επιστήμη) ότι είναι πιθανό να βλάψει μεγάλα συμφέροντα, δεν το ερευνάμε καν. [ * ]Μπόνους κερασάκι: Ακόμα και αν ο ιός δημιουργήθηκε από τους παγκολίνους, κανένας δεν ασχολείται με την μεταπήδηση στους ανθρώπους. Ενας ιος δεν μεταδίδεται αυτόματα από το ζώο στον άνθρωπο, όση επαφή και να έχουν.Πάντως δεν είναι δυνατόν να φταίνε μόνο οι παγκολίνοι και οι κινέζοι. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα σοβαρών ιογενών ασθενειών (sars, γρίπη των χοίρων, γρίπη των πουλερικών) που δεν έχουν σχέση ούτε με παγκολίνους ούτε με κινέζους.Δεν μπορώ να έχω επιστημονική τεκμηρίωση - είπαμε, ότι είναι μη τζιζ δεν το ερευνάμε καν -, αλλά εκείνο που βλέπω σε όλους αυτούς τους ιούς είναι ότι ξεκινάνε πάντα από το μαζικό στοίβαγμα ζώων.Οπως έγραψα και στο άλλο άρθρο, το να στοιβάζεις ζώα σε μεγάλους αριθμούς (είτε γουρούνια είτε κοτόπουλα είτε παγκολίνους) είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί.Το ότι μέχρι τώρα κάπως τα κουτσοκαταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε [ * ] τους προηγούμενους ιούς δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουμε και με τον επόμενο.- - - -[ * ] Μια θεωρία συνομωσίας δεν αποδεικνύεται εύκολα, αλλά πολλά στοιχεία δείχνουν ότι αυτήν ειδικά που αναφέρω εδώ την πιστεύουν και πολλά μεγάλα κεφάλια που αποφασίζουν για τις τύχες μας.Δεν εξηγείται αλλιώς όλη αυτή η ξέφρενη κούρσα για να καταργηθεί η κρεατοφαγία και να γίνουμε όλοι βήγκαν. Αρκετοί από τους "μεγάλους" του κόσμου κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να ρισκάρουν την καταβαράρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας από έναν τυχαίο ιο. Γιατί αυτό θα φέρει κοινωνικές ταραχές και οι καρέκλες τους θα τρίξουν επικίνδυνα (πολύ πριν τον covid19 η γρίπη των χοίρων έφερε έναν 5Χπλασιασμό της τιμής του χοιρινού κρέατος, κάτι που έστρεψε πάρα πολλούς ασιάτες εναντίον των κυβερνήσεων τους).Ετσι λοπόν θα γίνετε όλοι σας βήγκαν (εγώ είμαι ήδη), είτε σας αρέσει είτε όχι. Και μάλιστα φανατικοί βήγκαν, θα λιθοβολείτε με μίσος όποιον δεν είναι. Η μηχανή προπαγάνδας που μέχρι σήμερα σας έπειθε τόσο εύκολα για τα "καλά" της κρετοφαγίας, θα σας πείσει το ίδιο εύκολα για το αντίθετο.
Short story:-Πολλά από τα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα των ζώων είναι δυνατόν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ζωονόσων ή ζωοανθρωπονόσων.-Oι ζωονόσοι ή ζωοανθρωπονόσοι είναι κοινότατες/πολλές κι έχουν επηρεάσει τις ανθρώπινες κοινωνίες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, από την απαρχή τους.- Π.χ. η βρουκέλλωση, η πανώλη και ο έμπολα είναι τέτοιοι νόσοι (βλ. https://www.who.int/zoonoses/diseases/en/) ενώ άλλες γίνονται μεταδοτικές από άνθρωπο σε άνθρωπο και άλλοι όχι (ή είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό της μετάδοσης). Το HIV, επίσης, εικάζεται πως ξεκίνησε ως ζωονόσος σε άλλα πρωτεύοντα και μεταλλάχτηκε σε αμιγώς (;) ανθρωπονόσο. -Εννοείται πως δεν «ευθύνονται», μόνο, συγκεκριμένοι πληθυσμοί (όπως οι Κινέζοι) για τα όποια κακώς κείμενα.-(Επειδή αναφέρθηκε) To σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) εμφανίστηκε στην Νότια Κίνα, «υπετίοι» δε, θεωρούνται ειδικός τύπος νυχτερίδων (ως αρχική πηγή) με ξενιστή τις μοσχογαλές, τις οποίες και οι άνθρωποι, εκεί, τρώνε.-Οι μοντέρνες συνθήκες διαβίωσης (που έχουν, βεβαία, τεράστια διαφορά από σημεία σε σημεία του πλανήτη) προσφέρουν κάποια θετικά, όταν έχουμε να κάνουμε για ζωονόσους (παλιές και καινούργιες) π.χ. έγκυρη και γρήγορη διάγνωση/ αποτελεσματική περίθαλψη/ καλύτερες συνθήκες υγιεινής και συντονισμός δράσεων/καραντίνες κ.λπ., αλλά και αρνητικά (για περισσότερα βλ.παρακάτω Zoonotic disease issues faced by China).Longer story:SARS coronavirus (SARS-CoV) – virus identified in 2003. SARS-CoV is thought to be an animal virus from an as-yet-uncertain animal reservoir, perhaps bats, that spread to other animals (civet cats) and first infected humans in the Guangdong province of southern China in 2002.https://www.who.int/ith/diseases/sars/en/αλλά και "In late 2017, Chinese scientists traced the virus through the intermediary of civets to cave-dwelling horseshoe bats in Yunnan province"._________Αναφορικά με την γρίπη των πτηνών:There are many subtypes of avian influenza viruses, but only some strains of five subtypes have been known to infect humans: H5N1, H7N3, H7N7, H7N9, and H9N2. Κάποιοι τύποι "προέρχονται" από Χονκ Κονγκ/Κίνα+Scientists Identify Origin And History Of H7N9 Bird Flu Virushttps://www.medicalnewstoday.com/articles/260025#1_________Zoonosisβλ. history"Many modern diseases, even epidemic diseases, started out as zoonotic diseases. It is hard to establish with certainty which diseases jumped from other animals to humans, but there is increasing evidence from DNA and RNA sequencing, that measles, smallpox, influenza, HIV, and diphtheria came to humans this way. Various forms of the common cold and tuberculosis also are adaptations of strains originating in other species.Zoonoses are of interest because they are often previously unrecognized diseases or have increased virulence in populations lacking immunity. The West Nile virus appeared in the United States in 1999 in the New York City area, and moved through the country in the summer of 2002, causing much distress. Bubonic plague is a zoonotic disease, as are salmonellosis, Rocky Mountain spotted fever, and Lyme disease.A major factor contributing to the appearance of new zoonotic pathogens in human populations is increased contact between humans and wildlife"https://en.wikipedia.org/wiki/Zoonosis_________Τα παγκόσμια hotspots των ζωονόσων (χάρτες)https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/344451/ta-pagkosmia-hotspots-ton-zoonoson-xartes_________(Λύσσα, Έμπολα, Δάγκειος πυρετός, HIV-1)Five different stages of zoonotic virus adaptation. (γραφικό: χονδροκομμένα).https://www.researchgate.net/figure/Five-different-stages-of-zoonotic-virus-adaptation-Description-by-Wolfe-et-al_fig5_278826654_________Zoonosis HistoryZoonoses, diseases that are transmitted from animals to humans, stem from bacterial, viral, parasitic, or fungal infection of an animal host that spreads to humans through bite, scratch, or ingestion. Zoonotic diseases have had a major impact on human civilization throughout history and have shaped modern societies, governments, and farming practices.(Plague/Bovine Tuberculosis)https://www.news-medical.net/health/Zoonosis-History.aspx_________Zoonotic disease issues faced by China(Resurgence of ancient zoonoses)In the past 20 years, zoonotic diseases have produced ableak situation in China. Ancient zoonoses continue tooccur, new zoonoses are appearing and the risk of newdiseases from abroad is increasing. Zoonoses pose aserious threat to human health, animal survival, the development of the livestock industry, food safety and biosecurity. Meanwhile, global warming, globalization, changes in farming methods, accelerating urbanization, the destruction of the environment, close contact between humans and animals, and the abuse of biotechnology are increasing the risk of zoonoses.Brucellosis and plague are epidemic and increasingly prevalent in certain areas of China, and hemorrhagic fever, dengue fever, leishmaniasis and hydatid disease have caused signifcant morbidity and mortality in Xinjiang. Schistosomiasis and tuberculosis are epidemic and potentially very dangerous. Rabies was first described about 2400 years ago, and there are 35000–50000 deaths every year worldwide. One Asian dies of rabies every 15 min, and 50% of the victims are children under 15 years of age who experience a mortality rate of up to 100%. In China, there is an annual incidence of approximately 3000 fatal cases_________Zoonotic diseases are very common, both in the United States and around the world. Scientists estimate that more than 6 out of every 10 known infectious diseases in people can be spread from animals, and 3 out of every 4 new or emerging infectious diseases in people come from animals.https://www.cdc.gov/onehealth/basics/zoonotic-diseases.html
@βλαχάκι, έγραψα ένα κατεβατό 470 λέξεων και εσύ απαντάς σε κάτι που _δεν_ είπα.Παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες. Δεν διαφωνούμε στο ότι υπάρχουν ιοι που μεταδίδονται ανάμεσα σε διαφορετικά είδη. Ισχυρίστηκα (και αυτό ΔΕΝ ήταν καν το σημαντικότερο στο κατεβατό που έγραψα) ότι η μετάδοση δεν γίνεται αυτόματα. Υπάρχουν 5-6 τρόποι για να πηδήξει ο ιός από ένα ζωϊκό είδος σε άλλο. Θα περίμενε κανείς, ότι αυτή η μετάδοση θα έπρεπε να ερευνηθεί σοβαρά, όταν πρόκειται για έναν τόσο σημαντικό ιο. Μέχρι στιγμής, δεν έχω δει τέτοια έρευνα.Οταν πιστεύουμε ότι οι παγκολίνοι "γέννησαν" τον ιο, θα ήταν λογικό να μάθουμε και το ΠΩΣ μεταπήδησε αυτός ο τόσο επικίνδυνος ιός στους ανρθώπους, έτσι δεν είναι;Ε, αυτό φαίνεται ότι είναι ένα από τα πολλά μη-τζιζ θέματα που δεν θέλει να ερευνήσει κανένας.Ξανά: Πουθενά δεν αμφισβήτησα την _γενική_ δυνατότητα των ιων να πηδάνε (υπό κάποιες προυποθέσεις) από το ένα είδος στο άλλο. Λέω ότι κάποτε θα πρέπει να μάθουμε τον μηχανισμό για την _ειδική_ μετάδοση του _συγκεκριμένου_ ιου από το _συγκεκριμένο_ ζώο (αν ήταν οι παγκολίνοι τελικά) στον άνθρωπο.Εκτός αν το πως μεταδίδεται αυτός ο αχ τόσο τρομερός ιός έπαψε ξαφνικα να μας ενδιαφέρει - όταν τα συμφέροντα παραείναι μεγάλα.
Γενική τοποθέτηση είναι περισσότερο (ορμώνενη, μόνο, από κάποια πράγματα που είπες), γι΄αυτό και δεν λέω short/long answer, αλλά story :-)"Θα περίμενε κανείς, ότι αυτή η μετάδοση θα έπρεπε να ερευνηθεί σοβαρά, όταν πρόκειται για έναν τόσο σημαντικό ιο. Μέχρι στιγμής, δεν έχω δει τέτοια έρευνα."Νομίζω ότι λίγο επηρεαζόμεθα απ' την ταχύτητα με την οποία γίνονται κάποια πράγματα και παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι κάποια άλλα πράγματα χρειάζονται χρόνο και δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.___"The conspiracy theories about the origins of the coronavirus, debunkedThere’s a rumor the coronavirus started in a Chinese lab. And a scientific consensus it didn’t."βλέπε ειδικώς:-The virus originated in bats and then jumped to humans, perhaps through other animalsWhy we need to figure out all the details of where the virus came from"-The focus in the past month has been on saving lives, he said, but as new cases and deaths decline, the investigators will eventually be able to turn back to getting animal info from the market vendors and testing the animals.https://www.vox.com/2020/3/4/21156607/how-did-the-coronavirus-get-started-china-wuhan-labυγ. κανείς δεν έχει πει, νομίζω, ότι οι παγκολίνοι "γέννησαν" τον ιό (αλλά θεωρούνται πιθανοί ενδιάμεσοι ξενιστές έτερου "μολυσμένου" πληθυσμού όπως οι νυχτερίδες) το ψάχνουν.
Μήπως είναι ευκαιρία αντί να βάζεις δασμούς στον χάλυβα να ξεπατώσεις την Κίνα στα πρόστιμα; Παραδειγματικά και τιμωρητικά.Να θυμίσουμε μερικά απο τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα;Βρεφικό γάλα με μελαμίνη και μαγειρικά λίπη από χρησιμοποιημένα λάδια μηχανών.Όλοι υπέρ του κέρδους είναι. Όχι όμως παραβιάζοντας κάθε κανόνα δικαίου ή λογικής.Ή Κίνα κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία. Από δικά της λάθη και αβλεψίες. Ας πληρώσει. "Λεφτά υπάρχουν". Να φάνε και οι παγκολίνοι...
@Γραφων, Πόσο κόστισε το BSE στην παγκόσμια οικονομία; Η γρίπη των χοίρων; Το Τσερνόμπυλ; Η Φουκουσίμα; Το Μποπαλ (όταν μάθαμε το πόσο καταστροφικές είναι οι διοξίνες, και όταν όλοι οι _δυτικοί_ επιστήμονες μας έλεγαν ότι οι διοξίνες είναι εντελώς ακίνδυνες);Είναι απλοϊκό να απαιτείς να πληρώσει "ο φταίχτης" με παραδειγματικά και τιμωρητικά πρόστιμα. Στα κράτη δεν μπαίνουν πρόστιμα. Ποιός θα τα βάλει; Εσύ;Τι θα κάνεις αν βάλεις στην Κίνα ένα (τιμωρητικό) πρόστιμο και η Κίνα αρνηθεί να το πληρώσει; Θα στείλεις τις ελληνικές κανονιοφόρους να ισοπεδώσουν την Κίνα; Η μήπως τα ελληνικά ματ να δείρουν την Κ.Ε. του ΚΚΚ; Δεν μπορούν, είναι απασχολημένα αλλού αυτές τις μέρες.Μάλλον εννοείς δασμούς και εμπάργκο όχι πρόστιμα.Αλλά δασμοί υπάρχουν ήδη - και μάλιστα εκεί που πονάει τους κινέζους (στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά).Η Ουζα έχει τιμωρητικούς δασμούς για την Κίναι ΚΑΙ για την Ευρώπη (εξαιρείται το ελληνικό ελαιόλαδο, χαχαχα), Η Ευρώπη έχει τιμωρητικούς δασμούς στην Ρωσία, εμπάργκο στην Τουρκία (ξανά χαχαχαχα), όλοι έχουν εμπάργκο στο Ιραν.Οι αραβικές χώρες έχουν διάφορα εμπάργκο μεταξύ τους κ.ο.κ.Προσωπικά, δεν με ενοχλεί όλο αυτό. Είμαι γνωστός αντι-γκλομπαλιστής. Αλλά για κάποιον σαν εσένα που ζητάει ανοιχτά σύνορα (για το κεφάλαιο) και κλειστά σύνορα (για τους ανθρώπους), τα όσα λες περί τιμωρητικών δασμών είναι εντελώς αντίθετα με τις οικονομικές σου πεποιθήσεις περί ελεύθερης αγοράς.Υ.Γ. Ολην αυτήν την λογική ακροβασία θα μπορούσες να την αποφύγεις αν παραδεχόσουν ότι η απληστία για το κέρδος - από όπου κι αν προέρχεται - είναι καταστροφική.Ιδίως όταν μιλάμε για μαζική παραγωγή τροφής (κρέατος)