«Η εκδίκηση των παγκολίνων;», τιτλοφορείται άρθρο των New York Times το οποίο εξηγεί πώς το ξέσπασμα του κοροναϊού, συνδέεται με την διατροφική κουλτούρα της Κίνας και τον φολιδωτό μυρμηγκοφάγο.
«Δεν μπορούμε πλέον να αδιαφορούμε!», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας, σε κορυφαίους αξιωματούχους στις αρχές του περασμένου μήνα, αναφερόμενος στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση άγριων ζώων. Στις 24 Φεβρουαρίου, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο εξέδωσε απόφαση για «πλήρη απαγόρευση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, εξάλειψη των κακών συνηθειών της κατανάλωσης άγριων ζώων και προστασία της υγείας και της ασφάλειας του λαού». Αυτό το βήμα και μια προηγούμενη απαγόρευση στις αγορές άγριων ζώων ήταν οι άμεσες απαντήσεις στις ανησυχίες ότι ο κοροναϊός, μπορεί να έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω ενός άγριου ζώου προς πώληση σε αγορά στη Γουχάν, την πόλη επίκεντρο.
Οι γενετικές αναλύσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής υποδείξει τον «ένοχο», αλλά μεταξύ των κυριότερων υπόπτων είναι ο παγκολίνος, ένα φολιδωτό θηλαστικό που τρέφεται από μυρμήγκια, το οποίο στην Κίνα αποτελεί λιχουδιά και πιστεύεται πως η κατανάλωσή του έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Θεωρητικά, με την υποψία ότι θα μπορούσε να έχει μολύνει τους ανθρώπους με τον Covid-19, ο παγκολίνος θα ήταν προστατευμένο είδος. Αλλά, μπορεί και όχι... Η Κίνα έχει απαγορεύσει την εμπορία άγριας πανίδας εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά ο παγκολίνος είναι το ζώο που είναι στην κορυφή της πυραμίδας παράνομου εμπορίου άγριας ζωής. Μια σειρά νόμων θεσπίστηκαν ώστε να υπάρξει περιορισμός της διακίνησης άγριων ζώων, αλλά τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται σημαντικά.
Τον Ιανουάριο του 2019, εννέα τόνοι από φολίδες παγκολίνων που εκτιμάται ότι προέρχονταν από περίπου 14.000 ζώα, κατασχέθηκαν σε μία αποστολή στο Χονγκ Κονγκ. Τον επόμενο μήνα ανακάλυψαν 33 τόνους κρέατος παγκολίνου στη Μαλαισία και τον Απρίλιο 14 τόνους φολίδες στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με μια έκθεση του WildAid για την υπεράσπιση των άγριων ζώων, πάνω από ένα εκατομμύριο παγκολίνοι είχαν θανατωθεί την προηγούμενη δεκαετία. Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις πως το ζώο αυτό αποτελεί ουσιαστικά το 20% όλων των παράνομων συναλλαγών εμπορίου άγριων ζώων.
Σύμφωνα με το TRAFFIC, ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης του εμπορίου άγριων ζώων, από το 2007 έως το 2016 περίπου 90.000 παγκολίνοι μεταφέρθηκαν λαθραία στην Κίνα. Το 2017 άρχισε να ισχύει απαγόρευση του διεθνούς εμπορικού εμπορίου και των οκτώ ειδών παγκολίνων στο πλαίσιο της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (η Κίνα είναι συμβαλλόμενο μέρος). Ωστόσο, πέρυσι, ο κινεζικός παγκολίνος είχε θεωρηθεί «λειτουργικά εξαφανισμένος» στην Κίνα, σύμφωνα με την ομάδα προστασίας της βιοποικιλότητας της Κίνας και την οργάνωση Green Development Group,.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο πληθυσμός της Μαλαισίας έχει μειωθεί κατά 80% και των παγκολίνων σε Ινδία και Φιλιππίνες κατά 50%. Ένα πρόβλημα για την εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως είναι το κανονιστικό πλαίσιο στην Κίνα το δεν έχει καθορίσει ποια άγρια ζώα περιλαμβάνει. Επιπλέον, η επιβολή της νομοθεσίας ήταν χαλαρή και υπήρχαν εξαιρέσεις για εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές, όπως τα κινεζικά φαρμακεία και οι πωλητές στο διαδίκτυο. Η τελευταία απαγόρευση έχει επίσης κενά που θα επιτρέψουν το εμπόριο άγριας ζωής για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα είναι πως υπάρχει τεράστια ζήτηση για παγκολίνους, και αυτό σημαίνει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Η τιμή των ζωντανών παγκολίνων αυξήθηκε από περίπου 7 δολάρια ανά λίβρα κατά τη δεκαετία του '90, σε περίπου 300 δολάρια σήμερα. Το κρέας είναι περιζήτητη πρώτη ύλη μαγειρικής αλλά, πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Σε μια έρευνα του 2015, το 70% των Κινέζων δήλωσε ότι πίστευαν ότι η κατανάλωση παγκολίνου θα μπορούσε να θεραπεύσει τους ρευματισμούς και τις δερματικές παθήσεις και να θεραπεύσει πληγές. Πολλοί άνθρωποι στην Κίνα διατηρούν μερικές από αυτές τις πεποιθήσεις πιστεύοντας ότι έχουν τις ρίζες τους στην παραδοσιακή κουζίνα και την ιατρική.
Μόνο που στην πραγματικότητα, οι πρόγονοί τους πίστευαν το αντίθετο. Το κρέας των παγκολίνων πιστεύεται ότι προκαλεί παθήσεις, αντί να θεραπεύει οτιδήποτε: Έχει γεύση πικρή και πιστεύεται ότι είναι δηλητηριώδες. Το "Beiji Qianjin Yaofang", μια συλλογή συνταγών που συνέταξε ο Sun Simiao, ένας αλχημιστής της δυναστείας των Τανγκ, έγραφε πριν από αιώνες : «Υπάρχουν δυσάρεστες ασθένειες στα στομάχια μας. Μην τρώτε το κρέας των παγκολίνων, γιατί μπορεί να τις προκαλέσει και να μας βλάψει ». Το βιβλίο "Bencao Gangmu", η κινεζική ιατρική και η κουζίνα από τον Li Shizhen (1518-93), βοτανολόγο, φυσιοδίφη και γιατρό, προειδοποιούσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε το κρέας των ζώων αυτών, μπορεί να εμφανίσουν χρόνια διάρροια, σπασμούς και πυρετό.
Τα αρχαία κείμενα επίσης προειδοποιούσαν ότι δεν θα έπρεπε να αποτελούν τροφή και μερικά ακόμη ζώα όπως τα φίδια και ασβοί, που σήμερα θεωρείται ότι μεταδίδουν μερικές φορές ασθένειες στον άνθρωπο. Ωστόσο, τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από το Baidu, την «κινεζική Google», δείχνουν ότι κατά τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα του κοροναϊού, μεταξύ 2009 και 2019, η λέξη παγκολίνος αντιπροσώπευε το 23% όλων των αναζητήσεων. Από την απαγόρευση του περασμένου μήνα, πολλοί ψάχνουν να βρουν ποια άγρια ζώα μπορούν ακόμα να καταναλωθούν και ζητούν πληροφορίες στα κινεζικά social media.
Μεταδίδουν τον κοροναϊό στους ανθρώπους οι παγκολίνοι; Είναι ο Covid-19 η εκδίκησή τους επειδή τους φέραμε στο χείλος της εξαφάνισης; Σε κάθε περίπτωση, μια άλλη απαγόρευση για την εμπορία και την κατανάλωση παγκολίνων δεν είναι πιθανό να βοηθήσει, ειδικά με προειδοποιήσεις για ιατρικές χρήσεις. Καλύτερα αντ' αυτού να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες παρερμηνείες σχετικά με την υγεία και τις παραδόσεις, και αυτό θα γίνει μέσα από κείμενα ηλικίας αιώνων.
σχόλια