Με τον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως να αυξάνεται διαρκώς, η ελπίδα φαντάζει τιτάνιο έργο όταν την ίδια ώρα ειδικοί εκτιμούν πως η κρίση λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει ακόμη εβδομάδες, αν όχι μήνες.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη λόγοι για αισιοδοξία, καθώς, μέχρι στιγμής, η χειρότερη όψη της πανδημίας κατόρθωσε να φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό της ανθρωπότητας.
Το BBC σταχυολόγησε εκ νέου τις εξελίξεις, αναδεικνύοντας μερικούς ακόμη λόγους για να μη χάνουμε τις ελπίδες μας.
Παγκόσμια ευγνωμοσύνη για γιατρούς και νοσηλευτές
Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται όλον αυτόν τον καιρό στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.
Συνολικά, περισσότεροι από 697.750 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την πανδημία του Covid-19 σε 183 χώρες και εδάφη, εκ των οποίων οι 137.900 θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι, σύμφωνα με τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, με βάση επίσημες πηγές. Όσοι ανάρρωσαν το οφείλουν εν μέρει στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων του συστήματος υγείας.
Για να τους αναγνωρίσουν την προσπάθεια, άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, μεταξύ άλλων σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία αλλά και Ινδία, βγαίνουν μαζικά στα μπαλκόνια τους για τους χειροκροτήσουν.
Η νέα «μόδα» δημόσιου χειροκροτήματος ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού. Βίντεο που κυκλοφόρησαν τότε στα κινεζικά social media έδειχναν τους κατοίκους να χειροκροτούν και να τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους τη νύχτα, σε μια προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό αυτών των ανθρώπων.
Και καθώς ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται και εκτός Γουχάν, το ίδιο συνέβη με τις εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης και το χειροκρότημα έγινε παγκόσμιο.
Η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, η Κίνα δείχνει να πιστεύει πως κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας.
Η χώρα ήδη φέρεται να εξετάζει χαλάρωση μερικών από τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γουχάν, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, προγραμματίζεται να τερματιστεί στις 8 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Stephen McDonell, οι πολίτες στο Πεκίνο κατάφεραν να αναπνεύσουν καθαρό αέρα.
Βέβαια, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει γνωστά λίγα «εγχώρια» κρούσματα, καθώς τα περισσότερα από τα καινούργια είναι «εισαγόμενα», οι ανησυχίες πως η χώρα θα βιώσει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων παραμένουν. Αλλά, προς το παρόν, η Κίνα κάνει τα πρώτα της διστακτικά βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Συνεχίζεται η επιστημονική πρόοδος
Ο πλανήτης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στους επιστήμονες για την εύρεση ενός εμβολίου, ώστε οι άνθρωποι να μην νοσούν αν εκτίθενται στον κορωνοϊό.
Διάφορα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης, ενώ πραγματοποιούνται ήδη οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Βέβαια, οι ειδικοί διευκρινίζουν πως το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δίνουν τη δική τους μάχη ενάντιο στον χρόνο, ανακαλύπτοντας ολοένα και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό.
Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα υπήρξαν αναφορές για υποσχόμενες έρευνες πάνω στον γενετικό κώδικα του ιού. Οι ιοί μεταλλάσσονται όταν αναπαράγονται μέσα στα κύτταρα διαφορετικών ξενιστών, αλλά στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 οι επιστήμονες παρατήρησαν λίγες μεταλλάξεις.
Αυτό σημαίνει πως δυνητικά ένα μοναδικό εμβόλιο θα μπορούσε να παρέχει ανοσία για μεγάλο διάστημα. «Ένας ιός με σταθερό γονιδίωμα είναι καλά νέα για την ανάπτυξη εμβολίου» σχολίασε ο καθηγητής λοιμοξιολογίας, Stefano Menzo, που μελετά τον ιό.
Ανθεί το ομαδικό πνεύμα και οι πράξεις καλοσύνης
Παρότι ο κορωνοϊός κρατά μακριά τους ανθρώπους, οι κοινότητες στο σύνολό τους έχουν συσπειρωθεί σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν εθελοντικά στη μάχη κατά του ιού, ενώ ταυτόχρονα διάφορα καλέσματα για πράξεις αλληλεγγύης τυγχάνουν αντίστοιχης ανταπόκρισης.
Ενδεικτικά, στην Ισπανία η διαδικτυακή έκκληση μερικών γιατρών που ζήτησαν από τον κόσμο να γράψει επιστολές σε όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είχε τεράστια ανταπόκριση, με δεκάδες χιλιάδες γράμματα να φτάνουν σε ένδειξη καλής θέλησης, μετέδωσε η «El Pais».
Την ίδια στιγμή σε μια διαφορετική προσπάθεια αισιοδοξίας, και προκειμένου να νιώσουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, πολλοί είναι εκείνοι που αποφάσισαν να κρεμάσουν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια τους χειροποίητα ουράνια τόξα.
σχόλια