Πόλεμος στο Σουδάν: Παιδιά ακόμη και ενός έτους βιάζονται από αντιμαχόμενους

Πόλεμος στο Σουδάν: Παιδιά ακόμη και 1 έτους βιάζονται από αντιμαχομένους Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ένοπλοι άνδρες βιάζουν και κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά ηλικίας μόλις ενός έτους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, Unicef.

Η μαζική σεξουαλική βία έχει τεκμηριωθεί ευρέως ως όπλο πολέμου στη σχεδόν διετή σύγκρουση του Σουδάν. Αλλά η έκθεση της Unicef είναι ο πρώτος λεπτομερής απολογισμός σχετικά με τις επιπτώσεις του βιασμού σε μικρά παιδιά στο Σουδάν.

Το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν αγόρια, τα οποία συνήθως αντιμετωπίζουν "μοναδικές προκλήσεις" στην καταγγελία τέτοιων εγκλημάτων και στην αναζήτηση της βοήθειας που χρειάζονται.

Η Unicef αναφέρει ότι, αν και έχουν αναφερθεί επίσημα 221 περιπτώσεις βιασμού παιδιών από τις αρχές του 2024, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το Σουδάν είναι μια κοινωνικά συντηρητική χώρα όπου το τεράστιο κοινωνικό στίγμα εμποδίζει τους επιζώντες και τις οικογένειές τους να μιλήσουν για τον βιασμό, όπως και ο φόβος της τιμωρίας από τις ένοπλες ομάδες.

Η έκθεση της Unicef παρέχει ένα τρομακτικό παράθυρο στην κακοποίηση των παιδιών στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Ίσως η πιο σοκαριστική αποκάλυψή της είναι ότι 16 από τα θύματα ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βρεφών.

Η Unicef δεν αναφέρει ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά άλλες έρευνες του ΟΗΕ έχουν επιρρίψει την ευθύνη για την πλειονότητα των βιασμών στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), λέγοντας ότι οι μαχητές των RSF χρησιμοποιούσαν σεξουαλική βία για να τρομοκρατούν τους πολίτες και να καταστέλλουν την αντίδραση στις προόδους τους.

Η RSF, η οποία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο εναντίον των πρώην συμμάχων της, των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα θύματα στο προπύργιο της RSF, το Νταρφούρ, στοχοποιούνταν συχνά επειδή ήταν μαύροι Αφρικανοί και όχι Άραβες, προφανώς με στόχο την εκδίωξή τους από το Σουδάν.

«Με ανάγκασαν να ανέβω σε μεγάλο όχημα (...) Με οδήγησαν σε τοποθεσία κοντά σε σιδηροτροχιές και τρεις με βίασαν», αφηγήθηκε 16χρονη. «Με ξυλοκόπησαν, με βίασαν και με πέταξαν κοντά σε σιδηροτροχιές. Μια γυναίκα ήρθε να με βοηθήσει να γυρίσω σπίτι μου (...) κι όταν γύρισα ήμουν σε φρικτή κατάσταση», αφηγήθηκε η κοπέλα, ετοιμόγεννη.

Ενήλικη αφηγήθηκε πως κρατήθηκε από ενόπλους για 19 μέρες μέσα σ’ ένα δωμάτιο ε άλλες γυναίκες και κορίτσια: «Μετά τις 21:00, κάποιος άνοιγε την πόρτα, κρατώντας μαστίγιο, επέλεγε κάποιο από τα κορίτσια και το οδηγούσε σε άλλο χώρο. Άκουγα το κοριτσάκι να κλαίει και να φωνάζει. Το βίαζαν», είπε. «Κάθε φορά που βιαζόταν, το κορίτσι ερχόταν πίσω μέσα στα αίματα (...) Δεν άφηναν τα κορίτσια να γυρίσουν παρά τα ξημερώματα, κι επέστρεφαν μισοαναίσθητα».

Η Unicef υπενθυμίζει πως οι αντίπαλες πλευρές είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τους αμάχους, ειδικά τα παιδιά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Διεθνή / «Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Οι διαφημίσεις παιχνιδιών για κινητά φαίνεται να χρησιμοποιούν θέματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εξευτελισμού και μισογυνισμού για να προωθήσουν τα downloads
LIFO NEWSROOM
«Ες αύριον τα σπουδαία» λέει ο Τραμπ για Ουκρανία: «Μπορεί ακόμη να υπογραφεί η συμφωνία»

Διεθνή / «Ες αύριον τα σπουδαία» λέει ο Τραμπ για Ουκρανία: «Μπορεί ακόμη να υπογραφεί η συμφωνία»

«Απλώς πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευγνώμων», είπε για τον Ζελένσκι - Προανήγγειλε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αργεντινή και τον «σπουδαίο ηγέτη», Χαβιέρ Μιλέι 
LIFO NEWSROOM