Τον προσδιορισμό ορισμένων χώρων που αποτελούν εστίες μετάδοσης της covid-19 κατάφεραν να προσεγγίσουν επιστήμονες στη Βρετανία.
Η διάδοση της παραλλαγής ΑΛΦΑ στη Βρετανία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Lancet, έδωσε τους τελευταίους μήνες την δυνατότητα σε ερευνητές να προσδιορίσουν ποσοτικά τους χώρους που παρουσιάζουν τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας. Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 2.341.398 κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 στη Μεγάλη Βρετανία.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Κώστα Δαβάκη για την ΕΡΤ, οι Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά τη γενετική σύνθεση των ιών και τον γονότυπο τους. Αναλύοντας τον γονότυπο του ιού σε αυτούς που είχαν μολυνθεί, μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον χρόνο μετάδοσης στον πληθυσμό συγκρίνοντας τη γενετική σύνθεση του παθογόνου με τον ιικό γονότυπο, δηλαδή το άτομο που μολύνθηκε πρώτο σε μια συστάδα κρουσμάτων που ήταν υπεύθυνο για την εξάπλωση.
Οι πιο «επικίνδυνοι» χώροι είναι εκείνοι που προσφέρουν υπηρεσίες σώματος όπως κομμωτήρια, κουρεία και υπηρεσίες μανικιούρ και πεντικιούρ, προσωπικές συναντήσεις με φίλους ή συγγενείς, νηπιαγωγεία και προσχολικές δομές για παιδιά, διανυκτερεύσεις σε φίλους ή συγγενείς και ειδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ακολουθούν σχολεία, χώροι παραγωγής τροφίμων, οικονομικές υπηρεσίες, φυλακές και τα εστιατόρια. Στις τελευταίες θέσεις επικινδυνότητας σύμφωνα με την μελέτη βρίσκονται, τα σούπερ μάρκετ.
Η κρίση της Covid-19 μπορεί να επιστρέψει γρήγορα, δηλώνει ο αρχίατρος της Αγγλίας
Η κρίση του κορωνοϊού στην Αγγλία μπορεί να επιστρέψει εντυπωσιακά γρήγορα και η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από τη στενωπό, δήλωσε αργά χθες ο αρχίατρος Κρις Γουίτι ενόψει της άρσης των περιορισμών. Η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των περισσότερων περιορισμών της πανδημίας στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου, λέγοντας ότι η γρήγορη κυκλοφορία των εμβολίων κατά της COVID-19 έσπασε σε μεγάλο βαθμό το δεσμό μεταξύ κρουσμάτων και σοβαρής νόσησης ή θανάτου.
Ο Γουίτι δήλωσε ότι ο χρόνος διπλασιασμού των νοσηλειών είναι αυτή τη στιγμή γύρω στις τρεις εβδομάδες και ότι οι τωρινοί χαμηλοί αριθμοί των νοσηλευόμενων με COVID-19 μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα τους επόμενους δυο περίπου μήνες. «Δεν χρειάζονται πολλοί διπλασιασμοί έως ότου να έχουμε και πάλι αρκετά τρομακτικά νούμερα…δεν νομίζω ότι πρέπει να υποεκτιμούμε το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε σε μπελάδες και πάλι εντυπωσιακά γρήγορα», δήλωσε ο Γουίτι σε διαδικτυακή εκδήλωση αργά χθες που διοργάνωσε το Μουσείο Επιστημών.
«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε βγει ακόμα από αυτή τη στενωπό, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος, των φαρμάκων και μιας σειράς άλλων πραγμάτων». Η Βρετανία έχει από τους υψηλότερους στον κόσμο αριθμούς νεκρών αλλά περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού της έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσονς καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς η Αγγλία οδεύει προς τη Φάση 4 -το τέλος των περιορισμών του lockdown- τη Δευτέρα.
Αυτό σημαίνει ότι όσες από τις επιχειρήσεις έχουν μείνει ακόμα κλειστές, μεταξύ των οποίων τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπορούν να ανοίξουν. Ο Τζόνσον αναγνωρίζει ότι ένα κύμα κρουσμάτων και περισσότερων θανάτων είναι αναπόφευκτο όταν τελειώσουν οι περιορισμοί, αλλά είπε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ζημιά εάν μείνει η οικονομία κλειστή.
Ωστόσο, η υποχρέωση για αυτοαπομόνωση για όσους εκτίθενται σε θετικά κρούσματα μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία, με πάνω από 48.000 να ανακοινώνονται χθες. Πάνω από 520.000 μηνύματα ιχνηλάτησης επαφών απεστάλησαν μέσω της ειδικής εφαρμογής για την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου και ο Κάραν Μπιλιμόρια, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ ανησυχητική κατάσταση.