Η Ιταλία πρόκειται να διενεργήσει έρευνα για τους χειρισμούς της στην πανδημία του κορωνοϊου, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ως «μεγάλη νίκη» από τους συγγενείς των ανθρώπων που πέθαναν από αυτόν.
Η Ιταλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ανέφερε το ξέσπασμα της επιδημίας και έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, με περισσότερους από 196.000. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος.
Πλέον, η σύσταση επιτροπής για την εξέταση «των ενεργειών της κυβέρνησης και των μέτρων που έλαβε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού» εγκρίθηκε από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, αφού πέρασε από τη γερουσία.
Η έρευνα για τον κορωνοϊό ήταν μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η ακροδεξιά κυβέρνηση της οποίας ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022.
Η Κονσουέλο Λοκάρι, δικηγόρος που εκπροσωπεί εκατοντάδες οικογένειες οι οποίες άσκησαν νομικές διαδικασίες κατά των πρώην ηγετών, δήλωσε πως «οι οικογένειες ήταν οι πρώτες που ζήτησαν τη σύσταση επιτροπής και έτσι για εμάς αυτή είναι μια μεγάλη νίκη. Η επιτροπή είναι σημαντική γιατί έχει το καθήκον, τουλάχιστον στα χαρτιά, να αναλύσει τι πήγε στραβά και τα λάθη που διαπράχθηκαν, ώστε να μην επαναληφθεί η σφαγή που όλοι υποφέραμε».
Η επιτροπή θα διερευνήσει τις ενέργειες προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός, ο Ρομπέρτο Σπεράντζα, πρώην υπουργός Υγείας, και ο Αττίλιο Φοντάνα, πρόεδρος της Λομβαρδίας.
Ο Κόντε, ο οποίος σήμερα ηγείται του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν κυβέρνηση με το PD, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μελόνι για «δειλία» και για τη δημιουργία «ενός αφύσικου εργαλείου» για να επιτεθεί πολιτικά στους προκατόχους του. «Αλλά δεν θα κυβερνάτε ισόβια και αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο προηγούμενο», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει «τίποτα να κρύψει».
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι εισαγγελείς στο Μπέργκαμο, την επαρχία της Λομβαρδίας που επλήγη σοβαρά από το Covid-19 στην αρχή της πανδημίας, ανέστειλαν έρευνα σχετικά με τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης από τον Κόντε και τον Σπεράντζα, αφού δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να συνδέει τους θανάτους με την αποτυχία τους να υιοθετήσουν γρήγορα μέτρα για τον περιορισμό της κλιμάκωσης του ιού.
Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε στο Codogno στη νότια Λομβαρδία στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Δύο ημέρες αργότερα, εκδηλώθηκε κρούσμα στο νοσοκομείο του Αλτσάνο Λομπάρντο, μια πόλη στο Μπέργκαμο. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Codogno, όπου εφαρμόστηκαν αμέσως μέτρα καραντίνας μαζί με άλλες εννέα πόλεις στη Λομβαρδία και μία στο Βένετο, το Μπέργκαμο μπήκε σε αποκλεισμό μαζί με ολόκληρη την περιοχή της Λομβαρδίας δύο εβδομάδες αργότερα.
Με πληροφορίες από Guardian