Το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας προκάλεσε σχεδόν «αμετάκλητες» απώλειες όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την Unicef.
Περισσότεροι από 616 εκατομμύρια μαθητές επηρεάζονται ακόμη και σήμερα από το πλήρες ή μερικό κλείσιμο των σχολείων, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.
Σε πολλές χώρες η κατάσταση αυτή δεν στέρησε μόνο από εκατομμύρια παιδιά την απόκτηση βασικών γνώσεων αλλά επηρέασε και την ψυχική υγεία τους, αύξηση τον κίνδυνο κακομεταχείρισης και εμπόδισε πολλά από αυτά να έχουν πρόσβαση σε «μια τακτική πηγή τροφίμων». «Όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σχεδόν ανεπανόρθωτες απώλειες όσον αφορά τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία» ανέφερε ο Ρόμπερτ Τζένκινς, ο επικεφαλής του τμήματος παιδείας της Unicef. Και η επαναλειτουργία των σχολείων «δεν αρκεί», υπογράμμισε, ζητώντας να στηριχθούν τα παιδιά ώστε να ανακτήσουν «τη χαμένη εκπαίδευσή τους».
Η Unicef σημείωσε ότι λόγω αυτών των «απωλειών στην εκπαίδευση» που οφείλεται στο κλείσιμο των σχολείων, έως και το 70% των παιδιών ηλικίας 10 ετών δεν μπορεί να διαβάσει ή να κατανοήσει ένα απλό κείμενο. Το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 53% πριν από την πανδημία στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος. Για παράδειγμα, στην Αιθιοπία, τα παιδιά έμαθαν το 30-40% των μαθηματικών που θα μάθαιναν σε μια φυσιολογική σχολική χρονιά, στο δημοτικό σχολείο, εκτιμά η Unicef.
Το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε και σε πλούσιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκαν απώλειες στο Τέξας, την Καλιφόρνια ή το Μέριλαντ, μεταξύ άλλων. Η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη συνιστά επίσης πρόβλημα: στη Νότια Αφρική, περίπου 400-500.000 μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021.
Εξάλλου, πέραν του γεγονότος ότι αυξήθηκε το άγχος και η κατάθλιψη στα παιδιά και τους νέους, περισσότερα από 370 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο στερήθηκαν τα σχολικά γεύματα, δεδομένου ότι ήταν κλειστά τα σχολεία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα σχολικά γεύματα είναι η μόνη σταθερή πηγή τροφής για πολλά από αυτά τα παιδιά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ