Αν και πολλοί πίστευαν το αντίθετο, ένα χρόνο μετά την χαλάρωση στη νομοθεσία που απαγόρευε -ουσιαστικά- τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι Κουβανοί δεν οδηγούνται προς την έξοδο από τη χώρα, ούτε μεταναστεύουν μαζικά.
Το μέτρο της πολύ αυστηρής ταξιδιωτικής βίζας θεσμοθετήθηκε πριν από πενήντα χρόνια όταν το καθεστώς φοβούνταν ότι θα έκλεβαν από τη Κούβα όλο το "μυαλό" της χώρας -επιστήμονες, γιατροί, αθλητές, κ.ά.- με την προοπτική του καπιταλιστικού πλουτισμού.
Ένα χρόνο μετά τη χαλάρωση των κανονισμών, όπως γράφει το Associated Press, οι Κουβανοί κάνουν ρεκόρ στα ταξίδια στο εξωτερικό. Μερικοί δεν γυρνούν από ταξίδι τους, αλλά δεν έχει γίνει κάποια μαζική μετανάστευση όπως πολλοί φοβούνταν. Οι διαφωνούντες με το καθεστώς ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλο τον κόσμο και συγκεντρώνουν χρήματα για το σκοπό τους, όμως δεν φαίνεται να τους έχει βοηθήσει ως προς την πολιτική αλλαγή που προωθούν στην πατρίδα τους.
Ως το τέλος του Νοεμβρίου 185.000 χιλιάδες Κουβανοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό σε 258.000 ξεχωριστές πτήσεις. Αυτό αποτελεί 35% αύξηση από το 2012.
66.000 Κουβανοί ταξίδεψαν στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Το νούμερο συμπεριλαμβάνει τουρίστες, μετανάστες με βίζα, ερευνητές σε πανεπιστήμια και κατόχους διπλής υπηκοότητας (Ισπανικής και Κουβανέζικης) που μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Από αυτούς μόνο το 40%, δηλαδή 26.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει. Αυτό σημαίνει ότι 40.000 Κουβανοί βρίσκονται ακόμα στο εξωτερικό, ένα νούμερο σχετικά παρόμοιο με τον αριθμό των Κουβανών μεταναστών στις ΗΠΑ το 2012. Πολλοί ακόμα αναμένεται να γυρίσουν, όταν τελειώσουν το ακαδημαϊκό έτος π.χ., ή πριν λήξη η διορία δύο ετών που έχουν για να μην χάσουν τα δικαιώματά τους στο νησί.
Τα εμβάσματα από το εξωτερικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος, μετά τις εμπορικές συμφωνίες με τη Βενεζουέλα. Το 2012 υπολογίστηκαν σε 5,1 δισ. δολάρια. Τα μισά περίπου μετρητά και τα άλλα σε προϊόντα.
σχόλια