Κράτος η Παλαιστίνη-Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ

Κράτος η Παλαιστίνη-Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ Facebook Twitter
1

Το πρώτο μεγάλο βήμα για να αναγνωριστεί ως κράτος έκανε η Παλαιστίνη, καθώς σε μια ιστορική απόφαση η Γ.Σ. του ΟΗΕ, της αναγνώρισε το καθεστώς του "κράτους-παρατηρητή." Υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ψήφισαν κράτη όπως η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα ενώ την αντίθεση τους είχαν εκφράσει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το «ναι» επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.

Έντονα αντέδρασε στην απόφαση η Χίλαρι Κλίντον που τη χαρακτήρισε «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» η οποία θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.

 Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία καθώς χθες ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Al-Naqba (η Καταστροφη). Η Εξοδος των Παλαιστινιων.

Αλμανάκ / Al-Naqba (η Καταστροφη). Η Εξοδος των Παλαιστινιων.

Η αφυπνιση των αραβικων λαων -η "αραβικη ανοιξη"- με τις αλυσιδωτες εξεγερσεις που προκαλεσε απο το Μαροκο ως την Υεμενη, ενισχυσε και τις προσδοκιες των Παλαιστινιων, που αμφισβητησαν με πρωτοφανη τροπο στην 63η επετειο της Naqba στις 15 Μαιου το συνολο των συνορων του κρατους του Ισραηλ. Την παραμονη της υπογραφης μιας αναιμικης Παλαιστινιακης Ανεξαρτησιας, το αιτημα για Επιστροφη των χιλιαδων Παλαιστινιων προσφυγων που αψηφησαν τον ισραηλινο στρατο στα συνορα με τη Συρια και το Λιβανο, αλλα και μεσα στο Ισραηλ και στα παλαιστινιακα εδαφη, ανατρεπει τις παγιωμενες ισορροπιες στην περιοχη αναμεσα στις αραβικες δικτατοριες και το στρατοκρατικο καθεστως του Ισραηλ. Με ενα ακομη λουτρο αιματος -φετος ηταν η πιο αιματοβαμενη επετειος με 15 νεκρους και εκατονταδες τραυματιες- το Ισραηλ αντιδρα με τη νοοτροπια του (ιστορικα) ηττημενου. Τα υψωμενα τειχη του δεν αμφισβητουνται πλεον μονο απο τους Παλαιστινιους, αλλα ολοενα και περισσοτερο απο ενα μεγαλο κομματι των Εβραιων της διασπορας, και της ιδιας της νεολαιας του Ισραηλ. Θυμιζοντας τη διπλη σημασια της επετειου της Ανεξαρτησιας, 106 προσωπικοτητες της Εβραικης κοινοτητας της Αγγλιας ειχαν απευθυνει το 2008 μια παντα επικαιρη ανοιχτη επιστολη στην εφημεριδα Guardian, οπου εξηγουσαν τους λογους της αποχης τους απο τον εορτασμο: "Ειμαστε Εβραιοι που δεν θα λαβουμε μερος στην 60η επετειο της ιδρυσης του κρατους του Ισραηλ. Ηρθε η ωρα να υπολογισουμε και την αποψη της αλλης πλευρας, το τιμημα που πληρωσε ενας αλλος λαος για τον αντισημιτισμο και τη χιτλερικη γενοκτονια..Η Naqba ειναι για τους Παλαιστινιους ο τι και το Ολοκαυτωμα για τους Εβραιους. Τον Απριλη του 1948, με τη σφαγη του Deir Yassin και το βομβαρδισμο της πλατεια της αγορας της Haifa, το Σχεδιο D μπηκε σε εφαρμογη. Επακολουθησε η καταστροφη παλαιστινιακων χωριων και ο εκτοπισμος του ντοπιου πληθυσμου εξω απο τα συνορα του κρατους. Γι αυτο, δεν θα λαβουμε μερος στον εορτασμο.Τον Ιουλιο του 1948, 700.000 Παλαιστινιοι εκδιωχθηκαν απο τα σπιτια τους στη Lydda και στη Ramallah μεσα στη ζεστη του καλοκαιριου, χωρις νερο και τροφιμα. Εκατονταδες πεθαναν. Αυτο το γεγονος εναι γνωστο ως η "Παλαιστινιακη Εξοδος". Γι αυτο, δεν θα λαβουμε μερος στον εορτασμο.Συνολικα, 750.000 Παλαιστινιοι εγιναν προσφυγες. Καπου 400 χωρια τους σβηστηκαν απο το χαρτη. Αυτο δεν σταματησε την εθνικη καθαρση. Χιλιαδες Παλαιστινιοι πολιτες του Ισραηλ εκδιωχθηκαν απο τη Γαλιλαια το 1956, οπως και χιλιαδες αλλοι οταν το Ισραηλ κατελαβε τη Δυτικη Οχθη και τη Λωριδα της Γαζας. Γι αυτο, δεν θα λαβουμε μερος στον εορτασμο.Δεν μπορουμε να γιορτασουμε την επετειο ενος κρατους που βασιστηκε στην τρομοκρατια, τις σφαγες και την αρπαγη της γης ενος αλλου λαου. Θα γιορτασουμε μονο τη μερα οπου Αραβες και Εβραιοι θα ζησουν ισοτιμα σε μια ειρηνικη Μεση Ανατολη".
Οι Δαυίδ της Παλαιστίνης

Φωτογραφία / Οι Δαυίδ της Παλαιστίνης

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος από το Ισραήλ Oded Balilty φωτογράφισε άντρες με σφεντόνες σε μαύρο φόντο. Ο Bality δουλεύει για το Associated Press του Τελ Αβίβ εδώ και δέκα χρόνια κι έχει φωτογραφίσει πολλές φορές τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Σ’ αυτή τη σειρά των φωτογραφιών προσπάθησε να δείξει την συνεχόμενη πάλη με έναν διαφορετικό τρόπο. [Επιμέλεια: Λένα Φουτσιτζή]
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM