Κραυγή αγωνίας για την Υεμένη- Κοντά στο λιμό η χώρα, υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας

Κραυγή αγωνίας για την Υεμένη- Κοντά στο λιμό η χώρα, υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας Facebook Twitter
0

Ολόκληρο το σύστημα υγείας της Υεμένης βρίσκεται υπό κατάρρευση εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται πάνω από ένα χρόνο στην χώρα, με τον άμαχο πληθυσμό να πεθαίνει από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF).


Πριν από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτιο του 2015, η Υεμένη, μια από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως, βασιζόταν κυρίως σε ξένους γιατρούς και εισήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των ιατρικών ειδών, όπως επίσης των τροφίμων και καυσίμων. Έκτοτε όμως το ξένο ιατρικό προσωπικό έφυγε και οι εισαγωγές μειώθηκαν, με τις τιμές να εκτοξεύονται.

 

«Ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν μάχες, άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών, καθώς ολόκληρο το σύστημα καταρρέει έπειτα από ένα χρόνο πολέμου», δήλωσε η Καρλίν Κλάιτζερ, συντονίστρια της έκτακτης βοήθειας των MSF για την Υεμένη, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Thomson Reuters Foundation.


Από την επέμβαση της συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015, με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της κυβέρνησης του προέδρου Άμπντελ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, και την ανάσχεση της προέλασης των σιιτών ανταρτών Χούτι, στην τελευταία φάση του πολέμου, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.400 άνθρωποι, ενώ άλλοι 30.000 έχουν τραυματιστεί.


Από τους 28 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, εκτιμάται πως οι 21 εκατομμύρια έχουν ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους και το κόστος των τροφίμων έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφήνοντας πολλούς να μην είναι σε θέση να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη. Σύμφωνα με τα ΗΕ, περιοχές της Υεμένης βρίσκονται κοντά στον λιμό.

Κραυγή αγωνίας για την Υεμένη- Κοντά στο λιμό η χώρα, υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας Facebook Twitter


Παρά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 11η Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται στο Κουβέιτ, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Στην πόλη Τάιζ στα δυτικά μαίνονται από τις σφοδρότερες συγκρούσεις. «Η εκεχειρία δεν κάνει καμία διαφορά (στην Τάιζ) δήλωσε από το Άμστερνταμ η Κλάιτζερ, η οποία είχε πρόσφατα επιστρέψει από την Τάιζ. Παρόλο ότι σημειώνονται λιγότερες αεροπορικές επιθέσεις, οι χερσαίες συγκρούσεις μαίνονται καθημερινά στο κέντρο της πόλης, τόνισε.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περίπου 1700 ανθρώπους στην Τάιζ για τραύματα πολέμου στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Μαίου, πολλοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι. Πολλά από τα νοσοκομεία στην Τάιζ έχουν διακόψει την λειτουργία τους και μόλις πέντε λειτουργούν ακόμη, ανέφερε η Κλάιτζερ.

Οι γιατροί εκεί προσφέρουν νοσηλεία σε τραυματίες πολέμου και μπορούν να προσφέρουν ελάχιστα για κάποια άλλη φροντίδα. Τραυματισμένοι μαχητές καταφθάνουν για να νοσηλευτούν, φορώντας ζώνες με εκρηκτικά και κουβαλώντας όπλα, μαζί με άλλους συμπολεμιστές τους. «Όταν εμφανίζονται στο νοσοκομείο 20 ένοπλοι που μόλις κατέφθασαν από το πεδίο της μάχης και είναι...φοβισμένοι και αγριεμένοι, με την αδρεναλίνη τους στα ύψη, αυτό δεν κάνει τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό να αισθάνεται ασφαλείς», τόνισε η Κλάιτζερ.


Ακόμη και μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων, οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, άσθμα και υπέρταση, μπορεί να πεθάνουν ή να ενώπιον έλλειψης υπηρεσιών φροντίδας, συμπλήρωσε. «Το σύστημα υγείας στην Υεμένη...καταρρέει ολοένα και ταχύτερα. Και αυτό προκαλεί ανησυχία επειδή οι μηχανισμοί αντιμετώπισης που βρίσκονται εκεί, φτάνουν στο τέλος τους», δήλωσε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ