Λιγότεροι μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2018

Λιγότεροι μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2018 Facebook Twitter
EPA
0

Λιγότεροι μετανάστες διέσχισαν την Μεσόγειο το 2018, κατευθυνόμενοι στην Ευρώπη, ενώ λιγότεροι είναι και όσοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως το γεγονός είναι ενδεικτικό των προσπαθειών των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν τις ροές των προσφύγων από την Αφρική και την Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές αναταραχές στην ήπειρο.

Οι εντάσεις από την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ συνέβαλαν στην άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ το ζήτημα της χορήγησης ασύλου εξακολουθεί να διχάζει την ευρωπαϊκή πολιτική, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 έφθασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης 114.941 άνθρωποι, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τους 172.301 το 2017.

Εκτιμάται ότι 2.262 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, έναντι 3.139 το προηγούμενο έτος.

Παρά τη μείωση, η Μεσόγειος παραμένει η επικινδυνότερη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη.

Από τότε πολλές χώρες της ΕΕ τροποποίησαν επί το αυστηρότερο την μεταναστευτική τους πολιτική, ενώ η Ένωση προσπάθησε να αποτρέψει τη μετανάστευση συνάπτοντας συμφωνίες συνεργασίας με την Τουρκία, τη Λιβύη και άλλες χώρες, που περιλαμβάνουν και οικονομικά κίνητρα.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, όμως το 2018 οι αφίξεις ήταν μόλις 32.497, περισσότερες ωστόσο από τις 29.718 του 2017.

Η μείωση είναι ενδεικτική της συνεργασίας στον τομέα αυτό με την Τουρκία.

Άνοδος ωστόσο του αριθμού των αφίξεων σημειώθηκε στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, από όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, εισήλθαν περίπου 17.000 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι Τούρκοι που θέλουν να διαφύγουν από τις διώξεις που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερτντογαν, γράφει ηWSJ.

Κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη για το 2018 έγινε πλέον η Ισπανία, με 57.215 αφίξεις, υπερδιπλάσιες από το 2017. Η ευνοϊκή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ έχει συμβάλει στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox.

Στην Ιταλία, ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε απότομα στις 23.371, από 119.369 το 2017, κυρίως χάρις στις συμφωνίες που συνήφθησαν με πολέμαρχους στη Λιβύη.

Η νέα δικομματική κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει κατασταλτική πολιτική, αρνούμενη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στην θάλασσα, σημειώνει η WSJ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση

Διεθνή / Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τον Πούτιν, προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση

Ποτέ πριν η αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο δεν ήταν τόσο επικίνδυνη και οξεία ώστε να κλιμακωθεί στον πιο καταστροφικό θερμοπυρηνικό πόλεμο, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
LIFO NEWSROOM
Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Μασκ επένδυσε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και χαρακτήρισε την OpenAI ως «απόλυτη προτεραιότητά» του. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα emails, οι διαφωνίες για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Διεθνή / Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες
LIFO NEWSROOM
Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Διεθνή / Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπότητα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Διεθνή / ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης αυτής της μεθόδου, επιχειρηματολογώντας πως ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου» και πως είναι ξεκάθαρα «απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο»
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM