Lockdown. Η λέξη που άλλαξε την καθημερινότητα ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό Collins.
Ο πλανήτης «έμαθε» τη λέξη lockdown όταν τα πάντα ερήμωσαν στην πόλη Γουχάν της Κίνας, στα τέλη Ιανουαρίου. Η ίδια μοίρα περίμενε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη το διάστημα που ακολούθησε, στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Και τώρα, που ο κορωνοϊός σαρώνει ξανά πολλές χώρες- ανάμεσά τους και η Ελλάδα- επέστρεψαν στο lockdown, με κάποιες αλλαγές.
Οι λεξικογράφοι εξήγησαν ότι επέλεξαν το lockdown ως λέξη της χρονιάς, επειδή έγινε συνώνυμο της εμπειρίας που έζησαν πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η πανδημία άλλαξε την καθημερινή χρήση της γλώσσας, οι 6 από τις 10 λέξεις του 2020 που κατάρτισαν οι λεξικογράφοι του Collins έχουν σχέση με την παγκόσμια κρίση υγείας.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι λέξεις coronavirus (κορωνοϊός), social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση), self isolate (αυτοαπομόνωση), key worker (οι εργαζόμενοι σε θέσεις που θεωρούνται καίριες) και furlough (αναστολή σύμβασης εργασίας).
«Το lockdown επηρέασε τον τρόπο που εργαζόμαστε, μελετάμε, ψωνίζουμε και συναναστρεφόμαστε. Με πολλές χώρες να μπαίνουν σε ένα δεύτερο lockdown, είναι η λέξη που συνοψίζει όλη τη χρονιά για τους περισσότερους», εξήγησε η ¨Ελεν Νιούστεντ, σύμβουλος στο λεξικό Collins. Ο ορισμός που δίνεται στη λέξη είναι «επιβολή αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια, της κοινωνικές συναναστροφές και την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους».
Η λίστα αντικατοπτρίζει και τις σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της χρονιάς, πέρα από την πανδημία. Το BLM- τα αρχικά του κινήματος Black Lives Matter- επίσης μπήκε στη λίστα του λεξικού. «Ένα κίνημα ενάντια στη βία με ρατσιστικά κίνητρα και την καταπίεση», είναι ο ορισμός που δίνει το Collins.
Επίσης, στη δεκάδα μπήκε το Megxit «η απόσυρση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ από τα βασιλικά καθήκοντά τους που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020», όπως και οι λέξεις TikToker (το άτομο που συχνά δημοσιεύει ή εμφανίζεται σε βίντεο στο TikTok) και mukbang (βίντεο στο οποίο ο πρωταγωνιστής τρώει μεγάλη ποσότητα φαγητού για να διασκεδάσει τους θεατές).