Την προστασία του δικαιώματος ιδιωτικότητας της προσωπικής τους ζωής, ή μάλλον καλύτερα, της ζωής τους εντός των κατοικιών τους, επιβεβαίωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για τους ενοίκους των πολυτελών κατοικιών Neo Bankside στο Λονδίνο.
Και όμως, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, λόγω του ότι θεωρείται απολύτως σεβαστή ελευθερία και αναφαίρετο δικαίωμα, οι ένοικοι των συγκεκριμένων κατοικιών αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη νομική οδό για να σταματήσουν τους επισκέπτες της γειτονικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Tate Modern από το να τους παρατηρούν μέσα από τους γυάλινους τοίχους των διαμερισμάτων τους.
Το ιστορικό της «περίεργης» υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν, όταν οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων πολυτελών διαμερισμάτων στο γειτονικό συγκρότημα Neo Bankside προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά της Tate Modern Art Gallery μετά την επέκταση που έκανε η πινακοθήκη το 2016, η οποία περιλαμβάνει μια εξέδρα με πανοραμική θέα στον τελευταίο όροφό της από όπου οι επισκέπτες της μπορούν να δουν καθαρά το εσωτερικό κάποιων διαμερισμάτων.
Αρχικά, οι ένοικοι προσέφυγαν στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου ζητώντας να εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα που θα υποχρέωναν την Tate να απαγορεύει στους επισκέπτες της να κοιτάζουν τα διαμερίσματά τους από την εξέδρα αυτή, αλλά το 2019 απορρίφθηκε το αίτημά τους και τον επόμενο χρόνο έχασαν και την έφεση που άσκησαν.
Σήμερα ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις με πλειοψηφία 3-2.
Δημόσια όχληση η οπτική εισβολή ανθρώπων που κοιτάζουν μέσα στα διαμερίσματα
Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ είπε ότι η «οπτική εισβολή» ανθρώπων που κοιτάζουν μέσα στα διαμερίσματα από την εξέδρα της Tate, συνιστά «σαφή υπόθεση δημόσιας όχλησης» και πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα αναπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο.
Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα διαμερίσματα βρίσκονται «υπό διαρκή παρακολούθηση» από την εξέδρα, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, κάποιοι από τους οποίους τραβούν φωτογραφίες και στη συνέχεια τις ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πόσο καταπιεστική είναι η διαβίωση υπ' αυτές τις συνθήκες για έναν απλό άνθρωπο, κάτι σαν να είναι έκθεμα ζωολογικού κήπου», είπε ο δικαστής.
Η συνήγορος υπεράσπισης των ιδιοκτητών, η Νατάσα Ρις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι πελάτες της είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση και ανυπομονούν να συνεργαστούν με την πινακοθήκη για να βρουν μια πρακτική λύση που θα προστατεύει τα συμφέροντά τους.
Πριν από την πανδημία της COVID-19, η Tate Modern συγκέντρωνε πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και συναγωνίζεται με το Βρετανικό Μουσείο για τον τίτλο του δημοφιλέστερου αξιοθέατου της χώρας.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ