Πολλοί Βρετανοί αγωνίζονταν να ζεσταθούν και έτρωγαν τρόφιμα που είχαν λήξει μέχρι λίγο πριν από τις γιορτές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που παρουσιάζει το BBC.
Τα ζητήματα σχετικά με το κόστος της θέρμανσης και του φαγητού, καθώς και οι επιπτώσεις στους πολίτες, καταγράφονται στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι κατανάλωσε μικρότερες μερίδες και τρόφιμα πέραν της ημερομηνίας λήξης τους.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στην έρευνα, η οποία διεξήχθη για τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα περιστασιακά, σχεδόν ποτέ ή ποτέ δεν είχε καταφέρει να έχει ικανοποιητικό βαθμό θέρμανσης.
Τρεις λόγοι ανησυχίας
Η δημοσκόπηση του ONS, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις περισσότερων από 4.700 ατόμων, δείχνει ότι ο χειμερινός καιρός, οι λογαριασμοί ενέργειας και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία.
Συνολικά, περίπου ένας στους επτά ενήλικες ανησυχούσε λίγο ή πολύ ότι τα τρόφιμά του θα τελείωναν πριν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα. Πάνω από τα δύο τρίτα (70%) όσων ξέμειναν από τρόφιμα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα, αντιμετώπιζαν επίσης προβλήματα με τη θέρμανση. Περίπου το 41% των ατόμων που χρησιμοποιούν μεθόδους προπληρωμής δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν, τουλάχιστον περιστασιακά, να ζεσταθούν.
Η Sarah Coles, ανώτερη αναλύτρια προσωπικών οικονομικών στην επενδυτική εταιρεία Hargreaves Lansdown, δήλωσε στο BBC: «Αυτός ο ζοφερός χειμώνας επιβαρύνει φρικτά τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους».
Οι τιμές των τροφίμων
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 16,8% το έτος έως τον Δεκέμβριο. Τα βασικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι τιμές της ζάχαρης, της μαρμελάδας, του μελιού και της σοκολάτας, καθώς και των αναψυκτικών και των χυμών, σημείωσαν επίσης άλμα. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε για το ψωμί και τα δημητριακά.
Ο συνολικός πληθωρισμός, ο οποίος καταγράφει την αύξηση του κόστους ζωής, ήταν 10,5% το έτος έως τον Δεκέμβριο , κάτι που σημαίνει ότι ένα μέσο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε σε τιμή κατά 10,5% σε ένα έτος. Ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό είναι 2%.
Όμως οι άνθρωποι βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους να μειώσουν τα έξοδα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων χαμηλώνει τη θέρμανση και σβήνει τα φώτα ή μειώνει τα ψώνια.