Λωρίδα της Γάζας: Σφοδρές μάχες μετά τις απειλές της Χαμάς - Δεν θα αφήσει ελεύθερους τους ομήρους

γαζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μετά την απειλή της Χαμάς ότι δεν θα αφήσει ελεύθερους «ζωντανούς» τους ομήρους που κρατά χωρίς «διαπραγματεύσεις», οι αεροπορικές επιδρομές έχουν αυξηθεί.

Χθες το βράδυ, έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο του πολέμου, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Για σκληρές μάχες έκανε λόγο και η άλλη ένοπλη οργάνωση που δρα στη Γάζα, ο παλαιστινιακός ισλαμικός Τζιχάντ. Υποστήριξε παράλληλα, ότι ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο Ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν υπόγεια σήραγγα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός μίλησε σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και χθες για «μανιασμένες» μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες». Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί δήλωσε: «Δεν θέλω να πω ότι χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε μεγάλη δύναμη και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ο επίσημος απολογισμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού ξεπέρασε σήμερα τους 100 νεκρούς.

Λωρίδα της Γάζας: Προειδοποιήσεις της Χαμάς για το μέλλον των ομήρων

Χθες η Χαμάς προειδοποίησε ότι κανένας από τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα φύγει «ζωντανός» αν δεν προηγηθεί διαπραγμάτευση και εάν δεν «ικανοποιηθούν οι όροι» της.

Ο Αμπού Ουμπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της Χαμάς επισήμανε πως «ούτε ο φασίστας εχθρός και η αλαζονική διοίκησή του, ούτε οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης».

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι για τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία. Μάλιστα, ανέφερε πως οι άμαχοι είναι στριμωγμένοι σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους ισχυρίζεται πως το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει». Χθες ο ΠΟΥ ζήτησε να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή. Η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, λέει ο ΟΗΕ, ενώ δεν διανέμονται παρά στη Ράφα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σχεδόν 18.000 άνθρωποι -στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι- έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού. Την ίδια ώρα, οι συνεχείς βομβαρδισμοί αναγκάζουν τους κατοίκους ολόκληρων συνοικιών να μεταφερθούν προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του. Και ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τον άμαχο πληθυσμό να κατευθυνθεί σε ασφαλείς τοποθεσίες, καθώς μαίνονται εχθροπραξίες.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας φεύγουν με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια. Αποτέλεσμα είναι η πόλη στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο να έχει γίνει ένας απέραντος καταυλισμός εκτοπισμένων, καθώς έχουν στηθεί εκατοντάδες σκηνές με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Κορυφαία πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Διεθνή / Κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Ξεχωριστά από τη δημόσια διαφωνία, μια ομάδα ηγετικών πανεπιστημίων σχεδιάζει στρατηγικά στο παρασκήνιο την αντίδρασή της στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal
LIFO NEWSROOM