Δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας έχει γεννήσει τις τελευταίες ώρες ένα περίεργο και λίγο ανατριχιαστικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ και δείχνει δεκάδες γαλοπούλες να περιφέρονται κυκλικά -σαν να κάνουν κάποιου είδους τελετουργικό- γύρω από μια νεκρή γάτα στη μέση του δρόμου.
Το μυστηριώδες βίντεο δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter ένας άντρας από τη Βοστόνη κι έκτοτε μετρά περισσότερα από 36.000 retweets κι εκατοντάδες σχόλια χρηστών που προσπαθούν να μαντέψουν τι ακριβώς κάνουν οι περίπου 30 γαλοπούλες γύρω από την νεκρή γάτα.
These turkeys trying to give this cat its 10th life pic.twitter.com/VBM7t4MZYr
— J... (@TheReal_JDavis) 2 Μαρτίου 2017
Όπως ήταν αναμενόμενο, το βίντεο έγινε μέσα σε λίγες ώρες viral και τα σενάρια γύρω από το παράξενο «τελετουργικό» άρχισαν να οργιάζουν. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενα ειδικών που μελετούν χρόνια τις συμπεριφορές πτηνών, η αντίδραση του κοπαδιού με τις γαλοπούλες εν μέρει μια λογική εξήγηση. Παρόλο που πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στα χρονικά και αποτυπωθεί σε βίντεο.
Ο David Scarpitti από τη Μασαχουσέτη, που είναι ειδικός στις γαλοπούλες, αν και χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους «ασυνήθιστη» και «πραγματικά καταπληκτική», σχολιάζει στη συνέχεια πως ενδεχομένως το κοπάδι απλώς ήθελε να διαπιστώσει αν ο «εχθρός» είναι ακόμη ζωντανός ή όχι. «Οι γαλοπούλες, όπως είναι φυσικό, φοβούνται τις γάτες, καθώς συνιστούν απειλή για τα μικρότερα πουλιά. Οπότε είναι πιθανό, όταν συνάντησαν μια νεκρή γάτα στο δρόμο, να είχαν απλώς την περιέργεια να δουν τι συμβαίνει και αν είναι ζωντανή. Ταυτόχρονα, ως είδος, έχουν την τάση να ακολουθούν έναν ή δύο ηγέτες μες στο κοπάδι στην αναζήτηση τροφής. Κατά συνέπεια, αν ένας από τους "ηγέτες" πήρε την πρωτοβουλία να βηματίσει γύρω από το πτώμα της γάτας για να το επιθεωρήσει, λογικό ήταν οι υπόλοιπες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, κρατώντας παράλληλα και μια ασφαλή απόσταση από τον "εχθρό"», λέει ο Scarpitti, που ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει τίποτα το υπερφυσικό στην συμπεριφορά τους.
Παρόμοια εξήγηση γίνει και ο Alan Krakauer, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που μελετά τη συμπεριφορά πτηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, μερικές φορές τα πουλιά που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα προσεγγίζουν τα αρπακτικά- συμπεριφορά ταυτόχρονα ριψοκίνδυνη αλλά και βοηθητική για το κοπάδι. Κάνοντας σαφές στο αρπακτικό πως το κοπάδι είναι εκεί ενωμένο, πολλές φορές καταφέρνουν να το τρομάξουν και να το διώξουν. Η «επιθεώρηση» βοηθά επίσης το κοπάδι να ελέγξει αν το αρπακτικό ετοιμάζεται να επιτεθεί ώστε να προειδοποιήσουν άλλα ζώα για τον κίνδυνο.
Με την συγκεκριμένη άποψη συμφωνεί και ο Richard Buchholz, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι. Όπως λέει έχει ξαναδεί παρόμοια συμπεριφορά σε τέτοιου είδους πτηνά, όπως γαλοπούλες, κοτόπουλα, φασιανούς και ορτύκια. Το να ακολουθούν την ουρά εκείνου που βρίσκεται μπροστά τους είναι ο τρόπος τους να παραμένουν ενωμένα στο κοπάδι, εξηγεί. «Είναι πολύ συνηθισμένο για αυτά τα πουλιά να κολλάνε σε έναν ατέρμονο "χορό" που πρακτικά καταλήγουν να κυνηγούν το ένα την ουρά του άλλου», προσθέτει από την μεριά του ο Scott Gardner, επίσης ειδικός στις γαλοπούλες, από το California Department of Fish and Wildlife.
* Με πληροφορίες από The Verge και Boston Magazine