Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι το Brexit είναι το πιο ηλίθιο πράγμα που έχει κάνει οποιαδήποτε χώρα, εκτός από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπλούμπεργκ ισχυρίστηκε σε διάσκεψη τεχνολογίας στη Βοστόνη ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε γιατί μια χώρα που πήγαινε τόσο καλά θέλησε να το καταστρέψει αυτό» με την ψήφο υπέρ του Brexit.
Ο 75χρονος Bloomberg προειδοποίησε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στην εταιρεία χρηματοπιστωτικών μέσων που φέρει το όνομά του ζήτησαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ επειδή πιστεύουν ότι οι δύο χώρες δεν συμπαθούν πλέον τους μετανάστες και δεν είναι φιλόξενες.
Ο επιχειρηματίας βρέθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη για να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του Bloomberg στην πόλη. Αλλά τα σχόλια του, που αποκαλύφθηκαν την ίδια μέρα, υποδεικνύουν ότι ίσως είχε μετανιώσει για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης λόγω Brexit.
«Ανοίγουμε ένα ολοκαίνουργιο ευρωπαϊκό αρχηγείο στο Λονδίνο - δύο μεγάλα, ακριβά κτίρια. Θα το έκανα αν ήξερα για το Brexit; Ίσως όχι, αλλά είμαστε εκεί και είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε.
«Η πρώην σύζυγός μου είναι Βρετανίδα, οι κόρες μου έχουν βρετανικά διαβατήρια και έτσι αγαπάμε την Αγγλία - είναι ο πατέρας της χώρας μας, υποθέτω. Αλλά αυτό που κάνουν δεν είναι καλό και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να βγουν από αυτό γιατί εάν δεν πληρώσουν ποινή, όλοι θα αποχωρήσουν. Έτσι δεν μπορούν να έχουν τόσο καλή συμφωνία όπως και πριν», πρόσθεσε.
Ο όμιλος Bloomberg απασχολεί 4.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 20.000 σε όλο τον κόσμο ενώ η εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη έχει επιλέξει εδώ και πολύ καιρό την Βρετανία έδρα της στην Ευρώπη. Αλλά ο Μπλούμπεργκ είπε ότι αρκετοί από το προσωπικό ήταν δυσαρεστημένοι με το Λονδίνο.
«Ένα από τα πλήγματα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι έχουμε εργαζόμενους, όχι πολλούς αλλά μερικούς, που αρχίζουν να λένε:"Δεν θέλω να δουλέψω εδώ - μπορούμε να μετατεθούμε σε κάποια άλλη θέση; Αυτή η χώρα δεν συμπαθεί τους μετανάστες"», δήλωσε προσθέτοντας πως υπάρχει η αίσθηση ότι η Αμερική δεν είναι πλέον ένας ανοιχτός, φιλόξενος τόπος και πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε εκεί ενώ το ίδιο συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε γιατί μια χώρα που τα πήγαινε τόσο καλά ήθελε να το καταστρέψει αυτό. Δεν ήταν έξυπνο να το κάνει και το να βγει από αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και θα είναι πολύ οδυνηρό. Θα βλάψει τις βιομηχανίες», πρόσθεσε.
σχόλια