Μαλάλα: Σκληρό, άδικο και απάνθρωπο αυτό που κάνει ο Τραμπ με τα παιδιά μεταναστών

Μαλάλα: Σκληρό, άδικο και απάνθρωπο αυτό που κάνει ο Τραμπ με τα παιδιά μεταναστών Facebook Twitter
0

Η νομπελίστρια ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι χαρακτήρισε «σκληρή», «άδικη» και «απάνθρωπη» την πολιτική της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που προέβλεπε τον διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειες παράτυπων μεταναστών.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης της επίσκεψης στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με σκοπό να προωθήσει τη μόρφωση των κοριτσιών.

Πάνω από 2.300 ανήλικοι χωρίστηκαν από τους γονείς τους αφότου η κυβέρνηση του Τραμπ άρχισε να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι των παράτυπων μεταναστών στις αρχές Μαΐου, με διακηρυγμένο στόχο να ασκούνται ποινικές διώξεις σε όλους τους ενήλικους που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Ο Τραμπ τερμάτισε την πολιτική διαχωρισμού των παιδιών από τις οικογένειες με διάταγμά του τον περασμένο μήνα, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε, τις αμφισβητήσεις της από δικαστήρια και τις πιέσεις που του ασκήθηκαν.

Η πολιτική αυτή «είναι σκληρή, είναι άδικη, είναι απάνθρωπη. Δεν ξέρω πώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το κάνει αυτό», τόνισε η Γιουσαφζάι στο Reuters κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που του παραχώρησε την Τετάρτη. «Ελπίζω πως τα παιδιά θα μπορέσουν να βρεθούν μαζί με τους γονείς τους».

Ο εξαιρετικά οξύς τόνος της Γιουσαφζάι για την πολιτική του Τραμπ βρίσκεται στον αντίποδα των επαίνων της προς τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ασκεί αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια, πολιτική εναγκαλισμού των προσφύγων και των μεταναστών. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός φέτος, η Μαλάλα Γιουσαφζάι εξάλλου στηλίτευσε το ιστορικό του Τραμπ όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

Η νεαρή πακιστανή, γνωστή σε διεθνές επίπεδο απλά με το μικρό της όνομα, επισκέφτηκε τη Βραζιλία στο πλαίσιο της επέκτασης της οργάνωσής της, του Ταμείου Μαλάλα, στη Λατινική Αμερική, αρχής γενομένης από τη χώρα αυτή.

Ο στόχος της στη Βραζιλία--τη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη οικονομία--είναι να ενθαρρύνει την αύξηση των δημοσίων δαπανών που αφιερώνονται στην παιδεία, κάτι όμως που φαντάζει αδύνατο, αφού η δεξιά κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος και ενέγραψε σε αυτό το πάγωμα των ομοσπονδιακών δαπανών σε πραγματικές τιμές για δύο δεκαετίες, προκειμένου να μειωθεί το κρατικό χρέος.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ελπίζει εξάλλου ότι 1,5 εκατομμύριο κορίτσια που σήμερα δεν πάνε σχολείο στη Βραζιλία θα μπουν στις τάξεις, ειδικά όσα ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, που υπολείπονται σημαντικά των παιδιών λευκών οικογενειών σε δείκτες-κλειδιά, όπως είναι ο αλφαβητισμός ή η ολοκλήρωση των σπουδών της δευτεροβάθμιας, της μέσης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Είναι σημαντικό για μας» να προσφερθεί βοήθεια στα κορίτσια που ανήκουν στις μειονότητες «των ιθαγενών και των αφροβραζιλιάνων», σημείωσε η Μαλάλα. «Αυτά τα κορίτσια είναι αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις», εξήγησε.

Το 2014, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος βραβείου Νόμπελ: τιμήθηκε για το έργο που επιτελεί με την οργάνωσή της, την οποία ίδρυσε για να προωθήσει την εκπαίδευση, δίνοντας την έμφαση στη μόρφωση των κοριτσιών, ιδίως σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία, η Ιορδανία, η Συρία ή η Κένυα.

Η παρουσία της οργάνωσης στη Βραζιλία εγκαινιάστηκε με τη χορήγηση μιας δωρεάς ύψους 700.000 δολαρίων σε τρεις βραζιλιάνες ακτιβίστριες οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο της δράσης τους ζητήματα παιδείας. Η Μαλάλα σημείωσε πως ελπίζει να επεκτείνει την παρουσία της οργάνωσής της και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Νωρίτερα φέτος, η 20χρονη επέστρεψε στο Πακιστάν, για πρώτη φορά αφότου ένα μέλος των Ταλιμπάν την πυροβόλησε στο κεφάλι το 2012, επειδή προσπαθούσε να προωθήσει μέσω του μπλογκ της και με άλλους τρόπους τη μόρφωση των κοριτσιών.

Μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Πακιστάν, η Μαλάλα Γιουσαφζάι ξεκαθάρισε ότι, για την ώρα, αποκλείει την κάθοδό της στην πολιτική κονίστρα.

«Ακόμα μιλάω στους ηγέτες, προσπαθώ να εξασφαλίσω ότι δίνουν προτεραιότητα στην παιδεία» όταν χαράσσουν πολιτική, είπε. «Είναι ευκολότερο έτσι, παρά όταν είσαι μέσα» σε μια κυβέρνηση, έκρινε η ίδια.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Κορυφαία πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Διεθνή / Κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Ξεχωριστά από τη δημόσια διαφωνία, μια ομάδα ηγετικών πανεπιστημίων σχεδιάζει στρατηγικά στο παρασκήνιο την αντίδρασή της στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal
LIFO NEWSROOM