Στο Μαλάουι, καθώς και σε άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι δολοφονίες των ατόμων που πάσχουν από αλφισμό (αλμπινισμός ή λευκοπάθεια) αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.
Οι αλμπίνοι δολοφονούνται για τα μέλη ή τα οστά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε τελετές μαύρης μαγείας για να φέρουν, υποτίθεται, πλούτο και εξουσία στους ενδιαφερόμενους.
Πριν από δύο περίπου χρόνια, η Femi Achulani κατάφερε να γλυτώσει από μία απόπειρα απαγωγής και διηγήθηκε στο BBC την ιστορία της.
«Ήταν Παρασκευή. Πέντε άντρες και μία γυναίκα ήρθαν στο σπίτι μου γύρω στις 7 το απόγευμα, την ώρα που ετοίμαζα το δείπνο και ο άντρας μου βρισκόταν στην αυλή.
Του είπαν ότι με αναζητούσαν, ότι ήταν αστυνομικοί και είχαν έρθει για να με προστατέψουν γιατί είχαν μάθει πως κάποιοι προσπαθούσαν να με σκοτώσουν. Φοβήθηκα γιατί αυτοί οι άνθρωποι μου ήταν τελείως άγνωστοι. Δεν τους είχα ξαναδεί ποτέ.
Στην αρχή δεν πείστηκα από τα επιχειρήματά τους αλλά μετά ανέφεραν το όνομα του αρχηγού της αστυνομίας στην περιοχή. Τους ζητήσαμε μέχρι και να μας περιγράψουν την εμφάνισή του και το έκαναν.
Μας έδειξαν ακόμη τα όπλα και τις ταυτότητές τους. Όμως, δεν μπορούσαμε να εξακριβώσουμε αν ήταν αυθεντικές ή όχι. Ο άντρας μου και κάποιοι από τους γείτονες συμφώνησαν να πάμε μαζί τους στο αστυνομικό τμήμα. Όταν φτάσαμε εκεί, το κτίριο ήταν κλειδωμένο.
Τότε, αυτοί οι πέντε ειδοποίησαν τρεις άντρες από ένα κοντινό μπαρ και προσπάθησαν να αναγκάσουν εμένα και το σύζυγό μου να τους ακολουθήσουμε σε ένα άλλο αστυνομικό τμήμα, πιο μακριά.
Ο σύζυγός μου επέμεινε πως δεν έπρεπε να πάω μόνη μου μαζί τους. Συνέχισε να τσακώνεται και να τους λέει πως δεν είχαμε κάνει κάτι κακό.
Μόλις κατάλαβαν ότι δεν θα παραδινόμασταν τόσο εύκολα, θύμωσαν πολύ και έφυγαν.
Από εκείνη τη μέρα δεν τους ξαναείδα, αλλά η ζωή μου άλλαξε οριστικά.
Έχω έξι παιδιά, κάποια πάνε στο σχολείο.
Πριν το περιστατικό, πήγαινα στους χονδρέμπορους να αγοράσω λαχανικά και τα πουλούσα από σπίτι σε σπίτι.
Τώρα φοβάμαι να πάω πιο βαθιά μέσα στην πόλη. Έτσι, κάθομαι σε έναν πάγκο στην αγορά και τα πουλάω.
Δεν βγάζω αρκετά χρήματα για τα σχολικά δίδακτρα των παιδιών, τις ποδιές τους, ή για φαγητό. Κάποια αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι αντί να πηγαίνουν στο σχολείο.
Τον περασμένο μήνα, μία νύχτα, κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι από την οροφή. Ξυπνήσαμε και αρχίσαμε να καλούμε σε βοήθεια. Τότε οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή.
Οι νυχτερινές ώρες δεν έχουν διαφορά από τις ώρες της ημέρας. Φοβάμαι να κοιμηθώ. Φοβάμαι πως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να επιστρέψουν.
Η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν τίποτα για να προστατέψουν ανθρώπους σαν και εμένα που πάσχουν από αλφισμό», καταλήγει απογοητευμένη η Femi Achulani.
Την περασμένη χρονιά, ένας ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον ενδεχόμενο αφανισμό των 10.000 περίπου αλμπίνων που ζουν στο Μαλάουι.
Από το Νόεμβριο του 2014, 19 άνθρωποι που πάσχουν από αλφισμό έχουν δολοφονηθεί, ενώ υπάρχουν συνολικά 100 υποθέσεις που αφορούν απόπειρες απαγωγής και εξαφανίσεις.
Ολόκληρος ο σκελετός ενός αλμπίνου μπορεί να πουληθεί ακόμη και 66.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως η αστυνομία δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία τους να παραμένει άλυτη.
Ο αλφισμός είναι μια κληρονομική γενετική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρωστικής στο δέρμα, το τριχωτό και τα μάτια και πλήττει περίπου έναν στους 1.200 ανθρώπους στο Μαλάουι.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια