Μαρόκο: Η φαντασμαγορική υποδοχή στον Μακρόν

Το φαντασμαγορικό καλωσόρισμα που επιφύλαξε το Μαρόκο στον Μακρόν Facebook Twitter
Η αυτοκινητοπομπή του Μακρόν και του βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ'
0

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' του Μαρόκου καλωσόρισε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μαρόκο τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, ξεκινώντας μια κρατική επίσκεψη με μια σειρά διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μεταφορές, αξίας €10 δισεκατομμυρίων.

Γαλλικές και μαροκινές σημαίες κυμάτιζαν παντού στους δρόμους της Ραμπάτ, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την αυτοκινητοπομπή με τον Μακρόν, τη σύζυγό του και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μαρόκου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γάλλου ηγέτη στη χώρα της βόρειας Αφρικής εδώ και χρόνια και σηματοδοτεί την επαναπροσέγγιση ανάμεσά στα δύο κράτη, από τότε που η Γαλλία αποφάσισε να στηρίξει τη μαροκινή κυβέρνησή στις συνοριακές διαφορές της με την Αλγερία, τον Ιούλιο.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του Μαρόκου, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Δυτική Σαχάρα πρέπει να είναι υπό μαροκινή κυριαρχία και δεσμεύτηκε να επενδύσει γαλλικά χρήματα εκεί. Η Δυτική Σαχάρα είναι περιοχή στη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής που αποτελεί αντικείμενο μιας διαμάχης δεκαετιών.

Στο παρελθόν, είχε αποτελέσει ισπανική αποικία και τώρα ελέγχεται κυρίως από το Μαρόκο και εν μέρει από το Μέτωπο Πολισάριο, ένα υποστηριζόμενο από την Αλγερία απελευθερωτικό κίνημα, που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους ιθαγενείς Σαχράουι στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στο Αλγέρι θεωρεί ότι το Μαρόκο κατέχει παράνομα την περιοχή.

Το φαντασμαγορικό καλωσόρισμα που επιφύλαξε το Μαρόκο στον Μακρόν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου

Ωστόσο, πέρα από τη Γαλλία, η οποία κάποτε είχε τον έλεγχο και των δύο αντιμαχόμενων κρατών με την αποικιακή αυτοκρατορίας της, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και το Ισραήλ επίσης στηρίζουν τα σχέδια του Μαρόκου για την αξιοποίηση της περιοχής.

Σύμφωνα με κάποιους διεθνείς αναλυτές, η απόφαση της Γαλλίας να στηρίξει το Μαρόκο είναι μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών, οι οποίες είχαν περάσει ρήξη το 2021, όταν η Ραμπάτ κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο Μακρόν με το λογισμικό Pegaus.

Τότε, το Παρίσι είχε απαντήσει κάνοντας πιο δύσκολη την έκδοση βίζας για πολίτες του Μαρόκο που επισκέπτονταν τη Γαλλία.

Το φαντασμαγορικό καλωσόρισμα που επιφύλαξε το Μαρόκο στον Μακρόν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης στη Ραμπάτ, ο πρόεδρος Μακρόν έθιξε και το θέμα της αποικιοκρατίας, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της, αλλά χωρίς να ζητήσει ευθέως συγγνώμη.

«Η κοινή μας ιστορία έχει επίσης σκοτεινά σημεία. Υπήρχε η εποχή των άνισων συνθηκών, όταν η ύβρις και η μηχανική ισχύς των ευρωπαϊκών χωρών επιβάλλονταν σε όλο τον κόσμο και ακόμη και μεταμφιεσμένο ως προτεκτοράτο, το Μαρόκο δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις φιλοδοξίες και τη βία της αποικιοκρατίας», είπε.

Το φαντασμαγορικό καλωσόρισμα που επιφύλαξε το Μαρόκο στον Μακρόν Facebook Twitter
Η διεκδικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας φαίνεται στον χάρτη με πράσινο, δυτικά της Μαυριτανίας/Φωτογραφία: Getty Images

Σε μία ένδειξη των στενότερων δεσμών ανάμεσα στα δύο κράτη, η Γαλλία και το Μαρόκο υπέγραψαν συμφωνίες για την ενέργεια και τις υποδομές, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια, όπως αναφέρει το AFP.

Με πληροφορίες από BBC, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM