Μαρόκο: Ποινή φυλάκισης σε 39χρονη για «προσβλητική» ανάρτηση στο Facebook- Σατίρισε το Κοράνι

Μαρόκο: Ποινή φυλάκισης σε 39χρονη για «προσβλητική» ανάρτηση στο Facebook- Σατίρισε το Κοράνι Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε φυλάκιση δύο ετών καταδικάστηκε μια 39χρονη Μαροκινή για «υπονόμευση της μουσουλμανικής θρησκείας» λόγω ανάρτησης που έκανε στο Facebook και κρίθηκε «προσβλητική» για το Ισλάμ.

Η Φατίμα Καρίμ ανακρίθηκε από την αστυνομία στις 15 Ιουλίου και έκτοτε βρισκόταν υπό κράτηση, ανέφερε ο αδερφός της στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου επειδή σχολίασε με σατιρικό ύφος, στα αραβικά στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, στίχους από το Κοράνι και το κήρυγμα του προφήτη Μωάμεθ.

Η Καρίμ, η οποία σκοπεύει να ασκήσει έφεση, επικαλέστηκε το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης που διασφαλίζεται από το Σύνταγμα του Μαρόκου, είπε ο αδερφός της στο AFP.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδερφή του ζήτησε δημοσίως «συγγνώμη από οποιονδήποτε ένιωσε προσβεβλημένος» από τις αναρτήσεις της, τονίζοντας ότι ουδέποτε είχε σκοπό να υπονομεύσει το Ισλάμ.

Το πρωτοδικείο της πόλης Ουέντ Ζεμ, 150 χιλιόμετρα μακριά από την Καζαμπλάνκα, την έκρινε ένοχη και της επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών. «Η ετυμηγορία είναι πολύ σκληρή. Μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω», σχολίασε ο αδερφός της.

Το άρθρο 267-5 του ποινικού κώδικα του Μαρόκου, βάσει του οποίου καταδικάστηκε η Φατίμα Καρίμ, προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως δύο χρόνια για όποιον «υπονομεύει τη μουσουλμανική θρησκεία». Η ποινή ενδέχεται να αυξηθεί σε φυλάκιση πέντε ετών εάν το αδίκημα διαπραχθεί δημοσίως, «συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται επίσης αυστηρή τιμωρία για «επίθεση κατά του μοναρχικού καθεστώτος» και «υποκίνηση για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» του βασιλείου.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει το συγκεκριμένο άρθρο, επισημαίνοντας ότι η διατύπωση «δεν προσδιορίζει συγκεκριμένα» τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «υπονόμευση».

Τον Ιούνιο του 2021, μια Ιταλομαροκινή καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,5 ετών από δικαστήριο του Μαρόκου για «υπονόμευση της μουσουλμανικής θρησκείας» επειδή δημοσίευσε στο Facebook σατιρικές φράσεις μιμούμενη στίχους από το Κοράνι.

Ωστόσο, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη λίγο αργότερα, αφού - μετά την έφεση - η ποινή της μετατράπηκε σε φυλάκιση δύο μηνών με αναστολή, ύστερα από εκστρατεία διαμαρτυρίας οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για βιασμό τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ που είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση τον Έπσταϊν και τον πρίγκιπα Άντριου

Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Ο σεισμός, το Kanal Istanbul και η καταστροφή των χώρων συγκέντρωσης πολιτών από τον Ερντογάν

Η σεισμογενής Κωνσταντινούπολη έχει δει μείωση των χώρων συγκέντρωσης πολιτών λόγω τσιμεντοποίησης από τις κυβερνήσεις Ερντογάν - Ποιες περιοχές έχουν αντικατασταθεί από νέες υποδομές και πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μεξικό: Νεκροί η ακτιβίστρια Μαρία Μοράλες και ο γιος της που δημοσιοποίησαν στρατόπεδο εξόντωσης της μαφίας

Διεθνή / Μεξικό: Νεκροί η ακτιβίστρια Μαρία Μοράλες και ο γιος της που δημοσιοποίησαν στρατόπεδο εξόντωσης της μαφίας

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση σε λιγότερο από ένα μήνα στο Χαλίσκο του Μεξικού, όπου άνθρωποι που αναζητούν δικαιοσύνη για την εξαφάνιση μελών της οικογένειάς τους δολοφονούνται
LIFO NEWSROOM