Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες, κατέβηκαν στους δρόμους 250 πόλεων σε ολόκληρη την Ισπανία την Παρασκευή το βράδυ διακηρύσσοντας πως υπάρχει «φεμινιστική έκτακτη ανάγκη», μετά από μια σειρά βιασμών και ένα καλοκαίρι στο οποίο 19 γυναίκες δολοφονήθηκαν από πρώην ή νυν συντρόφους τους.
Οι διοργανωτές προέτρεψαν τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μια μοβ νύχτα, μια αναφορά στο χρώμα του φεμινιστικού κινήματος, για να εγείρουν τον συναγερμό και να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία και την έλλειψη προσοχής από πολιτικούς και μμε για τη βία κατά των γυναικών.
Διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, το Μπιλμπάο, η Ταραγόνα, η Σαλαμάνκα, η Σεβίλλη και το Αλικάντε.
Μέχρι στιγμής φέτος, 42 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί σε υποθέσεις οικογενειακής βίας και 32 παιδιά έχουν μείνει ορφανά. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τέτοιες δολοφονίες το 2003, 1.017 γυναίκες σκοτώθηκαν από τους πρώην ή νυν συντρόφους τους, αναφέρουν τα στοιχεία.
«Ήταν ένα καλοκαίρι στο οποίο κυριάρχησαν οι επιθέσεις, η βαρβαρότητα, οι δολοφονίες, οι βιασμοί και η παιδεραστία» δήλωσαν οι διοργανωτές του κινήματος για την φεμινιστική έκτακτη ανάγκη.
Οι διοργανωτές κάλεσαν τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους με κεριά, φανάρια, φακούς και κινητά τηλέφωνα. Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες. Στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης, παρά την καταιγίδα, χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν προστασία και τιμωρία των ενόχων φωνάζοντας «Μας σκοτώνουν».
Οι διαδηλώσεις έρχονται τρία χρόνια μετά το βιασμό μιας γυναίκας από συμμορία, κατά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ ταυροδρομιών στην Παμπλόνα και εν μέσω της δίκης επτά ανδρών που κατηγορούνται ότι βίασαν ένα 14χρονο κορίτσι στην Καταλονία.
Η επίθεση στην Παμπλόνα έγινε γνωστή με το όνομα η αγέλη των λύκων και συγκλόνισε την Ισπανία ενώ προκάλεσε έντονη συζήτηση σχετικά με τη νομοθεσία περί σεξουαλικών αδικημάτων της χώρας.
Σχετικά με άλλες χώρες, η Ισπανία έχει καλό ιστορικό στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Τα ποσοστά αναφερόμενης βίας στην Ισπανία είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη και η Ισπανία κατατάσσεται ως η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πιο ενεργή εκστρατεία κατά της ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του 2014.