Τα κρούσματα της επιδημίας E. Coli που συνδέεται με συγκεκριμένα burgers των McDonald's έχουν αυξηθεί, όπως αποκάλυψε το CDC, ο κυριότερος οργανισμός δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα κρούσματα του βακτηρίου E. Coli, το οποίο ευθύνεται για τον θάνατο ενός ηλικιωμένου στο Κολοράντο, ενώ δεκάδες ακόμη άτομα χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. Την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, οι αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 75 σε 13 Πολιτείες, μία σημαντική αύξηση από τους 49 ασθενείς από 10 Πολιτείες που είχαν καταγραφεί στην αρχή της εβδομάδας.
Οι υπηρεσίες υγείας συνεχίζουν να ερευνούν την επιδημία και «εργάζονται γρήγορα για να προσδιορίσουν το μολυσμένο συστατικό», όπως έγραψε το CDC στην ενημέρωση της Παρασκευής, 25 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), υποδεικνύουν ότι «τα κρεμμύδια μπορεί να είναι η πηγή αυτής της επιδημίας».
Με τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης να συγκεντρώνουν διεθνές ενδιαφέρον, τα McDonald's ανακοίνωσαν την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, ότι διέκοψαν «τη διανομή όλων των κρεμμυδιών στην επηρεαζόμενη περιοχή».
Άλλες αλυσίδες fast food, όπως το Taco Bell και το Burger King, αφαίρεσαν προσωρινά τα κρεμμύδια από επιλεγμένα εστιατόρια.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Ο ενημερωμένος χάρτης του CDC δείχνει από πού προέρχονται τα 75 κρούσματα της επιδημίας. Το Μίσιγκαν, η Ουάσινγκτον και το Νέο Μεξικό ήταν οι τρεις πολιτείες που προστέθηκαν στο χάρτη. Αναλυτικά,
- Το Κολοράντο έχει 26 κρούσματα, η Μοντάνα 13 (αύξηση από ένα την Τρίτη) και η Νεμπράσκα 11 (αύξηση από εννέα την Τρίτη).
- Η Γιούτα και το Νέο Μεξικό έχουν από πέντε κρούσματα, ενώ το Γουαϊόμινγκ και το Μιζούρι έχουν από τέσσερα κρούσματα.
- Το Μίσιγκαν έχει δύο κρούσματα, ενώ το Όρεγκον, το Ουισκόνσιν, η Αϊόβα, το Κάνσας και η Ουάσινγκτον είχαν από ένα κρούσμα.
Τα συμπτώματα του E. coli
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμετούς. Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).
Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να εισάγονται για νοσηλεία γιατί κινδυνεύουν να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σημαντικά προβλήματα. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρόλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία. Συστήνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που προκαλείται από τη διάρροια και τους εμέτους. Η θεραπεία με αντιβιοτικά, αλλά και η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων δε συστήνεται, γιατί η λήψη τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.
Πώς μεταδίδεται το E. Coli
Η μετάδοση του νοσήματος μπορεί να γίνει:
- με κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Συνήθως το μολυσμένο τρόφιμο είναι ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, φρούτα ή λαχανικά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως μη παστεριωμένο φρέσκο γάλα, μαλακά τυριά και γιαούρτι. Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί κατά την προετοιμασία του προς κατανάλωση από μολυσμένο άτομο που δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας.
- μέσω της επαφής με βοοειδή ή τα περιττώματα τους. Τα βοοειδή, αλλά και άλλα ζώα όπως τα πτηνά και οι χοίροι, μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να νοσούν.
- μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού από θάλασσες, λίμνες, πισίνες κλπ. Δυνητικά μολυσμένες θεωρούνται και επιφάνειες σε μέρη όπου φυλάσσονται ζώα, όπως οι ζωολογικοί κήποι.
- από άνθρωπο σε άνθρωπο, η μετάδοση γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου. Χώροι όπου ο κίνδυνος θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος είναι οι παιδικοί σταθμοί και οι οίκοι ευγηρίας.
Ως «υποδόχα» (reservoirs) των λοιμογόνων παραγόντων θεωρούνται οι άνθρωποι, τα άλλα σπονδυλωτά, τα αρθρόποδα (ιδίως έντομα), τα φυτά ή τα στοιχεία του άψυχου περιβάλλοντος (π.χ. νερό, έδαφος), στα οποία οι λοιμογόνοι παράγοντες ζουν και (δυνητικά) πολλαπλασιάζονται με τρόπο που να επιτρέπει την επιβίωσή τους και την παραπέρα μετάδοσή τους.
Με πληροφορίες από Axios