Το Ιράν θα απελάσει τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που όρισε το σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε σήμερα ένας βουλευτής.
Το ιρανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο ψήφισε έναν νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του ορίου που έχει τεθεί από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015, εφόσον δεν αρθούν οι κυρώσεις.
Το αρμόδιο όργανο παρακολούθησης του Συμβουλίου του Ιράν ενέκρινε το νόμο στις 2 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τον εφαρμόσει.
«Σύμφωνα με τον νόμο, αν οι Αμερικανοί δεν άρουν τις οικονομικές, τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου ασφαλώς και θα απελάσουμε τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ από τη χώρα και θα σταματήσουμε την εθελοντική εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου», είπε ο βουλευτής Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί.
Τα σχόλια, δε, που αναφέρονται σε κείμενα που διέπουν την αποστολή και τις δραστηριότητες της ΙΑΕΑ διατυπώθηκαν από διάφορα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Την Δευτέρα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% σε μια υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας.
Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να περιπλέξει τις προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ενταχθεί και πάλι η χώρα στη συμφωνία αυτή, από την οποία αποχώρησε το 2018 ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.
Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει συχνά ότι μπορεί να αναστρέψει πολύ γρήγορα τις παραβιάσεις της, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες του Reuters