Γυναίκες από όλον τον κόσμο που εργάζονται στον χώρο της υγείας, αντιδρούν σε μία σεξιστική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.
Εδώ και ημέρες, γιατροί και νοσηλεύτριες αναρτούν φωτογραφίες τους με μαγιό μπικίνι στα social media, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την μελέτη με τίτλο «Επικράτηση μη επαγγελματικού περιεχομένου μεταξύ των αγγειοχειρουργών», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Vascular Surgery.
Μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς της μελέτης χαρακτήριζαν «απρεπή ένδυση» τις φωτογραφίες γυναικών με στολές Haloween, μαγιό ή εσώρουχα. Την έρευνα που προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων για σεξισμό και διακρίσεις, υπογράφουν άνδρες, που για να συλλέξουν στοιχεία δημιούργησαν «ουδέτερους» (σ.σ ψεύτικους) λογαριασμούς και παρακολουθούσαν επαγγελματίες του χώρου της υγείας στα social media.
Οι συγγραφείς της μελέτης, παρακολούθησαν χωρίς την συγκατάθεσή τους 480 γιατρούς και υπολόγισαν ότι 235 είχαν αναγνωρίσιμα προφίλ στα social media (Facebook, Instagram και Twitter. Κατά του ίδιους, το 25% είχε δυνητικά μη επαγγελματικό περιεχόμενο ενώ το 3,4% είχε «ξεκάθαρα μη επαγγελματικό περιεχόμενο».
Ανάμεσα στα δήθεν κριτήρια ήταν το κατά πόσο είχαν φωτογραφηθεί πίνοντας αλκοόλ ή με μαγιό. Γυναίκες του χώρου της υγείας αντέδρασαν στους χαρακτηρισμούς και άρχισαν να αναρτούν μηνύματα υπέρ της γυναικείας ενδυνάμωσης, συνοδεύοντας τα ποστ με φωτογραφίες τους από τον χώρο εργασίας αλλά και από την παραλία με μπικίνι.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, κανένας από τους συγγραφείς της έρευνας δεν ανταποκρίθηκε στις κρούσεις του New York Post για κάποιο σχόλιο. Ωστόσο δύο από αυτούς, ο Thomas Cheng και ο Jeffrey Siracuse, ανάρτησαν στο Twitter ένα πανομοιότυπο, απολογητικό μήνυμα μετά την μαζική κατακραυγή.
«Πρόθεσή μας ήταν να ενδυναμώσουμε τους χειρουργούς ώστε να αντιληφθούν και κατόπιν να αποφασίσουν τι θα είναι εύκολα προσβάσιμο σε ασθενείς και συναδέλφους για να δουν (σ.σ στα social media). Ωστόσο αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο ορισμός του επαγγελματισμού αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό στην ιατρική και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τους ασκούμενους και τους χειρουργούς καθώς η κοινωνία μας αλλάζει. Λυπόμαστε που κάναμε νέες χειρουργούς να αισθάνονται ότι έχουν στοχοποιηθεί και ότι υπήρξαμε επικριτικοί»
Το μήνυμά τους δεν στάθηκε αρκετό για να ανακόψει το ψηφιακό κίνημα #MedBikini που δημιουργήθηκε αυθόρμητα απέναντι στην έρευνα, για τις αυθαίρετες και σεξιστικές σε μεγάλο βαθμό αξιολογήσεις.
Χρήστες στο Twitter, γιατροί και φοιτητές ιατρικής, ζητούν την απόσυρση της έρευνας, εγείροντας ερωτήματα για το πως χρηματοδοτήθηκε και δημοσιεύτηκε. Μία από τις φοιτήτριες που μίλησε στην Post, η Στέφανι σχολιάζει πως δεν της προκάλεσε έκπληξη ότι το paper είχε την υπογραφή τριών ανδρών. Ούτε το περιοδικό που δημοσίευσε την έρευνα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Post για κάποιο σχόλιο.
«Ελπίζω το #MedBikini να γίνει η αρχή ώστε οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας να αναλογιστούν τα υπονοούμενα με βαθιά σεξιστικές προκαταλήψεις», λέει η Στέφανι. «Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να στερούνται της θηλυκότητας τους και της έκφρασης του φύλου τους για να θεωρούνται επαγγελματίες».
σχόλια