Μεγαλώνει το «ρήγμα« μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

μαζεμα μπαιντεν τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε αμέσως καταγγέλλοντας την «πολιτικοποίηση από τρίτους» αυτής της συζήτησης, σε μήνυμα που απηύθυνε στον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν για την ιστορία της», δήλωσε ο υπουργός της των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι σχέσεις των δύο χωρών πλέον είναι ιδιαίτερα τεταμένες καθώς το «ρήγμα» μεταξύ τους βαθαίνει.  

μαζεμα μπαιντεν τουρκία Facebook Twitter
EPA

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε από την πλευρά του ένα «πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια» σε μήνυμά του στο Facebook. Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και από πολλούς ιστορικούς, αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία.

«Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση. «Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Δεν το κάνουμε αυτό για να κατηγορήσουμε οιονδήποτε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ», πρόσθεσε.

Απόδοση τιμής στα θύματα

Στόχος είναι να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί οιοσδήποτε, επέμεινε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε. Χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε απευθύνει από την Πέμπτη προειδοποίηση στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με συμβούλους, προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να «υπερασπίζεται την αλήθεια ενάντια σε εκείνους που υποστηρίζουν το ψέμα της λεγόμενης 'γενοκτονίας των Αρμενίων' για πολιτικούς σκοπούς». Παρά τις πιέσεις ετών της αρμενικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ρισκάρει μέχρι τώρα να εξοργίσει την Άγκυρα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων τον Δεκέμβριο του 2019 σε μια συμβολική ψηφοφορία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αρκετά καλές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη, και έκανε λόγο μόνο για «μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα».

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν σε ενάμιση εκατομμύριο τους προγόνους τους που σφαγιάστηκαν συστηματικά κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε συμμάχου της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας, Τιμούν τη γενοκτονία κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου.

Η Τουρκία, μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας το 1920, αναγνωρίζει τις σφαγές, αλλά απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» και κάνει λόγο για έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία ο οποίος μαζί με έναν λιμό ήταν αιτία να χάσουν τη ζωή τους 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

«Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη γενοκτονία. Δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο 33χρονος Αράμ Μπόουεν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία μετείχαν εκατοντάδες μέλη της αρμενικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν μοιάζει πολύ με μια παγκόσμια αναγνώριση, συνέχισε.

Επίσης, παρών στη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, ο 32χρονος Σάμουελ Αρμέν, γεννημένος στην Αρμενία, που θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι ένα θετικό βήμα που όμως δεν αρκεί. Το περιμέναμε χρόνια αυτό, το θέλαμε πριν από τον Μπάιντεν. Είχαμε πολλές υποσχέσεις με τον Τραμπ και πριν, περιμέναμε, δήλωσε η Ταλίν Νουριάν από το Γερεβάν. 

Νομίζω ότι η Τουρκία θα φοβάται τώρα, επειδή όλες οι χώρες θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν (τη γενοκτονία) φέτος ή του χρόνου, όλοι θα μιλούν γι 'αυτό", δήλωσε η 41 ετών Αρμένισσα. Η ανακοίνωση του Μπάιντεν δεν θα έχει νομικό πεδίο εφαρμογής, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τις εντάσεις με μια Τουρκία που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε "λεγόμενο στρατηγικό εταίρο", ο οποίος "από πολλές απόψεις δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος".

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος δηλώνει ότι θέλει να θέσει την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής. Η κυβέρνησή του επιβεβαίωσε την κατηγορία της "γενοκτονίας" που διατυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας για την καταστολή των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λέγοντας ότι η δήλωση αυτή δεν έχει νομική βάση και θα "ανοίξει μια βαθιά" πληγή στους διμερείς δεσμούς.

Μεγαλώνει το «ρήγμα« μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων Facebook Twitter
EPA

H αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων ανοίγει βαθιά πληγή, δεν έχει νομική βάση, δηλώνει η Άγκυρα

Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, η οποία διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που θα υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι απορρίπτει και καταγγέλλει τη δήλωση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν τους, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ που επαναλαμβάνουν μόνο τις κατηγορίες εκείνων των οποίων μοναδική ατζέντα είναι η εχθρότητα προς τη χώρα μας, δήλωσε ο Καλίν σε μήνυμά του στο Twitter. Συμβουλεύουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει το παρελθόν και το παρόν (της χώρας του).

«Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά την αναγνώριση ως γενοκτονία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν των σφαγών των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter. «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Διεθνή / Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Δύο παίκτες του ΝΒΑ βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον δύο φορές MVP του NFL Πάτρικ Μαχόουμς και τον συμπαίκτη του στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τράβις Κέλσι
LIFO NEWSROOM
Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

Διεθνή / Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

«Την κακοποίησε σεξουαλικά και όχι μόνο δεν της πλήρωσε τα χρήματα που της είχε υποσχεθεί, αλλά στην πραγματικότητα την εμπόδισε να φάει και να κοιμηθεί εκείνα τα χρόνια» αναφέρει η δικηγόρος της
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Θέλει να κόψει «ζόμπι» προγράμματα ύψους $500 δισ. - Ανάμεσά τους και της NASA

Διεθνή / Έλον Μασκ: Θέλει να κάνει περικοπές $500 δισ. σε «ζόμπι» ομοσπονδιακά προγράμματα, μεταξύ τους και της NASA

Στα προγράμματα που αναμένεται cost cutting περιλαμβάνονται η ιατρική περίθαλψη για βετεράνους, τα κουπόνια στέγασης χαμηλού εισοδήματος, τα Pell Grants για φοιτητές, το FBI και πρωτοβουλίες της NASA
LIFO NEWSROOM