Μέρκελ: Το Brexit δεν θα πάρει μια αιωνιότητα, οπότε δεν χρειάζεται βιασύνη

Μέρκελ: Το Brexit δεν θα πάρει μια αιωνιότητα, οπότε δεν χρειάζεται βιασύνη Facebook Twitter
1

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον "στενό εταίρο" πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.


Η Μέρκελ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Μέρκελ επέλεξε την ήπια προσέγγιση, παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας ένα γρήγορο διαζύγιο από τη Βρετανία, ασκώντας της πίεση να κινήσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ, μετά τη ψήφο των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, μια έκβαση που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ευρωπαϊκό σχέδιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


"Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε καλό κλίμα, που θα δείχνει επαγγελματισμό", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά μια συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματος της στο Χερμανσβέρντερ, έξω από το Πότσνταμ, δυτικά του Βερολίνου. "Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις", τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση. "Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα".


"Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι "δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς". "Η Βρετανία πρέπει να καθορίσει (...) πώς βλέπει τις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια, εμείς οι 27, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτό που είναι αποδεκτό κατά τη δική μας άποψη, σύμφωνα με τα συμφέροντά μας", σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το διαζύγιο θα είναι επώδυνο και για τις δύο πλευρές. Βορείως της γερμανικής πρωτεύουσας οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζήτησαν νωρίτερα σήμερα την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση της Βρετανίας. Οι έξι υπουργοί τόνισαν εξάλλου ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή δράση ενάντια στην οικονομική κρίση, την ανεργία, για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, για την εσωτερική ή την εξωτερική ασφάλεια μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Η μεταστροφή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας στρέφει όλα τα βλέματα στη Ρωσία για την εκεχειρία

Διεθνή / Η μεταστροφή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας στρέφει όλα τα βλέματα στη Ρωσία για την εκεχειρία

Ο Πούτιν μπορεί κάλλιστα να επιμείνει στα προηγούμενα αιτήματά του σχετικά με τις ουκρανικές εκλογές και την απόρριψη των ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία μένει μόνη αυτή από τις μεγάλες χώρες που δεν θέλει την περαιτέρω ολοκλήρωση. Η γκρίνια των Βρετανών θα λείψει πολύ στη νέα εθνική πολιτική της Γερμανίας.