Μεταμόσχευση καρδιάς σε 57χρονο, από γενετικά τροποποιημένο χοίρο- Για πρώτη φορά

Μεταμόσχευση καρδιάς σε 57χρονο, από γενετικά τροποποιημένο χοίρο- Για πρώτη φορά Facebook Twitter
0

Ένας 57χρονος με απειλητική για τη ζωή του καρδιοπάθεια δέχθηκε καρδιά από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, μια πρωτοποριακή διαδικασία μεταμόσχευσης που δίνει ελπίδες σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. 

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο. Η επέμβαση διήρκεσε οχτώ ώρες και έγινε στη Βαλτιμόρη την Παρασκευή. Ο ασθενής, ο Ντέβιντ Μπένετ, τα πάει καλά, σύμφωνα με χειρουργούς στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. 

«Δημιουργεί παλμό, δημιουργεί πίεση, είναι η καρδιά του», δήλωσε ο δρ. Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο, ο οποίος έκανε την επέμβαση. «Λειτουργεί και φαίνεται φυσιολογική. Είμαστε ενθουσιασμένοι, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει το αύριο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε. 

Επιστήμονες έχουν εργαστεί πυρετωδώς για να αναπτύξουν χοίρους τα όργανα των οποίων δεν θα απορρίπτονται από το ανθρώπινο σώμα. Η έρευνα επιταχύνθηκε την τελευταία δεκαετία, με νέες τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων και κλωνοποίησης. Η μεταμόσχευση καρδιάς έγινε λίγους μήνες αφότου χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν επιτυχώς νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή που ήταν εγκεφαλικά νεκρός

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι διαδικασίες όπως αυτή θα εγκαινιάσουν μία νέα εποχή για την ιατρική στο μέλλον. «Είναι ένα γεγονός ορόσημο», δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Κλάσεν, επικεφαλής γιατρός στο United Network for Organ Sharing. «Αρχίζουν και ανοίγουν πόρτες που θα οδηγήσουν, πιστεύω, σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ανεπάρκειες οργάνων», συμπλήρωσε. 

Όμως, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια προτού μια τέτοια διαδικασία θα μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως, ενώ σημείωσε ότι οι απορρίψεις οργάνων προκύπτουν ακόμη και όταν μεταμοσχεύεται ένα νεφρό ανθρώπινου δότη με καλή συμβατότητα. «Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ωριμάσει μια θεραπεία όπως αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μεταμόσχευση καρδιάς σε 57χρονο, από γενετικά τροποποιημένο χοίρο- Για πρώτη φορά Facebook Twitter
Ο Ντέιβιντ Μπένετ με τον δρ. Γκρίφιθ

Ο Ντέιβιντ Μπένετ αποφάσισε να «ποντάρει» στην πειραματική θεραπεία επειδή θα πέθαινε χωρίς μια νέα καρδιά, ενώ είχε εξαντληθεί από τις άλλες θεραπείες και ήταν πολύ άρρωστος για να πληροί τις προϋποθέσεις για καρδιά ανθρώπινου δότη, ανέφεραν συγγενείς του και γιατροί. 

Η πρόγνωση είναι αβέβαιη. Ο ασθενής παραμένει συνδεδεμένος με μηχάνημα παράκαμψης καρδιά-πνεύμονα, το οποίο τον κρατούσε στη ζωή πριν από την επέμβαση, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για άτομο που του έγινε μεταμόσχευση καρδιάς, σημειώνουν οι ειδικοί. 

Η νέα καρδιά λειτουργεί και κάνει ήδη την περισσότερη «δουλειά» και οι γιατροί του ανέφεραν ότι θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από το μηχάνημα αύριο, Τρίτη. Ο 57χρονος παρακολουθείται στενά για σημάδια που να δείχνουν ότι το σώμα του απορρίπτει το νέο όργανο, αλλά οι κρίσιμες 48 ώρες πέρασαν, χωρίς προβλήματα. 

Επίσης, παρακολουθείται για λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του ρετροϊού των χοίρων, ενός ιού που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, αν και ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός. 

«Είτε θα πέθαινα είτε θα έκανα αυτή τη μεταμόσχευση», δήλωσε ο Μπένετ πριν από την επέμβαση, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιατρικού Κέντρου. «Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μία υπόθεση, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή», συμπλήρωσε. 

Η πρώτη αντίδραση

Ο δρ. Γκρίφιθ του είπε για πρώτη φορά για την πειραματική θεραπεία στα μέσα Δεκεμβρίου. «Του είπα “Δεν μπορούμε να σου δώσουμε μια ανθρώπινη καρδιά. Αλλά ίσως μπορούμε να σου δώσουμε από ζώο, ένα γουρούνι. Δεν έχει ξαναγίνει, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε”. Δεν ήμουν σίγουρος ότι με καταλάβαινε», περιέγραψε ο γιατρός. «Τότε, με ρώτησε “Λοιπόν, θα κάνω ήχους γουρουνιού;”», συμπλήρωσε. 

Η καρδιά που μεταμοσχεύθηκε στον Μπένετ ήταν από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, που παρείχε η εταιρεία Revivicor. Είχε δέκα γενετικά τροποποιήσεις. Τέσσερα γονίδια αποκλείστηκαν ή απενεργοποιήθηκαν. Ανάμεσά τους ένα που κωδικοποιεί μόριο το οποίο προκαλεί επιθετική ανθρώπινη αντίδραση απόρριψης, όπως και ένα άλλο γονίδιο προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση της ανάπτυξης της καρδιάς του χοίρου μετά τη μεταμόσχευση. Επιπλέον, εισήχθησαν έξι ανθρώπινα γονίδια, τροποποιήσεις σχεδιασμένες για να κάνουν τα όργανα του χοίρου πιο ανεκτά στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Όταν ασθενής είπε για πρώτη φορά στον γιο του για την επικείμενη μεταμόσχευση, εκείνος σάστισε. «Στην αρχή δεν τον πίστεψα. Ήταν στο νοσοκομείο για περίπου ένα μήνα και ήξερα ότι μπορούσε να εμφανιστεί το παραλήρημα. Σκέφτηκα ότι αυτό δεν συνέβαινε σε καμία περίπτωση», περιέγραψε ο Ντέιβιντ Μπένετ τζούνιορ. 

Όπως εξήγησε, είχε τοποθετηθεί βαλβίδα χοίρου στον πατέρα του πριν από περίπου μία δεκαετία, οπότε σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε μπερδευτεί. «Όμως, έπειτα από λίγο συνειδητοποίησα ότι λέει την αλήθεια και ότι δεν έχει τρελαθεί. Και θα μπορούσε να είναι ο πρώτος», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM