Δικαστήριο στην Καλιφόρνια κατάφερε νέο πλήγμα στην Monsanto αποφασίζοντας ότι η εταιρεία οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις και πρόστιμα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε ένα ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, γεγονός που αποδίδει στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, σύμφωνα με τους δικηγόρους του ζεύγους.
Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πάνω από «δύο δισεκατομμύρια δολάρια» στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ. Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Μονσάντο, την οποία εξαγόρασε η Μπάγερ πέρυσι. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν από δικαστήρια που επίσης βρίσκονται στην Καλιφόρνια: η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.
Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου της πόλης Όκλαντ έκρινε ότι το Roundup, το πολύ επιτυχημένο εμπορικά ζιζανιοκτόνο της Monsanto προκάλεσε στο ζευγάρι το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει.
Αποφάνθηκε ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση 18 εκατ. δολάρια στον Άλβα Πίλιοντ, 37 εκατ. στην Αλμπέρτα Πίλιοντ και ένα δισεκ. δολάρια στον καθένα ως πρόσθετα, τιμωρητικά ποσά πέραν της αποζημίωσης, διότι η εταιρεία δεν φρόντισε να προειδοποιεί επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η χρήση του ζιζανιοκτόνου της για την ανθρώπινη υγεία και για αμέλεια.
Η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Επισήμανε ότι ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ είχαν πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα μη-Χότζκιν ούτως ή άλλως, καθώς και ότι η ετυμηγορία έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με το συμπέρασμα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου.
Ο γερμανικός αγροτοχημικός κολοσσός διατείνεται ότι οι μελέτες που εκπόνησαν επί δεκαετίες επιστήμονες της Μοnsanto και άλλοι απέδειξαν πως η γλυφοσάτη και το Roundup δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ ακριβώς το ίδιο είναι το συμπέρασμα πολλών εποπτικών φορέων διεθνώς.
Μολαταύτα, η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις. Οι προηγούμενες δύο καταδικαστικές αποφάσεις προκάλεσαν μεγάλη πτώση της τιμής των μετοχών της Bayer. Οι μέτοχοί της επικρίνουν τη διοίκηση του γερμανικού κολοσσού για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξαγορά της Μonsanto και τα δικαστικά προβλήματα που κληρονόμησε. Η εταιρεία έχει χάσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της μετά την πρώτη ετυμηγορία.