Το Μουμπάι έγινε η πρώτη πόλη της Ινδίας που τοποθέτησε γυναικείες φιγούρες στους φωτεινούς σηματοδότες για τους πεζούς.
Σε περισσότερες από 100 διαβάσεις, η κλασική φιγούρα του πεζού στα φανάρια έχει αντικατασταθεί από γυναικείες φιγούρες, σε μία συμβολική κίνηση για την ισότητα, η οποία έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από ακτιβιστές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.
«Τα σήματα αντανακλούν τον χαρακτήρα της πόλης [...] για την ισότητα των φύλων. Είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Kiran Dighavkar, βοηθός επίτροπος στον δήμο. Ακτιβιστές σχολιάζουν πως η αλλαγή μπορεί να φαντάζει μικρή αλλά είναι σημαντική, καθώς σε πολλές πόλεις της Ινδίας οι γυναίκες είναι η μειονότητα στους δρόμους, εξαιτίας του φόβου για την ακεραιότητά τους.
If you’ve passed by Dadar, you’d see something that will make you feel proud. @mybmcWardGN is ensuring gender equality with a simple idea- the signals now have women too! pic.twitter.com/8X0vJR8hvQ
— Aaditya Thackeray (@AUThackeray) August 1, 2020
«Αν μία γενιά κοριτσιών μεγαλώσει βλέποντας γυναικείες φιγούρες στους φωτεινούς σηματοδότες, αυτό θα στείλει ένα μικρό αλλά δυνατό μήνυμα πως οι γυναίκες κινούνται» στους δημόσιους χώρους, λέει η κοινωνική επιστήμονας Shilpa Phadke.
Η παρουσία ενός τέτοιου συμβολισμού μπορεί να αναιρέσει την προκατάληψη πως το υποθετικό άτομο στον δρόμο είναι άνδρας. Είναι συμβολικά πολύτιμο σε βάθος χρόνου, προσθέτει η Phadke, που έχει συγγράψει το βιβλίο «Γιατί χασομεράς; Γυναίκες και κίνδυνοι στους δρόμους του Μουμπάι».
Σε μια χώρα που μαστίζεται από καθημερινά φαινόμενα βίας και κακοποίησης των γυναικών, η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας θεωρείται από τις πιο ασφαλείς, και στα δρομολόγια των ΜΜΜ υπάρχουν βαγόνια αποκλειστικά για γυναίκες. Στα λεωφορεία, ορισμένες θέσεις επίσης προορίζονται μόνο για τις γυναίκες.
Το 2018, έρευνα του Thomson Reuters Foundation είχε κατατάξει την Ινδία ως την πιο επικίνδυνη χώρα για το γυναικείο φύλο. Πέρυσι, το Δελχί είχε αποφασίσει την δωρεάν μετακίνηση των γυναικών με τα ΜΜΜ για να τονώσει την κινητικότητα τους και αρκετές πολιτείες της χώρας προσφέρουν δωρεάν ποδήλατα στα κορίτσια, για να εξασφαλίσουν πως δεν θα παρατήσουν το σχολείο, εξαιτίας της ανασφάλειας και των κινδύνων κατά την μετακίνησή τους με άλλα μέσα μεταφοράς.
σχόλια