Μπαγκλαντές: 17 νεκροί σε συγκρούσεις τη μέρα των εκλογών- Για «φάρσα» μιλά η αντιπολίτευση

Μπαγκλαντές: 17 νεκροί σε συγκρούσεις τη μέρα των εκλογών- Για «φάρσα» μιλά η αντιπολίτευση Facebook Twitter
EPA
0

Για εκλογές «φάρσα» κάνει λόγο η αντιπολίτευση στο Μπαγκλαντές μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στα οποία επικράτησε με πολύ μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από βία, μαζικές συλλήψεις στελεχών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον 17 νεκρούς τη μέρα των εκλογών, εργαζόμενους σε κόμματα και αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας το κόμμα της Χασίνα, ο Σύνδεσμος Αουάμι, μαζί με τους συμμάχους του κέρδισαν τις 288 από τις 298 έδρες. 

To Eθνικό Κόμμα του Μπαγκλαντές, ο κυριότερος αντίπαλος του Συνδέσμου, μαζί με τους συμμάχους του κέρδισαν μόλις 7 έδρες στις πρώτες εκλογές μετά από δέκα χρόνια στις οποίες συμμετείχαν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Μπαγκλαντές: 17 νεκροί σε συγκρούσεις τη μέρα των εκλογών- Για «φάρσα» μιλά η αντιπολίτευση Facebook Twitter

Υπήρξαν εκτεταμένες καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εκλογικά τμήματα έκλειναν για «διάλειμμα για φαγητό», ψηφοφόροι που ήθελαν να ψηφίσουν διώχνονταν, ενώ σε πολλές κάλπες η καταμέτρηση των ψήφων έγινε πάρα πολύ γρήγορα σε μη ρεαλιστικούς χρόνους. 

Στα ΜΜΕ της χώρας υπήρξαν ανταποκρίσεις από δημοσιογράφους που λένε πως είδαν στελέχη του Συνδέσμου Αουάμι να γεμίζει με ψήφους τις κάλπες, παρουσία αστυνομικών και εκπροσώπων της εκλογικής επιτροπής.

Η αντιπολίτευση έκανε σαφές πως θα απορρίψει το αποτέλεσμα πριν καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή. 

 «Ζητάμε από την εκλογική επιτροπή να κηρύξει αυτές τις εκλογές φάρσα ως άκυρες και να απαιτήσει νέες εκλογές που θα διεξαχθούν με ουδέτερη, υπηρεσιακή κυβέρνηση» δήλωσε ο Καμάλ Χοσαΐν, που είχε το ρόλο του συντονιστή στη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήλπιζε να ανατρέψει τη Χασίνα. 

Ο γραμματέας του Συνδέσμου Αουάμι, Τζαχανγκίρ Καμπίρ Νανάκ, δήλωσε στο Reuters πως η αντιπολίτευση απορρίφθηκε από τον λαό του Μπαγκλαντές και πως η άρνηση της να δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν είναι ασυνήθιστη».

«Είναι η παλιά τους συνήθεια. Πιστεύαμε πως αυτή τη φορά θα δεχθούν το αποτέλεσμα, έτσι για αλλαγή. Αλλά δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τις συνήθειες τους»

Τα μέλη των αντίπαλων κομμάτων συγκρούστηκαν βιαίως όλη την ημέρα των εκλογών. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις. Η αστυνομία σκότωσε άλλους τρεις ανθρώπους, ανάμεσα τους και ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης που, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα, ενώ ένας υpοψήφιος της αντιπολίτευσης μαχαιρώθηκε ενώ περπατούσε σε δρόμο της εκλογικής του περιφέρειας. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Διεθνή / Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Σε ομιλία της σήμερα – μόλις 48 ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες – η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
LIFO NEWSROOM
Νέοι βομβαρδισμοί και χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία

Διεθνή / Νέοι βομβαρδισμοί και χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία

Οι επιθέσεις σημειώνονται μια εβδομάδα αφότου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου,απαίτησε την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» μεγάλου μέρους της νότιας Συρίας «από τις δυνάμεις του νέου καθεστώτος»
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ δίνει τριετή παράταση στις αυτοκινητοβιομηχανίες για την επίτευξη στόχων εκπομπών CO2

Διεθνή / Η ΕΕ υπέκυψε: Τριετής παράταση στις αυτοκινητοβιομηχανίες για να πετύχουν τους στόχους εκπομπών άνθρακα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και θα πρέπει να εκπληρώσουν τους στόχους
LIFO NEWSROOM
«Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Διεθνή / «Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Οι διαφημίσεις παιχνιδιών για κινητά φαίνεται να χρησιμοποιούν θέματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εξευτελισμού και μισογυνισμού για να προωθήσουν τα downloads
LIFO NEWSROOM