Μια μικρή πόλη στο Μπαγκλαντές εξέλεξε την πρώτη τρανς δήμαρχο της χώρας, με 45χρονη ανεξάρτητη υποψήφια να επικρατεί του αντιπάλου της από το κυβερνών κόμμα.
Η Nazrul Islam Ritu είπε ότι η νίκη της δείχνει την αυξανόμενη αποδοχή της κοινότητας "Hijra" (τρίτο φύλο), ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για όσους γεννιούνται άνδρες, αλλά δεν αναφέρονται στον εαυτό τους ούτε ως άνδρα ούτε ως γυναίκα.
«Σπάει το γυαλί και αυτό είναι καλό σημάδι» δήλωσε.
«Η νίκη σημαίνει ότι με αγαπούν πραγματικά και με έχουν αγκαλιάσει ως δική τους», πρόσθεσε. «Θα αφιερώσω τη ζωή μου στη δημόσια υπηρεσία».
Στο Μπαγκλαντές ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο τρανς άτομα, τα οποία είναι αντιμέτωπα με διακρίσεις και βία και συχνά αναγκάζονται να ζουν από επαιτεία ή να εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ.
Η Ritu γεννήθηκε σε μια μεγάλη μουσουλμανική οικογένεια, αλλά έφυγε από την αγροτική της πόλη, το Trilochanpur ως παιδί και κατέφυγε σε μια κοινότητα τρανσέξουαλ ατόμων στην πρωτεύουσα Ντάκα.
Επέστρεψε λίγο πριν τα 30 της και έγινε δημοφιλής φιγούρα στην κοινότητα αφού βοήθησε στην κατασκευή δύο τζαμιών και δώρισε χρήματα σε αρκετούς τοπικούς ινδουιστικούς ναούς.
Την Κυριακή συγκέντρωσε 9.557 ψήφους, υπερδιπλάσιους του δεύτερου υποψηφίου.
Είναι η πρώτη δήμαρχος στο Μπαγκλαντές που ανήκει στο «τρίτο φύλο», όπως είναι ο επίσημος χαρακτηρισμός για τα τρανς άτομα στη χώρα με τη μουσουλμανική πλειοψηφία.
«Το κέρδισε δίκαια. Δεν υπήρξαν αναφορές για βία κατά τη διάρκεια των εκλογών, σε αντίθεση με κάποιες άλλες πόλεις», είπε ο διοικητής της τοπικής κυβέρνησης Τζέριν.
Η Riti είπε ότι θα προσπαθήσει «να εξαλείψει τη διαφθορά και να ξεριζώσει την απειλή των ναρκωτικών» στην πόλη της των 40.000 κατοίκων.
«Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που μας έδωσε γιατί ήταν πάντα φιλάνθρωπη», είπε η Nurul Hossain, ψηφοφόρος στην εκλογική περιφέρεια της Ritu.
Η ανοχή του Μπαγκλαντές για τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων έχει αλλάξει μετά από την εισαγωγή νέων νόμων υπό την πρωθυπουργό της χώρας Sheikh Hasina.
Το 2013, τα διεμφυλικά άτομα αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστό φύλο και, το 2018, τους επετράπη να χρησιμοποιούν τον όρο «τρίτο φύλο» κατά την εγγραφή τους για να ψηφίσουν.
Με πληροφορίες του AlJazeera