Μπανγκλαντές: Θανατική καταδίκη για 16 άτομα που έκαψαν ζωντανή μία 19χρονη

Μπανγκλαντές: Θανατική καταδίκη για 16 άτομα που έκαψαν ζωντανή μία 19χρονη Facebook Twitter
4

To Μπανγκλαντές καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 16 κατηγορούμενους για τη δολοφονία μιας 19χρονης, την οποία έκαψαν ζωντανή επειδή κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον διευθυντή του κορανικού σχολείου όπου φοιτούσε κατ' εντολή του.

Ο θάνατος της Νουσράτ Τζαχάν Ράφι τον Απρίλιο συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη χώρα της νότιας Ασίας και πυροδότησε διαδηλώσεις. Οι 16 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο εκπαιδευτικός και τρεις συμμαθήτριες της Νουσράτ, προσήχθησαν τον Ιούνιο ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στην περιφέρεια Φένι, νοτιοανατολικά της χώρας.  «Η ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας φόνος δεν μένει ατιμώρητος στο Μπανγκλαντές. Έχουμε κράτος δικαίου», είπε ο εισαγγελέας Χάφεζ Άχμεντ σε δημοσιογράφους, αφού απαγγέλθηκε η ποινή στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά τις αρχές, η νεαρή παρασύρθηκε να πάει στη στέγη του κορανικού σχολείου όπου φοιτούσε στο Σοναγκάζι, στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου μεγάλωσε. Οι δράστες απαίτησαν να αποσύρει τη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποβάλει στην αστυνομία εναντίον του διευθυντή του ιδρύματος. Όταν αρνήθηκε να υπακούσει, την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαναν παρανάλωμα του πυρός. Υπέκυψε στα τραύματά της πέντε ημέρες αργότερα, τη 10η Απριλίου. Η υπόθεσή της προκάλεσε σοκ και τεράστιο σκάνδαλο στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Οκτώ εξ αυτών κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι η αστυνομία τους εξανάγκασε να υπογράψουν ομολογίες· κάποιοι είπαν ότι ομολόγησαν επειδή υπέστησαν βασανιστήρια. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρακολουθούσαν στενά τη δίκη, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των υποθέσεων βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης στο Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με μια οργάνωση υπεράσπισης των γυναικών στο Μπανγκλαντές, τη Mahila Parishad, μόλις το 3% των υποθέσεων βιασμών καταλήγουν σε καταδίκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών ταχυδρομείων

Διεθνή / Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τα αμερικανικά ταχυδρομεία - Πιθανώς, για να τα κλείσει

Η ιστορική υπηρεσία USPS των ΗΠΑ είχε ελεγχόμενη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - Ο Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να απολύσει τα μέλη του ΔΣ και να θέσει τα αμερικανικά ταχυδρομεία υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Διεθνή / Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Στη Γερμανία, σχεδόν το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
LIFO NEWSROOM
Γυναίκα στις ΗΠΑ γέννησε λάθος μωρό - Της εμφύτευσαν λάθος γονιμοποιημένα ωάρια

Διεθνή / Έκανε μήνυση σε κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, επειδή γέννησε το μωρό άλλου ζευγαριού χωρίς να το γνωρίζει

Παρά το λάθος, η γυναίκα θέλησε να κρατήσει το παιδί και μεγάλωσε το μωρό για αρκετούς μήνες μέχρι να δοθεί η κηδεμονία στους βιολογικούς γονείς του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κράτος δικαίου και αφαίρεση ζωής (εκτέλεση) δεν υφίσταται. Ισόβια χωρίς αναστολή με την ελπίδα οι άνθρωποι αυτοί να έχουν το χρόνο να σκεφτούν ποιοι είναι, τί και γιατί το έκαναν. Και ναι, το ίδιο θα έλεγα αν το θύμα ήταν η αδερφή μου.
Το δίκαιο έχει ιθαγένεια. Δεν μπορεί κανείς να κρίνει τους νόμους του Μπαγκλαντές με τα μέτρα των δυτικών κοινωνιών. Το σημαντικό είναι ότι επιβλήθηκε η αυστηρότερη ποινή και αυτό ίσως σημάνει κάτι στη σταδιακή και προφανώς πάρα πολύ αργή αλλαγή της νοοτροοπίας για τις δολοφονίες γυναικών σε αυτές τις κοινωνίες.
Μιλάμε για χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν που η θέση της γυναίκας είναι ισάξια με αυτή των σκουπιδιών και οι βιασμοί αλλά και δολοφονίες τους είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν μιλάμε για ανθρώπους τότε ναι μιλάμε για κράτος δικαίου, όταν μιλάμε για τέρατα, κατώτερα των ζώων (και δεν εννοώ φυλετικά) μιλάμε για ζούγκλα οπότε θα πρέπει να δικαστούν με βάση τους νόμους που εκείνοι υπακούουν, αυτούς δηλαδή της ζούγκλας. Θα έχεις ακούσει φαντάζομαι πολλές περιπτώσεις ανδρών στις χώρες αυτές που είτε αθωώνονται είτε υπηρετούν κάποια χρόνια και μετά ξανακάνουν τα ίδια διότι η κουλτούρα αυτή είναι βαθιά ριζωμένη μέσα τους.Και όχι randy Marsh δε θα έλεγες το ίδιο αν το θύμα ήταν η αδερφή σου ή -ακόμα πιο σωστά κατά τη γνώμη μου- εσύ ο/η ίδιος/α. Μη μιλάμε παρακαλώ εκ του ασφαλούς.