Μπαρνιέ για Brexit: Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα»

Μπαρνιέ για Brexit: Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα» Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ένωση δεν θα καταλήξει «με κάθε τίμημα» σε μια συμφωνία με τη Βρετανία για τη μετά το Brexit εποχή, που προβλέπεται για το τέλος της χρονιάς.

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου θα είναι «δύσκολες και ίσως πολύ δύσκολες», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αφότου έλαβε το πράσινο φως των 27 της Ένωσης για τη διαπραγματευτική του εντολή.

Ο Μπαρνιέ υποσχέθηκε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς «με σεβασμό, χωρίς συμμετοχή σε καμιά αντιπαράθεση», υποδηλώνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρχουν θαλάσσια σύνορα της Ιρλανδίας μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Βρετανίας.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ ευτυχής να τον συναντήσει όταν αυτός το θελήσει (...). Πρέπει να διαβάσει τη συμφωνία αποχώρησης για να καταλάβει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», δήλωσε.

Και υπενθύμισε ότι η συμφωνία «προασπίζει την ακεραιότητα του βρετανικού τελωνειακού εδάφους και περιλαμβάνει σε αυτό τη Βόρεια Ιρλανδία, τον έλεγχο τον οποίο χρειαζόμαστε για την προστασία της εσωτερικής αγοράς, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς και την απουσία σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας».

«Ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη. Η ΕΕ θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και περιμένουμε από τη Βρετανία να πράξει το ίδιο», είπε ο Μπαρνιέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος σε συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα χρειαστούν μελλοντικές συνομιλίες για τις παραχωρήσεις της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
Η Meta του Ζούκερμπεργκ σκόπευε να δώσει δεδομένα χρηστών στην Κίνα

Διεθνή / Η Meta του Ζούκερμπεργκ σκόπευε να δώσει δεδομένα χρηστών στην Κίνα

Η καταγγελία, που αριθμεί 78 σελίδες και έχει αποκαλυφθεί από την Washington Post, περιλαμβάνει εσωτερικά έγγραφα της Meta, τα οποία καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ανέπτυξε σύστημα λογοκρισίας ειδικά για την Κίνα, το 2015
LIFO NEWSROOM
Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ πίσω από τις ουκρανικές γραμμές

Διεθνή / Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ πίσω από τις ουκρανικές γραμμές

Με τη ρωσική προώθηση χιλιάδες στρατιώτες κινδυνεύουν να περικυκλωθούν την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται για συνομιλίες με Αμερικανούς ανώτατους διπλωμάτες στη Σαουδική Αραβία
LIFO NEWSROOM