Ένας μεσαιωνικός πύργος στην πόλη της Μπολόνια, που γέρνει όσο ο διάσημος αντίστοιχος πύργος στην Πίζα, έχει σφραγιστεί από τις αρχές καθώς υπάρχει φόβος ότι μπορεί να καταρρεύσει.
Οι αρχές άρχισαν να κατασκευάζουν ένα φράγμα ύψους 5 μέτρων γύρω από τον πύργο Garisenda του 12ου αιώνα για να συγκρατήσει τα συντρίμμια σε περίπτωση πτώσης. Ο πύργος των 47 μέτρων γέρνει υπό γωνία τεσσάρων μοιρών και οι ιθύνοντες έχουν εντοπίσει μετατοπίσεις στην κατεύθυνση της κλίσης. Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι η κατάσταση ήταν «εξαιρετικά κρίσιμη».
Ο πύργος Garisenda είναι ένας από τους δύο πύργους που κυριαρχούν στον ορίζοντα της Μπολόνια. Ο άλλος, ο πύργος Asinelli, έχει περίπου διπλάσιο ύψος και επίσης γέρνει, αν και όχι τόσο επικίνδυνα, και είναι συνήθως ανοιχτός για τους τουρίστες.
Οι πύργοι χτίστηκαν μεταξύ 1109 και 1119, αν και το ύψος του Garisenda μειώθηκε τον 14ο αιώνα επειδή είχε ήδη αρχίσει να κλίνει. Ο πύργος δε, αναφέρεται στη Θεία Κωμωδία του Δάντη.
Ο πύργος έκλεισε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο αφού οι αισθητήρες εντόπισαν τις αλλαγές στην κλίση του Garisenda και οι επιθεωρητές αποκάλυψαν αλλοίωση στα υλικά της βάσης του. Το συμβούλιο ξεκίνησε ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για τη συντήρηση του πύργου και είπε ότι οι εργασίες που ξεκινούν τώρα «αντιπροσωπεύουν την πρώτη φάση για να γίνει ασφαλής».
Πρόσθεσε ότι το φράγμα θα προστατεύει τα γύρω κτίρια και τους ανθρώπους σε περίπτωση κατάρρευσης και ότι θα εγκατασταθούν μεταλλικά δίχτυα βράχου γύρω από τον πύργο.
Η κατασκευή του φράγματος θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ο πύργος και η πλατεία από κάτω του αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για αρκετά χρόνια καθώς θα πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης.
Η πόλη εκτιμά ότι μόνο το φράγμα θα κοστίσει 4,3 εκατομμύρια ευρώ και έχει ξεκινήσει μια χρηματοδότηση από το πλήθος για την αποκατάστασή του. Το συμβούλιο έχει χαρακτηρίσει το έργο μια «εξαιρετική πρόκληση» που θα απαιτούσε «δέσμευση από ολόκληρη την πόλη και από εκείνους σε όλο τον κόσμο που αγαπούν τη Μπολόνια και ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολά της».
Με πληροφορίες του BBC