Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία για την επεξεργασία μιας λίστας κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.
Μετά το πέρας της ατυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για «απογοήτευση» της Ένωσης από την στάση της Άγκυρας, την οποία κάλεσε να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας διεμήνυσε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν «περαιτέρω μέτρα».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου είχε ζητήσει να παρουσιάσω προτάσεις. Παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε. Πρώτα είναι πιθανές κυρώσεις κατά ατόμων, μετά κατά κεφαλαίων και πλοίων. <πορούμε να ασκήσουμε κυρώσεις για συμμετοχή σε ενέργειες που θεωρούμε παράνομες, απαγορεύοντας τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων, τεχνολογίας κλπ. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα κατά δράσεων σε διάφορους τομείς, όπου η τουρκική οικονομία σχετίζεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή.»
Όπως διευκρίνισε μεγάλη προσοχή δίνεται στις παράνομες ενέργειες. Οι κυρώσεις σε πρώτη φάση θα είναι κατά ατόμων αλλά «υπάρχουν πολλές υποδομές και πολλές οικονομικές πτυχές που συνδέονται με αυτές τις ενέργειες και αυτές θα πρέπει να στοχεύσουμε πριν πάμε σε ευρύτερης κλίμακας κυρώσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το κυπριακό κανάλι Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισε ότι συντάσσουν ήδη τον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ ευχαρίστησε το Βερολίνο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να βρεθεί χώρος για κάποια λύση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο υγιείς σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
Νωρίτερα, μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ εντείνεται η ελληνοτουρκική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, με παρατεταμένες έρευνες του Oruc Reis σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και ανάπτυξη του ελληνικού στόλου απέναντι στον τουρκικό.
Ερωτηθείσα για την κρίση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας», χαρακτηρίζοντας «στοιχειώδες» οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο.
«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία [...] έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει μόνο με την διαρκή επικοινωνία και με τις δύο πλευρές. Οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από κοινού. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία».
σχόλια