Η ΕΕ πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τα επόμενα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν κυρώσεις, τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε κείμενο για την «περίπλοκη»- όπως τη χαρακτήρισε- επίσκεψή του στη Μόσχα, επεσήμανε την απροθυμία της Ρωσίας για διάλογο και τις εντάσεις στις συζητήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παράλληλα παρατήρησε ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την Ευρώπη και θεωρεί «υπαρξιακή απειλή» τις δημοκρατικές αξίες.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με τη δηλητηρίαση, τη σύλληψη και την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι όπως και τις μαζικές συλλήψεις χιλιάδων διαδηλωτών, επισήμανε ο Μπορέλ.
«Στόχος της αποστολής μου ήταν να εκφράσω απευθείας την ισχυρή καταδίκη της ΕΕ για αυτά τα γεγονότα και μέσω της διπλωματίας να συζητήσω τη γρήγορη επιδείνωση της σχέσης με τη Ρωσία, ώστε να προετοιμαστούν οι επικείμενες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας», σημείωσε.
«Μια επιθετική συνέντευξη τύπου και η απέλαση των τριών διπλωματών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου δείχνουν ότι οι ρωσικές αρχές δεν ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ. Αν και όχι απρόσμενο, είναι λυπηρό», παρατήρησε ο Μπορέλ.
«Ως ΕΕ, πρέπει να σχεδιάσουμε τις συνέπειες, να αναλογιστούμε σοβαρά την κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και να προχωρήσουμε με ενωμένο τρόπο και αποφασιστικότητα», τόνισε. Τα κράτη- μέλη θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα «και ναι, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κυρώσεις», προειδοποίησε. «Και έχουμε άλλο ένα εργαλείο αναφορικά με αυτό, χάρη στο πρόσφατα εγκεκριμένο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε.
Ο Μπορέλ έγραψε ακόμη ότι στις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ, υπήρξε μεγάλη ένταση. «Ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, ιδιαίτερα στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεών μου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά διαστήματα, η συζήτηση έφτασε υψηλά επίπεδα έντασης, καθώς ζήτησα για την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση του Ναβάλνι, όπως και μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του», ανέφερε σχετικά.
«Επέστρεψα στις Βρυξέλλες με βαθιά ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης της ρωσικής κοινωνίας και τις ρωσικές γεωστρατηγικές επιλογές. Η συνάντησή μου με τον Λαβρόφ και τα μηνύματα που έστειλαν οι ρωσικές αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη και η Ρωσία απομακρύνονται. Φαίνεται πως η Ρωσία προοδευτικά αποσυνδέεται από την Ευρώπη και θεωρεί τις δημοκρατικές αξίες μία υπαρξιακή απειλή», τόνισε ακόμη ο Μπορέλ.