Είναι η εποχή του χρόνου που τα παιδιά απευθύνονται στον Άγιο Βασίλη. Μόνο που φέτος, τα γράμματά τους δεν περιλαμβάνουν μόνο αιτήματα από παιχνίδια: του ζητούν το τέλος της πανδημίας, ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό και την επιστροφή στην κανονική ζωή.
Ο Τζιμ από την Ταϊβάν έβαλε μέσα στον φάκελο και μια μάσκα. Η Αλίνα ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη να μπει από την μπροστινή πόρτα του σπιτιού της, γιατί η πίσω πόρτα είναι μόνο για την γιαγιά και τον παππού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να μολυνθούν από τον ιό.
Το ψυχολογικό κόστος που έχει η πανδημία για τα παιδιά είναι εμφανές στα γράμματα που καταφθάνουν σε ταχυδρομείο στο Μπορντό. Εκεί θεωρητικά θα φτάσει κάθε γράμμα προς τον «Pere Noel»- τον Άγιο Βασίλη στα γαλλικά- που έχει σταλεί από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, καθώς το γραφείο αυτό διαχειρίζεται τη σχετική αλληλογραφία από το 1962.
Οι 60 εργαζόμενοι εκεί- που αποκαλούν τους αυτούς τους ξωτικά- ανοίγουν 12.000 γράμματα κάθε ημέρα και απαντούν εκ μέρους του Άγιου Βασίλη. Κάποιες φορές βάζουν στην άκρη εκείνα που τους συγκινούν περισσότερο ή που ξεχωρίζουν για κάποιο άλλο λόγο.
Όπως η από καρδιάς εξομολόγηση της Λόλα στον Άγιο Βασίλη. «Αυτή τη χρονιά, περισσότερο από άλλες, χρειάζομαι τη μαγεία και να πιστέψω σε εσένα», του γράφει η 10χρονη και εύχεται «να μην ξαναπάθει καρκίνο η θεία μου και αυτός ο ιός να εξαφανιστεί».
«Η μητέρα μου φροντίζει ανθρώπους και μερικές φορές φοβάμαι για εκείνη», εξηγεί στον Άγιο Βασίλη το κοριτσάκι και καταλήγει: «Να φροντίζεις τον εαυτό σου και τα ξωτικά».
Από τις 12 Νοεμβρίου, όταν άρχισαν να ανοίγουν τα πρώτα γράμματα των παιδιών, ήταν εμφανές πόσο η πανδημία έχει επιβαρύνει τα παιδιά, λέει η επικεφαλής, Τζαμίλ Χάτζι. Μαζί με τα συνήθη αιτήματα για παιχνίδια, τα παιδιά ζητούν εμβόλια, επισκέψεις από τους παππούδες τους και γενικότερα να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα.
Ένα στα τρία γράμματα περιέχει μια αναφορά κάποιου είδους στην πανδημία, σημειώνει η ίδια. «Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε. Είναι πολύ ανήσυχα. Και αυτό που θέλουν πάνω από όλα, πέρα από τα δώρα, είναι πραγματικά να έχουν ξανά μια κανονική ζωή, το τέλος του κορωνοϊού, ένα εμβόλιο», δηλώνει.
«Τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη είναι κατά κάποιο τρόπο μια απελευθέρωση για αυτά. Όλη τη χρονιά είναι σε lockdown, έχουν στερηθεί το σχολείο, τους παππούδες τους. Οι γονείς τους είναι απασχολημένοι με την υγειονομική κρίση. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα παιδιά διατυπώνουν σε λέξεις όλα όσα έχουν βιώσει αυτή την περίοδο. Είμαστε σαν ξωτικά θεραπευτές», συμπληρώνει.
Οι ημερομηνίες- ορόσημο, όπως τα γενέθλια ή οι γιορτές σαν τα Χριστούγεννα έχουν κομβική σημασία για τα παιδιά, τονίζει η Έμα Μπάρον, ψυχίατρος που ειδικεύεται στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στο παιδιατρικό νοσοκομείο Robert Debré του Παρισιού.
Μέσα στην αβεβαιότητα της πανδημίας, η 25η Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά φέτος, σημειώνει. «Τα παιδιά εκπλήσσουν με τον τρόπο που μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλά πράγματα. Αλλά οι ρυθμοί, οι τελετουργίες και παρόμοια πράγματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πνευματικής ισορροπίας των παιδιών», εξηγεί.
Γράμματα και από ενήλικους
Όμως, στο ταχυδρομείο δεν λαμβάνουν μόνο γράμματα παιδιών, αλλά και ενηλίκων. Κάποιοι από αυτούς γράφουν ότι είναι η πρώτη φορά που απευθύνονται στον Άγιο Βασίλη από την εποχή που ήταν παιδιά.
Κάποιος από αυτούς ζήτησε «πανδημία αγάπης». Ένας 77χρονος παραπονέθηκε ότι «το lockdown δεν είναι διασκεδαστικό, ζω μόνος». Ένας παππούς ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη «να πεις "γεια" στα δύο εγγόνια μου που δεν θα καταφέρω να δω φέτος εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης».
«Η αποστολή σου θα είναι δύσκολη φέτος», του έγραψε η Αν Μαρί, επίσης ενήλικη. «Θα πρέπει να πασπαλίσεις με αστέρια όλο τον κόσμο, να τους ηρεμήσεις όλους και να αναζωογονήσεις τις παιδικές ψυχές μας, ώστε να μπορέσουμε να ονειρευτούμε και, επιτέλους, να απελευθερωθούμε».
Με πληροφορίες από ΑP