Το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε μια ειδική αμυντική task force, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας χημικής, βιολογικής ή πυρηνικής επίθεσης. Κίνηση που δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η Συμμαχία τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία όπλα μαζικής καταστροφής στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Συμμαχία θα παρέχει στην Ουκρανία ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επίθεσης, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας, στρατηγός Τοντ Γουόλτερς «ενεργοποίησε την αμυντική ομάδα για χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική επίθεση». Οι Σύμμαχοι, συμπλήρωσε «αναπτύσσουν επιπλέον χημικές, βιολογικές και πυρηνικές άμυνες».
Η ενεργοποίηση της task force σημαίνει ότι ειδικοί και εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός- που είναι σε κατάσταση αναμονής στις χώρες της Συμμαχίας- τώρα είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ, έτοιμοι να αναπτυχθούν αν σημειωθεί επίθεση τέτοιου είδους.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Εκπαιδεύονται για αυτό διαρκώς, αλλά είναι πολύ ασυνήθιστη η ενεργοποίηση της task force», επεσήμανε ο Ίαν Λέσερ, επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών του think tank German Marshall Fund. «Αυτό δείχνει ότι το ΝΑΤΟ το παίρνει αυτό πολύ σοβαρά», συμπλήρωσε.
Η task force έχει 2.000-3.000 μέλη, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Άλμπερκ, διευθυντή στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου εξοπλισμών στο International Institute for Strategic Studies. Αυτή τη στιγμή είναι υπό γαλλική ηγεσία και αποτελείται από ειδικούς και εξοπλισμό από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τσεχία.
Τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα να εντοπίζουν πυρηνικές, βιολογικές και χημικές επιθέσεις, μετρώντας τα επίπεδα ακτινοβολίας και χημικών ισοτόπων στο έδαφος και στον αέρα και να βοηθούν στην απολύμανση και την αντιμετώπιση της ζημιάς. Στις δηλώσεις του ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι η χρήση τέτοιων όπλων εντός της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει στη μόλυνση γειτονικών χωρών, μελών του ΝΑΤΟ.
Αν συμβεί μια τέτοια επίθεση, η task force μπορεί να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές για τη διαχείριση της κρίσης. «Μπορούν να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό να επιβιώσει, να καθαρίσει και να επιστρέψει, αν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Άλμπερκ.
Επίσης, δουλειά των ειδικών του ΝΑΤΟ είναι η συγκέντρωση αποδείξεων για να καθοριστεί πότε και πού έγινε επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής και ποιος ευθύνεται για αυτό. Η αμυντική δύναμη δημιουργήθηκε το 2003 και δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί. Η ενεργοποίησή της έχει πρόθεση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία, επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να ενεργοποιηθεί. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, αλλά επίσης λέει στην Ρωσία ότι μπορούμε να της αποδώσουμε την ευθύνη», επεσήμανε ο Άλμπερκ.
Με πληροφορίες από NYT