Tην ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας του στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της πολιτικής αποτροπής που εφαρμόζει αντιδρώντας στην απειλητική όπως τη χαρακτηρίζει συμπεριφορά της Ρωσίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία το 2014.
«Σήμερα συμφωνήσαμε (...) να αυξήσουμε τη ναυτική παρουσία του NATO στη Μαύρη Θάλασσα, με ενισχυμένους σχηματισμούς, γυμνάσια και συλλογή πληροφοριών», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Πέραν της ναυτικής παρουσίας του, το NATO προχωρά επίσης σε αεροπορική επιτήρηση και έχει αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ.
Πρόκειται για μια συνέπεια των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στην τελευταία σύνοδο κορυφής του NATO στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο του 2016, και προέβλεπαν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της συμμαχίας στην ανατολική του πτέρυγα, στις χώρες της Βαλτικής που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επίσης και στην Πολωνία.
Στη Μαύρη Θάλασσα, η ανάπτυξη πλοίων θα είναι πλέον «όλο και πιο συχνή», όπως επίσης και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τα κράτη της περιοχής, διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι τα τρία κράτη μέλη του NATO που διαθέτουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που ισχύει επίσης για την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες-εταίρους της συμμαχίας που έχουν διαφορές ή έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με τη Ρωσία.
Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας εγγύτερα στη Ρωσία έχει «αμυντική» φύση και «δεν απειλεί σε καμία περίπτωση να προκαλέσει μια σύγκρουση ή μια κλιμάκωση των εντάσεων», διαβεβαίωσε ο ΓΓ του NATO. «Πρόκειται για ένα στοιχείο της προσαρμογής μας σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο απαιτητικό και δύσκολο όσον αφορά την ασφάλεια, περιλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας», συμπλήρωσε.
Καταδικάζει η Μόσχα
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Μόσχα εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή, με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο να τονίζει πως πρόκειται «άλλο ένα βήμα προς την αύξηση της έντασης σε μια περιοχή που άπτεται ζωτικών συμφερόντων της Ρωσίας» και να διαμηνύει με νόημα πως «η διαδικασία επανεξοπλισμού των δυνάμεών μας στην Κριμαία (σ.σ. που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2012) βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Φυσικά, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή αυτή», επέμεινε ο Γκρούσκο.