Το ΝΑΤΟ καλεί την Γερμανία και τους υπόλοιπους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες

Το ΝΑΤΟ καλεί την Γερμανία και τους υπόλοιπους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες Facebook Twitter
0

Έκκληση στη Γερμανία και τους υπόλοιπους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Κατανοώ ότι οι πολιτικοί προτιμούν να διαθέτουν χρήματα σε άλλα πράγματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι υποδομές, απ' ό, τι στις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά όλοι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ και η Γερμανία πρέπει να πράξουν περισσότερα για την άμυνα» τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild.

«Μετά τον ψυχρό πόλεμο όμως, έχουμε ευρεία εξοικονόμηση στο πεδίο των αμυντικών δαπανών. Πρέπει και πάλι να επενδύσουμε, επειδή εντείνονται και πάλι οι εντάσεις. Καλώ όλους τους εταίρους, και τη Γερμανία, να πράξουν περισσότερα», σημειώνει ο Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ποσοστό οικονομικής συμμετοχής της Γερμανίας, που δεν πετυχαίνει το στόχο του 2% του ΑΕΠ της.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο θέμα της αποχώρησης Ρωσίας και ΗΠΑ από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), δηλώνει ότι «ενόσω υφίσταται έστω και η παρά μικρή πιθανότητα, έχουμε καθήκον να την αξιοποιήσουμε – ανεξαρτήτως από το πόσες είναι οι πιθανότητες. Αλλά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ρωσίας. Αυτό είναι εφικτό μόνον εφόσον η Ρωσία τηρήσει και πάλι τους κανόνες. Κανείς δεν θέλει πάλι ένα νέο ανταγωνισμό για τους εξοπλισμούς. Γι' αυτό το λόγο, ζητάμε και πάλι από τη Ρωσία, να παραμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί, η απάντησή μας θα είναι μετριοπαθής και σταθμισμένη».

Ερωτώμενος για την περίπτωση μιας νέας, «διπλής απόφασης» του ΝΑΤΟ στο θέμα της εγκατάστασης ατομικών όπλων, ο Στόλτενμπεργκ σημειώνει ότι «δεν τη χρειαζόμαστε. Δεν προτιθέμεθα να μιμηθούμε τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Δεν έχουμε την πρόθεση να εγκαταστήσουμε στην Ευρώπη νέα ατομικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Εξετάζουμε άλλες εναλλακτικές επιλογές».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ΝΑΤΟ τονίζει ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ποτέ ξανά ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες. Το Ισλαμικό Κράτος δεν επιτρέπεται να οικοδομήσει στο Αφγανιστάν το χαλιφάτο που απώλεσε σε Συρία και Ιράκ. Παρά ταύτα, το ΙΚ εξακολουθεί να είναι ενεργό. Για αυτό το λόγο, πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που συγκροτούμε εκεί, να είναι σε θέση να πατάξουν τους τρομοκράτες. Μόνον έτσι θα συντελεστούν περαιτέρω βήματα προόδου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξιδιώτες ανταλλάσσουν τα σπίτια τους με αγνώστους αντί να χρησιμοποιούν Airbnb ή ξενοδοχεία

Διεθνή / Ταξιδιώτες ανταλλάσσουν τα σπίτια τους με αγνώστους αντί να χρησιμοποιούν Airbnb ή ξενοδοχεία

Πλατφόρμες, όπως το HomeExchange και το Kindred, επιτρέπουν στους χρήστες να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με λιγότερα χρήματα - «Τα μέλη ανταλλάσσουν νύχτες και όχι δολάρια»
LIFO NEWSROOM
Στα άδυτα του Βατικανού: Πώς ο πάπας Φραγκίσκος βλέπει το τέλος να πλησιάζει και προετοιμάζει την διαδοχή του

Διεθνή / Στα άδυτα του Βατικανού: Ο πάπας Φραγκίσκος βλέπει το τέλος να πλησιάζει και προετοιμάζει την διαδοχή του

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico για τη μάχη της διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία θα είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη, ιδίως έπειτα από την πρόσφατη σύγκρουση του ποντίφικα με τον καθολικό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Ερντογάν -Ζελένσκι: «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»

Διεθνή / Συνάντηση Ερντογάν -Ζελένσκι: «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητη στα μάτια της Άγκυρας
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλοι πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία, λέει ο Ρούμπιο, βάζοντας στο κάδρο την ΕΕ

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να είναι εντάξει με τη συμφωνία τερματισμού, δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο μετά τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ
LIFO NEWSROOM
Το πραγματικό Sucession: Μέσα στην οικογενειακή διαμάχη για τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοχ

Διεθνή / Το αληθινό «Succession»: Μέσα στην οικογενειακή διαμάχη για την αυτοκρατορία Μέρντοχ

Η οικογένεια του μεγιστάνα των Μέσων Ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ βρίσκεται σε πολύχρονη διαμάχη για τον έλεγχο των εφημερίδων αλλά κυρίως, του τηλεοπτικού FOX News, που στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM