Μια δεύτερη σύνοδο φαίνεται πως σχεδιάζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την Ουκρανία, με τη συμμετοχή περισσότερων χωρών. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
«Η Γαλλία σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια δεύτερη σύνοδο για να συζητήσει την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια την Τετάρτη, αλλά αυτή τη φορά έχει προσκαλέσει ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες στην πρώτη σύνοδο καθώς και τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τον Καναδά» επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Αυτές οι δύο πηγές ανέφεραν ότι οι προσκεκλημένοι είναι η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. «Η μορφή θα είναι υβριδική» καθώς, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες, οι ηγέτες θα μπορούν να συμμετέχουν και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπενθυμίζεται πως ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν τη Δευτέρα (17/2) στο Ελιζέ στο Παρίσι, εκτάκτως με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η συνεδρίαση είχε στόχο να καθορίσουν μια κοινή απάντηση ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου και να αντιμετωπίσουν την «επιτάχυνση» της διπλωματικής δράσης της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την Ουκρανία. Οι διατλαντικές σχέσεις διανύουν μια δύσκολη φάση, καθώς οι πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχούν τους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από μια διαδικασία για ένα θέμα που αφορά κυρίως αυτούς.
Η «συνάντηση εργασίας», όπως την χαρακτήρισε την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, Ευρωπαίων ιθυνόντων για το Ουκρανικό, είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και οι εργασίες της θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε διαφορετικό σχήμα με στόχο την συμμετοχή όλων των εταίρων που ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτά ανέφερε το Ελιζέ πριν τη χθεσινή συνάντηση.
Πέραν του Γάλλου προέδρου, κατά την πρώτη σύνοδο, παρόντες ήταν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδιας και της Δανίας, καθώς επίσης και οι ιθύνοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που μπορεί να δώσει η Ευρώπη στην Ουκρανία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις αναφορικά με το ζήτημα της μελλοντικής ανάπτυξης μίας ευρωπαΐκής στρατιωτικής δύναμης, που θα αποτελείται κυρίως από Γάλλους, Βρετανούς και Πολωνούς και θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.
Την ενόχλησή τους ωστόσο, για την περιορισμένη σύνθεση της χθεσινής συνάντησης εξέφρασαν χώρες όπως η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Τσεχία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε πως συνέρχονται στο Παρίσι «αυτοί που εδώ και τρία χρόνια ρίχνουν λάδι στη φωτιά».