Στους έξι ανέρχονται πλέον οι νεκροί του ναυαγίου του πολυτελούς ιστιοφόρου Bayesian στη Σικελία, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εντοπίστηκε ακόμη μία σορός.
Νωρίτερα σήμερα από το ναυάγιο στη Σικελία εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν τέσσερις σοροί, δύο εκ των οποίων ανήκουν στον μεγαλοεπιχειρηματία Μάικ Λιντς και την κόρη του, Χάνα. Μέχρι στιγμής οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα ή το φύλο των άλλων σορών.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε και πέμπτο πτώμα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως σήμερα έχουν ανασυρθεί τέσσερις σοροί και πως γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρση και μίας πέμπτης, ενώ μένει ακόμη ένας αγνοούμενος. Οι υπόλοιποι αγνοούμενοι εκτός του επιχειρηματία και της κόρης του, ήταν ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer και η σύζυγός του Judy, αλλά και ο δικηγόρος της Clifford Chance, Chris Morvillo και η σύζυγός του, Neda.
Το γιοτ ανήκε στη σύζυγο του Μάικ Λιντς και σε αυτό επέβαιναν 22 επιβάτες μαζί το πλήρωμα, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Porticello, κοντά στο Παλέρμο, όταν ανατράπηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας τη Δευτέρα.
Λίγο μετά τη βύθιση του, είχε εντοπιστεί η πρώτη σορός, αυτή του μάγειρα, επομένως συνολικά οι νεκροί του ναυαγίου είναι ως τώρα έξι. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης και με το πρώτο φως της ημέρας, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι έρευνες, για τον εντοπισμό της σορού του έκτου αγνοούμενου.
"Five people have been found, four have been recovered and one remains missing"
— Sky News (@SkyNews) August 21, 2024
Sky's @ashnahurynag reports from Sicily as the search finishes for the day and will resume tomorrow.
Superyacht sinks latest: https://t.co/g1CDk0ljnt
📺 Sky 501, Virgin 602 and YouTube pic.twitter.com/M9hlcXVLGU
Ναυάγιο στη Σικελία: Τα τρία κρίσιμα σημεία της καταστροφής και η γνώμη των ειδικών
Οι καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν την κύρια αιτία της βύθισης του Bayesian. Θα μπορούσαν να είχαν αντιληφθεί την επικείμενη θαλάσσια ανεμοστρόβιλο στο πλοίο; «Ο άνεμος ήταν εξαιρετικά ισχυρός: δεν ήταν φυσιολογικό, ήταν ανεμοστρόβιλος ή ίσως ένας μικρός τυφώνας», καταθέτει ο Giuseppe Cefalù, ψαράς από το Porticello, ένας από τους πρώτους που έσπευσαν για βοήθεια. «Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί εδώ».
Οι θαλάσσιοι ανεμοστρόβιλοι είναι γρήγορα, ακραία και εντοπισμένα φαινόμενα. Μπορούν να προβλεφθούν οι συνθήκες για τη δημιουργία τους, αλλά μόνο σε ευρύτερες περιοχές. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε και πού θα χτυπήσουν. Ίσως ένα εργαλείο που θα μπορούσε να είχε βοηθήσει είναι το μετεωρολογικό ραντάρ, όπως αυτά που η Πολιτική Προστασία, πολλές Περιφέρειες και εξειδικευμένοι ιστότοποι διαθέτουν 24 ώρες το 24ωρο, με ενημερώσεις κάθε 5 λεπτά. Αυτά τα ραντάρ δεν εντοπίζουν τους ανεμοστρόβιλους, αλλά τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικά καιρικά φαινόμενα.
«Το ραντάρ είναι το καλύτερο εργαλείο, αλλά ελέγξαμε και η περιοχή του ατυχήματος έχει ασυνεχή κάλυψη από ραντάρ», λέει ο Francesco De Martin, ειδικός σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαν να είχαν αυτές τις πληροφορίες. Το ραντάρ προβλέπει την έλευση μιας ισχυρής καταιγίδας με προβάδισμα 10-15 λεπτών, ίσως πολύ λίγο για να χειριστείς το σκάφος και να το σώσεις».
Η εικόνα του καταρτιού του Bayesian να βυθίζεται στη θάλασσα είναι αποκαρδιωτική. Είναι το στοιχείο που, με τη βοήθεια του ανέμου, επιτρέπει σε ένα ιστιοφόρο να πλεύσει, αλλά ταυτόχρονα είναι και το μέρος του σκάφους που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, τόσο που πολλοί υπέθεσαν ότι έσπασε υπό την πίεση της ανεμοστρόβιλου.
«Από θεωρητική άποψη, είναι πολύ δύσκολο να σπάσει ένα κατάρτι, ακόμη και με τις διαστάσεις αυτού, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι το Bayesian βρέθηκε ξαφνικά μέσα σε έναν "μπλέντερ" και υπό την επήρεια ανερχόμενων και κατερχόμενων δυνάμεων που διαταράσσουν κάθε ισορροπία. Ακόμη και ενός σκάφους με μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα, όπως αυτό, σχεδιασμένο από έναν επαγγελματία με τεράστια εμπειρία, όπως ο Ron Holland».
Για τον Andrea Ratti, καθηγητή στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και επικεφαλής ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο σχεδιασμό γιοτ για αρχιτέκτονες και ναυτικούς μηχανικούς, η μελέτη της ισορροπίας ενός σκάφους είναι θεμελιώδης. «Το κατάρτι χρησιμεύει για να υποστηρίζει τα πανιά και να επιτρέπει την ιστιοδρομία, αλλά με τον άνεμο εισέρχεται στο παιχνίδι και μια πλευρική δύναμη που κλίνει το σκάφος. Το βολβώδες τμήμα, ένα είδος αντιβάρου που βρίσκεται κάτω από το σκάφος, δημιουργεί μια ορθωτική ροπή ικανή να το σταθεροποιήσει». Υποθέσεις για τη βύθιση; «Ένα σκάφος σαν αυτό δεν βυθίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να υπάρχει κάποια εισροή νερού. Μόλις πλαγιάσει, η θραύση των παραθύρων στο πλευρό του σκάφους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».
Ναυάγιο στη Σικελία: «Λάθος θέση, ήταν μακριά από το λιμάνι»
«Βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», παρατηρεί ο Salvatore Cocina, γενικός διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Σικελίας. Μια σκέψη που έγινε λόγω της απρόβλεπτης φύσης των βίαιων καιρικών φαινομένων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Ωστόσο, ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν το Bayesian, δεδομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών, βρισκόταν πραγματικά στο λάθος μέρος, δηλαδή πολύ κοντά στην ακτή. Για παράδειγμα, ο Rosario Marretta, καθηγητής Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, αφού σημείωσε ότι δεν έχει δει τα έγγραφα που απέκτησε η δικαστική αρχή, παρατηρεί ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί, με μια μετεωρολογική πρόγνωση που έδειχνε έντονη επιδείνωση, το σκάφος βρισκόταν στη μέση της νύχτας σε μια απόσταση που δεν ήταν η ασφαλέστερη από την ακτή».
Μεταξύ των υποθέσεων που προτάθηκαν, περιλαμβάνεται και αυτή ενός πιθανότατου πρόσκρουσης με τον κοντινό ύφαλο των Formiche. Ωστόσο, ο Mauro Giuffré από το περιοδικό Giornale della Vela δεν πιστεύει σε αυτή την πιθανότητα: «Με βάση τις συντεταγμένες του υφάλου και εκείνες της πορείας του Bayesian διαθέσιμες στο Marine Traffic, δεν θα υπήρχε σύγκρουση. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να εξηγήσει μια γρήγορη βύθιση του σκάφους, μόνο εφόσον το πλοίο προσέκρουε βίαια και με μεγάλη ταχύτητα».