Αυτοκτόνησε μαζί με την Εύα Μπράουν καθώς το Βερολίνο παραδινόταν στους Σοβιετικούς ή κατάφερε να αποδράσει; Μια νέα θεωρία της CIA αναφέρει πως ο Αδόλφος Χίτλερ μπορεί και να διέφυγε στην Κολομβία.
Τα νέα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων σχετικά με την δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Σε αυτά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπήρχαν και κάποια άλλα της CIA που αφορούσαν παράλληλες έρευνες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Βάσει ενός εσωτερικού σημειώματος της CIA από το 1954, ο ηγέτης του Τρίτου Ράιχ, Αδόλφος Χίτλερ, όχι μόνο δεν αυτοκτόνησε κατά τη σοβιετική πολιορκία του Βερολίνου τον Απρίλιο του 1945, αλλά μετά το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη διέφυγε στη Λατινική Αμερική και πέρασε αρκετούς μήνες στην Κολομβία, ξεγελώντας τις συμμαχικές δυνάμεις που πίστεψαν ότι ο Φύρερ είχε πεθάνει.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, ο πρώην στρατιωτικός των SS, Φίλιπ Σιτροέν, αποκάλυψε σε Αμερικανούς πράκτορες ότι είχε επαφές με τον πρώην Γερμανό δικτάτορα στην πόλη Τούνχα της Κολομβίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Residencies Coloniales , στην οποία είχαν καταφύγει πολλά στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη της Ναζιστικής Γερμανίας. Τον «Αδόλφο Σάτλμαϊερ», όπως ονομαζόταν στη νέα του ζωή ο Χίτλερ, ακολουθούσε μία ομάδα Γερμανών που τον χαιρετούσε ναζιστικά και τον αποκαλούσε «der Führer».
Μάλιστα, στον σχετικό φάκελο υπάρχει και μια φωτογραφία του ανθρώπου που κατονομάζεται ως ο Χίτλερ μαζί με τον Σιτροέν, ενώ κάτω από αυτή σημειώνεται ότι ο πρώην αξιωματικός των SS αποκάλυψε πως ο «Αδόλφος Σάτλμαϊερ» εγκατέλειψε την Κολομβία και μετέβη στην Αργεντινή τον Ιανουάριο του 1955. Το σενάριο αυτό έχει υπoστηριχθεί και από τον Αργεντίνο συγγραφέα, Αμπέλ Μπάστι, ο οποίος ανέφερε σε βιβλίο του πως ο Χίτλερ έζησε στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή η μαρτυρία που ρίχνει φως (αν ρίχνει τελικά...) στη σκοτεινή υπόθεση των τελευταίων ημερών του Χίτλερ. Ένας ακόμα άντρας, ο οποίος αναφέρεται με την κωδική ονομασία Cimelody-3, προσέγγισε πράκτορες της CIA το 1955, διηγώντας τους την ίδια ιστορία.
Ο τελευταίος προσέθεσε ότι ο Σιτροέν, ο οποίος την περίοδο εκείνη ζούσε στη Βενεζουέλα, επικοινωνούσε με τον φερόμενο ως Χίτλερ μηνιαίως, κατά την περίοδο που μετέβαινε στην Κολομβία για επαγγελματικούς λόγους, όντας εργαζόμενος για την ναυτιλιακή εταιρία KNSM. Επιπλέον, ο δεύτερος αυτός «μάρτυρας» έδωσε στους πράκτορες και μία δεύτερη φωτογραφία που απαθανάτιζε τον Σιτροέν με τον «Χίτλερ», όπου στο πίσω μέρος της αναγραφόταν τα ονόματα των δύο ανδρών (ο «Χίτλερ» ως Σάλτμαϊερ).
Ακολούθως, μετά την επαφή τους με τον Cinemelody-3, οι πράκτορες της CIA αποφάσισαν να συντάξουν μια επίσημη έκθεση για τις συγκεκριμένες μαρτυρίες. Το έγγραφο που προέκυψε εστάλη στους ανωτέρους τους με τον χαρακτηρισμό «πιθανώς ενδιαφέρον» και συνοδευόταν από μια επιστολή που ανέφερε: «Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν τεράστιες προσπάθειες για το συγκεκριμένο ζήτημα με μικρές πιθανότητες όμως να προκύψει κάτι σοβαρό. Έτσι, θεωρούμε ότι μάλλον δεν πρέπει να κυνηγήσουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Mε πληροφορίες από Independent - Daily Mail